22 Eylül 2009 00:00

Erdoğan ABD’ye gitti

Başbakan Erdoğan, New York’taki BM 64. Genel Kurulu ile Pittsburg’daki G-20 zirvesi’ne katılmak üzere ABD’ye hareket etti.23-30 Eylül tarihlerinde New York’ta gerçekleştirilecek...

Paylaş

Başbakan Erdoğan, New York’taki BM 64. Genel Kurulu ile Pittsburg’daki G-20 zirvesi’ne katılmak üzere ABD’ye hareket etti.
23-30 Eylül tarihlerinde New York’ta gerçekleştirilecek BM 64. Genel Kurulu görüşmelerine 192 üye ülkenin katılacağı, bu yılki genel görüşmelerde, 130’dan fazla ülkenin devlet veya hükümet başkanı, 50’ye yakın ülkenin de bakan seviyesinde temsil edilmesi bekleniyor.
Görüşmelerde Türkiye, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile milletvekillerinin de yer aldığı bir heyetle temsil edilecek. Erdoğan, bugün BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un başkanlığında düzenlenecek “iklim değişikliği” temalı yüksek düzeyli toplantıya katılacak.
Genel kurulda 24 Eylül Perşembe günü uluslararası gündem ve Birleşmiş Milletler konularında Türkiye’nin görüşlerini ortaya koyan bir konuşma yapacak olan Erdoğan, daha sonra BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı ABD’nin Başkanı Barack Obama’nın başkanlığında düzenlenecek nükleer silahsızlanma ve yayılmanın önlenmesi konulu Güvenlik Konseyi toplantısına katılacak.
Erdoğan aynı gün, G-20 Zirvesi çalışmalarına katılmak üzere New York’tan Pittsburg’a geçecek.
YOĞUN TEMAS TRAFİĞİ
Zirvenin ardından 25 Eylül Cuma günü New York’a dönecek olan Başbakan Erdoğan’ın, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un yanı sıra 20 devlet ve hükümet başkanıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmesi öngörülüyor.
Başbakan Erdoğan, New York’taki temasları çerçevesinde; Demokratik Pakistan’ın Dostları Grubu Zirvesi’ne, İK֒nün kuruluşunun 40. yıl dönümü kutlamasına, Clinton Küresel Girişimi tarafından düzenlenecek etkinliğe ve Balkan-Amerikan Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenecek konferansın açılış resepsiyonuna katılarak, birer konuşma yapacak.
Princeton Üniversitesi’nde ve Medeniyetler İttifakı Yazmanlığı’nın iş birliğiyle New York Üniversitesi bünyesindeki Levin Enstitüsü’nde birer konferans verecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, New York ve çevresinde yaşayan vatandaşlarla da bir araya gelecek. Erdoğan, bir süre önce yaşamını yitiren Ahmet Ertegün’e verilmesi daha önce kararlaştırılan devlet nişanını düzenlenecek bir resepsiyon sırasında eşine sunacak. Başbakan Erdoğan, 26 Eylül Cumartesi günü New York’tan ayrılacak.
ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA
ABD ziyareti öncesinde Başbakan Erdoğan basın toplantısıyla temasları hakkında bilgi verdi.
Erdoğan basın toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı. ABD ziyareti kapsamındaki temaslarında gündeme gelmesi halinde demokratik açılım’la ilgili süreci paylaşabileceklerini kaydeden Başbakan, “Gündeme gelmesi halinde paylaşırız. Oradaki dostlara anlatırız, anlatmakta fayda mülahaza ediyorum. Olumsuz kampanyalar sürdürüldüğüne göre biz de olumlu neticelerini oradaki tüm dostlarla paylaşırız. Ama seyahatimizin asıl amacı bu değil. Şu anda BM’nin geçici üyesiyiz. G-20 Zirvesi var. Bu çerçevede diğer birçok etkinliklerle bu seyahati zenginleştirme amacındayız” dedi. “Demokratik açılım”ın AKP’nin ya da iktidarın projesi olarak yansıtılmamasını isteyen Erdoğan, “Bir milli birlik projesi olarak herkesin elini taşın altına koyması lazım. Bu bir milli proje olarak yansısın istiyoruz. Arzumuz katılımın çok daha geniş kapsamlı olması ve toplumsal mutabakat sağlanması. Bu mutabakatın içinde yer almak isteyenlere eyvallah, yer almak istemeyenler kusura bakmasın, biz yolumuza devam etmek zorundayız. Yaptığımız kamuoyu araştırmalarında halkın büyük bir kısmının beklentisi olduğunu görüyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Baykal, açılım karşıtlığında ısrarlı

SONRAKİ HABER

CHP’nin bayram ziyaretinde ‘mektup’ esprisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...