25 Eylül 2009 00:00

İpe un serme dönemi

Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın yaptığı açıklamalar Kürt sorununda açılım adına oyalama yapıldığını gösteriyor

Paylaş

Amerika Birleşik Devletleri’nde Princeton Üniversitesi’nde konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan’la başlatılan diyalog süreci ve ‘Demokratik Açılım’la ilgili mesajlar verdi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın, hükümetin ‘Kürt Açılımı’ çalışması kapsamında çeşitli kurumlarla görüşmelere başladığı süreçte, Kürt sorununu Türkiye’nin öncelikli meselesi olarak tanımlayan Erdoğan, ABD’deki konuşmasında, ‘Demokratik Açılım’ın Kürt sorununa indirgenmemesi gerektiğini savundu.
‘Demokratik Açılım’la ilgili olarak “Biz sorun alanlarını çözmek istiyoruz. Ya da azami çözümle bu sorun alanlarını asgariye indirmek istiyoruz” diyen Erdoğan, Kürt sorununa yönelik sorular üzerine, ‘Demokratik Açılım’ın sadece Kürt sorununa indirgenmemesi gerektiğini, bunun içinde terör, azınlık gibi konuların da olduğunu” savundu. “Tüm sorunlara eşit mesafedeyiz” diyen Erdoğan, “Kürt meselesi de bunlardan biri. Tüm sorunların üzerine kararlıkla gideceğiz” şeklinde konuştu.
Başbakan, “Açılımın hepsi bir anda olmaz. Hazmede hazmede, hazmettire hazmettire ilerlememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
PARAF EDİLİRSE 10-11 EKİM
Türkiye-Ermenistan ilişkilerine de değinen Erdoğan, iki ülke ilişkilerinin normalleşme dönemine girdiğini, bununla ilgili paraflar atıldığını ve çalışmaların devam ettiğini hatırlatarak, “Bu konu iç siyasete malzeme edilmezse, bu noktada adımlar atılmazsa, paraf edildiği takdirde anlaşma zabıtı 10-11 Ekim’de Meclis’e getirilecek” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ermenistan-Türkiye maçına gittiğini belirten ve Ermenistan cumhurbaşkanının da Türkiye’ye gelmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Türkiye’nin Cumhurbaşkanı rahatlıkla gidebiliyorsa siz de gelebilirsiniz. ‘Şunu yaparsan gelirim’ demek, uluslararası diplomaside çöpe atılmış düşüncelerdir” şeklinde konuştu.
AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİ
AB’ye yönelik olarak da mesajlar veren Başbakan, “‘Biz sizi almıyoruz’ diyene kadar çalışmalara devam edeceğiz. Ticari kriterlere İstanbul, siyasi kriterlere de Ankara kriteri diyerek yolumuza devam ederiz” diye konuştu.


BEYAZ SARAY’DAN KORUMA SKANDALINA İLK YORUM
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’nın, New York Sheraton oteline giriş ve çıkış yaptıkları sırada iki liderin korumaları arasında yaşanan arbede ile ilgili Beyaz Saray’dan ilk yorum Sözcü Mike Hammer’dan geldi. Hammer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Biz Türk delegasyonu ile bu konuyla ilgili konuştuk ve aramızda anlaştık. Çok sayıda lider bir arada olunca ve bu liderlerin, tek bir yere giriş ve çıkış yaptıkları sırada bu tür istenmeyen olayların olabileceği konusunda görüş birliğine de vardık” dedi. Hammer, konuyla ilgili açıklamayı çıkan arbede sırasında olayları yakın bir mesafeden izleyen Washington Times gazetesinin Beyaz Saray Muhabiri Jon Ward’a yaptı.
WT’NİN HABERİ
Washington Times gazetesi, Erdoğan ile Obama’nın korumaları arasında yaşanan arbede ile ilgili olarak, Türk tarafının olayların sorumlusu olarak Amerikan Gizli Servisi’ni gösterdiğini yazdı.
Konuya geniş yer ayıran gazete, Türk korumaların Amerikalı meslektaşlarının İngilizce olarak yaptıkları uyarıları anlamadıkları ve bunun üzerine Amerikalı korumaların, kaba kuvvet kullanarak Başbakan Erdoğan’ın korumalarını durdurmak zorunda kaldıklarını açıklamasını yaptığını hatırlattı. Gazete, Türk hükümet yetkililerinin de, Amerikan Gizli Servisi’nin açıklamasından tatmin olmadığını ve yaşanan tatsız olayların sorumlusunu Amerikan Gizli Servisi olarak gösterdiğini yazdı. Washington Times, konuyla ilgili haberinde Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği Müsteşarı Süleyman Gökçe’nin görüşlerine de yer verdi. Gökçe, Washigton Times gazetesine yaptığı açıklamada, “Türk delegasyonunu gerçekleştireceği temasları doğrultusunda, doğru yere, doğru zamanda ulaştırma görevi Amerikan Gizli Servisi’ne verilmiştir” dedi. (NEW YORK)
ÖNCEKİ HABER

‘Açık oturum yapmak zorunda kalacağız’

SONRAKİ HABER

Kevin Costner ve İbo’dan Kürt Açılımı’na destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...