23 Eylül 2009 00:00

İşsizler köylerine geri dönüyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, ekonomik kriz nedeniyle sanayide istihdam edilen kesimin, tarım sektörüne dönüş yaptığını söyledi.

Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, ekonomik kriz nedeniyle sanayide istihdam edilen kesimin, tarım sektörüne dönüş yaptığını söyledi.
Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) düzenlediği bayramlaşma töreninde konuşan Bayraktar, Türkiye’de ve dünyadaki ekonomik krizin ortaya koyduğu sıkıntıların başında işsizliğin geldiğini belirterek, işsiz sayısının yüzde 13’lere ulaştığını ve kalkınma oranının yüzde 7’lere çıkmaması halinde, işsiz sayısının artarak devam edeceğini söyledi.
Ülke ekonomisinin 20 yıl daha bu sıkıntıları yaşayacağını bildiren Bayraktar, “Bize iş arayan, 3 dil bilen gençler ve çocuklarını işe sokmak isteyen aileler geliyor” dedi.
Ülke kalkınması ve istihdamın lokomotifi olan kesimlerin, önünün açılması gerektiğini ifade eden Bayraktar, “Kriz nedeniyle sanayide istihdam edilen kesim, kriz nedeniyle tarım sektörüne dönüş yapıyor. TZOB’un üye sayısı 4 milyon iken, bu gün üye sayımız 4 milyon 900 bin olmuştur. Şimdi benden bu 900 bin kişiyi de istihdam etmem isteniyor. Elbette ki, bunlara sahip çıkacağız. Tarım kesiminde çalışan herkesin haklarını aramak ve korumak adına, demokratik ve hukuk çerçevesinde kalmak kaydıyla her türlü eylemi yaparız. Bizler bu sektörün sorunlarını dile getirmek ve çözüm üretilmesi için eylemler yaparız. Geçmişte bunun örnekleri var, Ordu mitingi fındık sektörünü canlandırdı. Manisa’da yapılan miting sayesinde, yurt dışından 3 yıldır mısır ithal edilmiyor” dedi.
Gelecek dönemde tarım sektörünün öneminin bilinerek hareket edilmesi gerektiğini dile getiren Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı: Bu ülke bizim, bu ülkede her sektör önemli. Ancak odamızın üye sayısının 5 milyon olması gururlanılacak ve övünülecek bir durum değil. Üye sayısının çok olması, sanayinin gelişmemesinin bir sonucudur.
Tarım sektöründe çalışanların risklerini azaltmak, üreticiyi mağdur etmemek lazım. Bu konuda hükümetin çiftçiyi desteklemesi gibi, bir görevi vardır. Tarımı güçlü olan ülkeler şanslıdır. Tarım sektörü güçlü olmayan ülkeler, bu krizlerden daha çok etkilenmekte.
Hükümet bu konuya kaynak aktardı. Çiftçinin ürettiği tarım ürünlerinin para yapması sağlanmalı. Yapıştığımız görüşmeler sonucunda bu yıl TMO mısır alımı yapacak. SAKARYA
ÖNCEKİ HABER

Ücretli ve işsiz mühendisler kurultaya hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Üreticiler tüccarın pençesinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...