23 Eylül 2009 00:00

Ölümüne çalıştırıp ücret ödemiyorlar

Trafikte araçların korkulu rüyasıdır TIR’lar. Kaçarsın, çok yaklaşmak istemezsin. Şoför koltuğunun arkasındaki yatağı görünce “oh ne keyif” diye içimizden bir cümle kurmayı da ihmal etmeyiz her seferinde.

Paylaş

Trafikte araçların korkulu rüyasıdır TIR’lar. Kaçarsın, çok yaklaşmak istemezsin. Şoför koltuğunun arkasındaki yatağı görünce “oh ne keyif” diye içimizden bir cümle kurmayı da ihmal etmeyiz her seferinde. Onlar uzun yolların daimi yolcularıdır. Hayatlarını, ne taşıdıklarını, nereye gittiklerini merak etmeyiz. Uzun yollarda ne kadar sıkıntı çektiklerini de.
Özellikle İstanbullular hatırlayacaktır 19 Ağustos’ta Fatih Sultan Mehmet Köprüsü girişinde kaza yapan TIR’ı. Şoförün durumunun ne olduğu merak etmemişizdir büyük çoğunluğumuz. Kazanın nasıl olduğunu da. Bizi ilgilendiren kısım trafikte kaldığımız 3-4 saat olmuştur.
Kaza yapan TIR’ın şoförü Yasin Karadağ, Kayseri’den gelir gelmez Ambarlı’dan yükünü alıp Gebze’ye bırakmıştı. Sonra yeniden yük alıp Çorlu’ya hareket edecekti. Ama kaza her şeyi değiştirdi. Bu soluksuz koşuşturmaca Karadağ’ın hayatını kaybetmesiyle noktalandı.
Neden hiç dinlenmeden bu tempoda çalışıyordu? İşte bu sorunun cevabı TIR şoförlerinin bin bir dertle uğraştıklarını gösteriyor bize. Aylardır çalıştığı firmadan ücretini alamıyor, yol için aldığı harcırahlarla ailesini geçindiriyordu. Ve ölümüne neden olan kazanın ardından Yasin Karadağ’ın cebinden sadece 20 kuruş para çıktı. Cebinde uykusunu açmak için içecek bir kahve parası bile yoktu.
Peki bu koşullara itiraz edenler yok mu? Var. Atlantik Trans Kara Taşımacılık’ta çalışan 6 şoför bunlardan. Ödenmeyen ücretlerini istediler ve işten atıldılar.
MUHTAÇ ETTİLER
Aylardır patronla yaptıkları görüşmelerden bir sonuç alamayan 22 şoför, haziran ayında alacak davası açarak ücretlerini istemişti. İşçilerin bu girişimi karşısında patron ise temmuz ayında ücretlerinin asgari ücret kadar olan tutarlarını yatırmıştı.
Atlantik Trans Kara Taşımacılığı’nda şoförlerin ücretleri 800 TL olmasına rağmen asgari ücretten çalışıyor gibi gözüküyorlar. Ayrıca gittikleri yere göre de prim alıyorlar. Aslında alamıyorlar.
Mehmet Şahin 2 yıldır burada çalışıyor. Sabah 08.00’de iş başı yapıyor, akşam paydos saati yok iş ne zaman biterse. Genelde İstanbul içinde yük taşıyor.
Mustafa Aktaş da Atlantik Trans Kara Taşımacılığı’nda 1 yıldır çalışıyor ve 8 aydır ücretini alamıyor. Aktaş, “Ücretlerimizi alamıyoruz. Ücretlerimizi krizi gerekçe göstererek vermiyorlar. ‘Müşterilerden para alamıyoruz kriz nedeniyle diyorlar’ ama bizim dışımızdaki her şeye para buluyorlar. Şoförlere sıra gelince para yok. Hepimizin kirası var, çocuklarımız var. Resmen çocuklarımızı muhtaç ettik. Resmi olarak şirketten asgari ücret alıyor gibi gözüküyoruz. Temmuz ayına kadar olan alacaklarımızın asgari ücret kadar olanını yatırdılar ama geri kalanı vermiyorlar. Benim 4 bin lira alacağım var içerde” diyor.
BU KAFAYLA TRAFİKTE TEHLİKEYİZ
Şoförlerin içinde patrona en kızgın olan Erdal Akdeniz. Atlantik Trans Kara Taşımacılığı’nın nasıl büyüdüğünü, araç filosunun nasıl çoğaldığını yaşayarak gördüğü için.
“Firmanın en eski şoförlerindenim. Hakkımı alabilmek için mahkemeye başvurdum. Beni tehdit ettiler. ‘Davadan vazgeç paranı al’ dediler. Ben bunu kabul etmedim. Her ay kiraya, kredi kartına faiz ödüyorum. 4 çocuğum var benim. Sürekli bizi salladılar. 2008 vergi iadelerimizi bile alamadık. Benim hesaplarıma göre 8 bin lira alacağım var” diyen Akdeniz, kendi evine haciz gelirken, patronun araç filosunu büyütmesini içine sindiremediğini anlatıyor. Akdeniz, “Benim gibi şoförler sayesinde araç alıyorlar, ama bizi mağdur ediyorlar” diyerek, ilköğretime giden 12 yaşındaki kızını yaz boyunca bir tekstil atölyesinde çalıştırmak zorunda kaldığını söylüyor. Kızını çalıştırmak istemediğini ancak mecbur olduğunu belirten Akdeniz, sürekli alacaklıları düşünerek çalıştığını bu yüzden de trafikte herkes için tehlike oluşturduğunu anlatıyor.
Akdeniz, “Bir arkadaşımızı daha yeni kaybettik trafik kazasında. 10 gündür evine gidemiyordu, harcırahla evini geçindirmeye çalışıyordu. Kayseri’den geldi, tekrar Gebze’ye hareket etti oradan da gelip Çorlu’ya gidecekti. Sonunda kazayı yaptı ve yaşamını yitirdi. Cebinden 20 kuruş para çıktı. Uykusunu açmak için kahve içmek istese cebinde para yoktu” diye konuşuyor.
DAVAYA KATILANLAR ATILDI
“Ücretlerimizi alabilmek için hukuki bir süreç başlattık. Bu nedenle çeşitli baskılara maruz kaldık işten ayrılalım diye ama ayrılmadık. Son olarak açtığımız davayı izlemeye ve şahitlik yapmaya giden 6 şoför işten atıldık” diyerek yaşadıkları olayları anlatan TIR Şoförü
Erdoğan Aydın, insanların emeklerinin karşılığını alamadıklarını anlatıyor.
İsmail Demir Atlantik Trans Kara Taşımacılığı’nın eski şoförlerinden. Yaklaşık üç yıldır çalışıyor. Çalıştığı süre boyunca ücretlerine ne zam alabildiklerini, ne de harcırahlarının arttırılmamasından dert yakınıyor.
KALAN FARK VERİLMEDİ
İşçilerin Avukatı Yaşar Karatepe, açtıkları dava ile ilgili olarak şu bilgileri verdi; “Yaklaşık 45 işçi arkadaş ile ocak ayından beri ücretlerini alamadıkları için görüştük. Bunlardan 22 tanesinden vekalet alarak ücretlerini alabilmek için alacak davası açtık. Bu davalar açıldıktan sonra işveren dava açan işçileri hedefine koyarak baskılar yaptı. Bu arkadaşlardan bazıları baskılara boyun eğerek davalarını geri çektiler. Son olarak 14’ünde yapılan duruşmaya katılan ve şahitlik yapan 6 kişiyi işten attılar. Bundan sonra işe iade davası mı yoksa kötü niyet tazminatı almak istediklerini mi öğrenip ona göre dava açacağız. Biz haziran ayında dava açtık işveren asgari ücret tutarlarını temmuz ayında bankaya yatırdı. Ancak kalan farkı vermedi.”
Atlantik Trans Kara Taşımacılığı, özellikle Kardemir’in , Çağ Çelik, Henkel Boya, Pasifik Bilgisayar gibi firmaların mallarını taşıyor. (İstanbul/EVRENSEL)
Gökhan Durmuş
ÖNCEKİ HABER

Kent AŞ işçisi bayramda yalnız bırakılmadı

SONRAKİ HABER

Türk Eğitim-Sen memurları eyleme çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...