23 Eylül 2009 00:00

Siyaset kongrelerle ısınacak

Siyasetin gündemini ‘Kürt açılımı’ oluştururken, açılım tartışmaları AKP, DTP ve MHP kongrelerine de damgasını vuracak. AKP 3 Ekim, DTP 4 Ekim ve MHP’de 8 Kasım’da büyük kongrelerini gerçekleştirecek.

Paylaş

Siyasetin gündemini ‘Kürt açılımı’ oluştururken, açılım tartışmaları AKP, DTP ve MHP kongrelerine de damgasını vuracak. AKP 3 Ekim, DTP 4 Ekim ve MHP’de 8 Kasım’da büyük kongrelerini gerçekleştirecek. Demokrat Parti ve Anavatan Partisi kongrelerinin ise 31 Ekim ya da 1 Kasım’da toplaması planlanıyor. Anavatan Partisi kongresinde DP’ye katılım yönünde bir karar alınması bekleniyor.
Yaz aylarını ‘Kürt açılımı’ tartışmaları ile geçiren siyasetin gözü 1 Ekim’den itibaren TBMM’de ve başta AKP olmak üzere DTP ve MHP’nin kongrelerinde olacak. Ekim ayında ilk kongreyi AKP gerçekleştirecek. AKP’nin 3’ncü olağan büyük kongresi 3 Ekim Cumartesi günü ASKİ Spor Salonu’nda yapılacak.
GÖZLER YENİ VİTRİNDE
AKP’de gözler ise partinin yeni vitrininde kimlerin yer alacağına çevrildi. Başbakan Erdoğan’ın MKYK’da önemli değişiklikler yapacağı ve üçte ikisini değiştireceği kaydediliyor. Kulislerde geçtiğimiz aylarda kabinede çok sayıda bakanı değiştiren Erdoğan’ın, önümüzdeki seçimlere partisini yeni vitriniyle hazırlayacağı konuşuluyor. AKP’de MKYK için sıkı bir yarış yaşanırken Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Erdoğan’ın danışmanları Hüseyin Çelik, Eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Kayseri Milletvekili Salih Kapusuz gibi isimlerin MKYK’ya girmesine ise kesin gözüyle bakılıyor.
“BİZ BİRLİKTE TÜRKİYE’YİZ”
AKP’nin 3 Ekim’de yapılacak kongresinde “Kürt açılımı” ile “Ermenistan açılımı” da gündemde olacak. AKP, açılımları da dikkate alarak sloganını “Biz Birlikte Türkiye’yiz” şeklinde belirledi.
DTP’NİN GÜNDEMİ DE KONGRE
DTP 4 Ekim Pazar günü Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu’nda üçüncü olağanüstü kongresini gerçekleştirecek. Genel Başkanlık yarışının yaşanmasının beklenmediği kongrede yarış yönetim kademeleri için olacak. Kongrede parti meclisi ve disiplin kurulu üyeleri belirlenecek, parti tüzüğünde bazı değişiklikler yapılacak.
“Eşit ve özgür birlik için demokratik çözüm” sloganıyla yapılacak kongreye, “Kürt açılımı” damgasını vuracak. Kongreye AKP, CHP, DP, Sol ve sosyalist partilerin genel başkanları ve yöneticileri, yazarlar, siyasetçiler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 380 kişi davet edilirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a Türkçe ve Kürtçe ifadelerin yer aldığı kongre davetiyesi gönderildiği kaydedildi. Erdoğan’a gönderilen davetiyede Başbakan yerine “AK Parti Genel Başkanı” ifadesine yer verildi. MHP’ye ise davetiye gönderilmedi.
24 Eylül’de bir kez daha yetkili kurullarını toplayarak Parti Meclisi listesini kesinleştirecek. Bu süre içinde aday başvurularını alacak olan DTP, kongreden bir gün önce tüm delegelerini Ankara’da toplayarak, PM adaylarını tanıtacak.
MHP KONGRESİ 8 KASIM’DA
MHP ise olağan büyük kongresini 8 Kasım’da yapacak. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Sel riski TBMM gündemine taşındı

SONRAKİ HABER

Yeni dönemde gündem açılım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...