23 Eylül 2009 00:00

Zelaya aylar sonra ülkesinde

Askeri darbeyle 28 Haziran’da görevinden ve ülkesinden uzaklaştırılan Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya, sürpriz bir biçimde ülkesine geri döndü.

Paylaş

Askeri darbeyle 28 Haziran’da görevinden ve ülkesinden uzaklaştırılan Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya, sürpriz bir biçimde ülkesine geri döndü. Binlerce kişinin Zelaya’nın geri dönüşünü kutlamak üzere gösterilere başlamasının ardından darbeci hükümet, ülkede sokağa çıkma yasağı ilan etti, havaalanlarını ulaşıma kapattı.
Darbeci Hükümetin Başkanı Roberto Micheletti, Zelaya’nın görevden uzaklaştırılmasının, yasal olduğunu iddia etti.
Zelaya, dönüşünden sonra başkent Tequcigalpa’daki Brezilya Büyükelçiliği’ne sığındı. Darbeci hükümet, Brezilya’dan Zelaya’yı kendilerine teslim etmelerini istedi. Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ise, Honduraslı yetkililere Zelaya ve Brezilya temsilciliğine yönelik herhangi bir tehdidin uluslararası hukukun vahim bir ihlali olacağı uyarısında bulundu.
DAĞLARDAN GEÇTİ
Zelaya ise, ülkeye dönerken askerlere yakalanmamak için dağlık bölgelerden başkente geldiğini söyledi. Barışçı amaçlarla ülkeye döndüğünü kaydeden Zelaya, kendisini darbeyle uzaklaştıranlarla diyalog istediğini belirtti.
ABD: DÖNÜŞ KRİZİ ÇÖZEBİLİR
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Kostarika Devlet Başkanı Oscar Arias, Zelaya’nın dönüşünün, siyasi krizin çözülmesi şansını sağlayabileceğini belirtti. New York’ta Arias ile görüşen Clinton, Zelaya’nın geri dönüşünün, uygun şartlarda kendisinin göreve yeniden dönmesine, kasım ayı için programlanan seçimlerin yapılmasına, Honduras’ta anayasal ve demokratik düzenin sağlanmasına olanak tanıyabileceğini belirtti. Clinton, bir diyalogun başlamasının, Zelaya ile darbeci hükümet arasında iletişim kanallarının kurulmasının gerektiğini vurgulayarak, Zelaya’nın geri dönüşünün ülkede şiddet ve çatışmaya yol açmaması dileğinde bulundu.
ARİAS: İYİMSERİM
Darbeci hükümetle Zelaya tarafı arasındaki görüşmelerde arabulucu olan Oscar Arias da Zelaya’nın geri dönüşünün krize siyasi bir çözüm sağlayacağı konusunda iyimser olduğunu, bunun için iyi fırsat ve iyi bir zaman olduğunu söyledi.
CHAVEZ: GÖREVİ İADE EDİLSİN
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, darbeci hükümetin Zelaya’ya görevi iade etmesi gerektiğini söyledi. Darbeci Hükümetin Başkanı Roberto Micheletti ise radyo ve televizyondan yayınlanan konuşmasında, Brezilya Hükümetine, Zelaya’ya karşı getirilen tutuklama emrine riayet ederek, devrik devlet başkanını teslim etmesi çağrısında bulundu.


NE OLMUŞTU?
Kongre üyeleri, ordu ve muhalefetteki muhafazakarların işbirliğiyle 28 Haziran’da Honduras’ta askeri bir darbe gerçekleşti. Darbe sonrası Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya, görevinden uzaklaştırıldı ver ülkesini terk etmek zorunda bırakıldı. Darbeciler, gerekçe olarak Zelaya’nın, devlet başkanının tekrar seçilebilmesini olanaklı kılan anayasa değişikliğini referanduma sunma isteğini gösterdiler ve bunun anayasaya aykırı olduğunu iddia ettiler. Darbeciler, ayrıca Zelaya’nın Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’le yaptığı işbirliğinden endişeleniyorlardı.
Darbeden sonra uluslararası kamuoyu ve ABD darbeci hükümeti tanımadığını, Honduras’ın yasal devlet başkanının Zelaya olduğunu açıkladı. ABD, Honduras’a her yıl yaptığı maddi yardımı kesti. Darbeci hükümet ise, bütün baskılara aldırmadı, Zelaya’nın daha önce ki ülkeye dönme girişimlerini engelledi. Sürgündeki yaşamının çoğunu Nikaragua’da geçiren Zelaya, ülkesine döndükten sonra telefonla yaptığı açıklamada, “Halkımın yasal yollarla seçtiği başkan benim ve gelme nedenim de budur” dedi.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD Afganistan’da yeniliyor mu?

SONRAKİ HABER

Yemen insani krizin eşiğinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...