24 Eylül 2009 00:00

Üçlü görüşmeden sonuç çıkmadı

Ortadoğu barış süreci kapsamında ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, New York’ta bir araya geldi.

Paylaş

Ortadoğu barış süreci kapsamında ABD Başkanı Barack Obama, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, New York’ta bir araya geldi.
Obama, görüştüğü İsrail ve Filistinli liderlerden, tıkanan barış görüşmelerini yeniden başlatmak için acele etmelerini istedi. Ortadoğu barışını ABD’nin ulusal çıkarları arasında sayan Obama, taraflarla önce ayrı ayrı, sonra birlikte buluştu.
OBAMA UMDUĞUNU BULAMADI
Obama, “Nihai statü pazarlıkları başlamalı; yakında başlamalı. Pazarlıklara başlama görüşmeleri yapmanın zamanı geçti. İlerlemenin zamanı geldi” diye konuştu. Obama’nın görüşmenin daha içerikli bir mini-zirve olmasını umduğu, ancak bir fotoğraf vesilesi yaratmanın ötesine geçemediği belirtildi. Obama’nın 6 ayı aşkın süredir görüşmeyen İsrail ve Filistin liderlerini bir araya getirdiği toplantıda, Netanyahu’nun Abbas’a, barış görüşmelerini yeniden başlatma konusunda ayak diremelerinden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdiği bildirildi.
İsrail gazetesi Haaretz, toplantının içeriğiyle ilgili bilgileri bir ABD’li kaynağa dayandırdı. ABD yönetimi yetkilisi, Obama’nın üçlü toplantıda taraflara, bu konuda sabrının kalmadığını kuvvetli bir şekilde ifade ettiğini belirtti. Habere göre toplantıda Obama, her iki tarafa “Yeteri kadar konuştuk. Bu uzlaşmazlığı sona erdirmek durumundayız. Her an kapanabilecek bir fırsat penceresi var” dedi.
YERLEŞİMLER ÖNKOŞUL DEĞİL
Üçlü buluşma, Netanyahu’nun, mart ayında iktidara geldiğinden beri Abbas ile yaptığı ilk yüz yüze görüşmeydi. Netanyahu, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, barış sürecinin en kısa sürede ve önkoşullar olmaksızın başlaması gerektiği konusunda fikir birliğine varıldığını söyledi.
ABD’nin Ortadoğu Özel Elçisi George Mitchell de üçlü görüşmeden sonra düzenlediği basın toplantısında, Batı Şeria’daki İsrail yerleşimleri meselesinin, pazarlıklar için bir önkoşul olmadığını söyledi. Mitchell, toplantının samimi bir havada geçtiğini, liderlerin zaman zaman laflarını esirgemediklerini kaydetti.
Pazarlık masasına oturmadan önce yerleşim inşaatların durmasını şart koşan Abbas ise İsrail’e, barış için çizilen yol haritasına saygı gösterme ve uluslararası toplumun da tanıdığı 1967 sınırlarına çekilme çağrısı yaptı. İsrail, Yahudi yerleşimlerinde inşaatların tamamen dondurulmasını isteyen ABD’li ve Filistinli liderlerin taleplerine karşı direniyor.


HAMAS:ABBAS FİLİSTİN’İ TEMSİL ETMİYOR
Gazze yönetimini elinde bulunduran Hamas, New York’ta BM gözetiminde yapılan ABD-Filistin-İsrail görüşmelerini kınadı. Hamas Sözcüsü Sami Ebuzuhri yaptığı açıklamada, Mahmud Abbas’ın Filistinlileri temsil etme yetkisi bulunmadığını söyledi.
Sözcü, “Abbas’ın toplantıya katılmasını kınıyoruz. Abbas, Filistinlileri temsil ettiğini söyleyemez, sadece kendi hareketi Fetih’i temsil edebilir. Toplantı, Abbas’ın, yeni yerleşim birimleri açmayı durdurmadan İsrail’le müzakere etmeme vaadini yerini getirmediğini de gösterdi” dedi. Obama’yı da Filistinlilere İsrail işgalini kabul ettirmeye çalışmakla suçlayan sözcü, bütün Arapların ABD baskısını reddetmeleri için çağrıda bulundu.
FKÖ Yürütme Komitesi Sekreteri Yaser Abd Rabbo ise yaptığı açıklamada, üçlü toplantıda görüşmelerin başlatılması için herhangi bir karar alınmadığını, başlayan bir görüşme de olmadığını belirtti. Öte yandan, Filistinli Başgörüşmeci Saib Erekat’ın verdiği bilgiye göre Filistin heyeti, Obama’ya Yahudi yerleşimlerinin Kudüs’ü sarmalamasıyla ilgili bir Filistin haritası sundu.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Nükleer cephane azalacak mı?

SONRAKİ HABER

Güney Kore’de memurlar ‘işçileşti’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa