23 Eylül 2009 00:00

ABD Afganistan’da yeniliyor mu?

ABD, 11 Eylül saldırılarından sonra 2001’de işgal ettiği Afganistan’da batağa saplanmış durumda. Göreve geldikten sonra önceliğinin Afganistan savaşı olduğunu söyleyen ABD Başkanı Barack Obama...

Paylaş

ABD, 11 Eylül saldırılarından sonra 2001’de işgal ettiği Afganistan’da batağa saplanmış durumda. Göreve geldikten sonra önceliğinin Afganistan savaşı olduğunu söyleyen ABD Başkanı Barack Obama, bu ülkeye daha fazla asker gönderme kararı almıştı. Son beş ayda Afganistan’a 30 bin ek ABD askeri daha gönderildi ancak askerlerin sayısının artırılması da ABD’yi saplandığı bataklıktan çıkarmaya yetmedi.
Afganistan’daki işgalci güçlerin komutanı ise daha fazla asker istiyor. İşgalcilerin komutanı, ABD’li General Stanley McChrystal, bir yıla kadar bu ülkedeki askerlerinin sayısı artırılmazsa ‘çabaların büyük olasılıkla başarısızlıkla sonuçlanacağını’ söyledi. McChrystal’in gizli bir raporda yaptığı bu değerlendirmeyi Washington Post gazetesi sızdırdı. Raporda Afganistan’daki uluslararası operasyonların kötüye gittiği ve eğer bir şeyler yapılmazsa Taliban’ı yenmenin imkansız olacağı belirtiliyor. Raporda, “Yetersiz kaynaklar yüzünden başarısızlığa uğrayabiliriz” diyen McChrystal, “Yetersizlikler yüzünden ayrıca savaş uzayabilir, kayıpların sayısı artabilir, toplam maliyet yükselebilir ve sonuçta ciddi bir siyasi destek kaybına uğrayabiliriz” ifadesini kullanıyor.
ABD’LİLER İSTEKSİZ ABD’deki kamuoyu yoklamaları, Afgan savaşının destek kaybettiğini gösteriyor.
Uzmanlar, Barack Obama’nın buraya daha fazla asker ve kaynak aktarmanın bedelini düşünmek zorunda olduğunu belirtiyor. McChrystal, ABD Savunma Bakanı Robert Gates’e iletildiği belirtilen bu rapor dışında geçen ay da üst düzey NATO ve ABD yetkililerine bir rapor vermişti.
Amerikalı general bu raporunda da Afgan halkının, Taliban’a karşı yürütülen savaş, hayatlarını iyileştirmediği için bir güven krizi geçirdiğini belirtmişti.
STRATEJİ GÖZDEN GEÇİRİLİYOR
The Wall Street Journal gazetesi ise, üst düzey bir Pentagon yetkilisinin açıklamalarını kaynak göstererek verdiği haberde, ek kuvvet talebinin, Afganistan stratejisini tekrar gözden geçiren Barack Obama yönetiminin bu süreci tamamlamasının ardından yapılmasının istendiğini yazdı.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

BASIN TURU

SONRAKİ HABER

Zelaya aylar sonra ülkesinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...