24 Eylül 2009 00:00

Edirne’de çeltik hasadı başladı

Türkiye’nin pirinç ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Trakya’da çeltik hasadı başladı. Bölgede etkili olan yağışlar nedeniyle geciken çeltik hasadı bayramın üçüncü gününden itibaren başladı.

Paylaş

Türkiye’nin pirinç ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Trakya’da çeltik hasadı başladı. Bölgede etkili olan yağışlar nedeniyle geciken çeltik hasadı bayramın üçüncü gününden itibaren başladı. Ülkemizin pirinç ihtiyacının yüzde 50’sini karşılayan Edirne bölgesinde üreticiler tarla başında yoğun mesai harcıyor.
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Soydan, bölgelerinde çeltik hasadına başlandığını söyledi. Hasadın bayramın üçüncü gününde başladığını belirten Soydan, çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini kaydetti. Çeltik üreticisinin hasat dönemindeki yağışlardan olumsuz etkilendiğini kaydeden Soydan, yağışlar ve rüzgar sonucunda çeltiğin yan yattığını belirtti. Yeni dönemde üretimden pek umutlu olmadıklarını dile getiren Soydan, “Yağışlar nedeniyle tarlalar sular altında kaldı. Çeltikte yatma oldu. Bunun olumsuz etkisi olacak. Yere yatan çeltik taneleri doldurmaz. Üreticiler olarak çok umutlu değiliz” dedi.
VERİMLİ BİR YIL BEKLENİYOR
Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, Edirne’de hasat döneminin başladığını ifade ederek, bu çeltik veriminin iyi olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Yorulmaz, ‘‘Son yağışlar nedeniyle çeltikte bazı alanlarda yatmalar oldu. Bundan sonra çeltiğin yağışa ihtiyacı yok. İnşallah yağışlar olmazsa çiftçimiz ürününü rahat rahat biçer. Ama çeltikteki verim bu yıl çiftçimizin yüzünü güldürecek” açıklamasında bulundu.
Çeltik üreticisi Turgut Tosun ise bu yıl üretimin dekar başına 750 ile 800 kilogram arasında değiştiğini ifade etti. Tosun, şunları söyledi: Tahmini dekar başına 750 ile 800 kilogram arasında değişiyor. Yüzde 60 oranında randıman var. Şu anda oturmuş net bir fiyat yok. Bu nedenle tüccarların her biri farklı bir fiyat veriyor. Hava şartlarından dolayı malımızı kurtarmaya çalışıyoruz. Değişen hiçbir şey yok. Maliyetler yükseldi. Gübre ve mazot fiyatları yüksek. Kışın gübreyi aldık yazın fiyatları yükselir diye. 1400 civarında maliyeti oldu. Maliyetlerin yüksekliğine göre elde edilen verim yüksek değil. (EDİRNE)
ÖNCEKİ HABER

Kriz var diye işçi attı sonra yeni hisse aldı

SONRAKİ HABER

G20 ekonomide denge gerilimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...