25 Eylül 2009 00:00

Okullar anadilde eğitim talebiyle başladı

Yeni eğitim ve öğretim yılı başlarken, bölge illerinde yapılan açıklamalarda anadilde eğitim talebi dile getirildi.

Paylaş

Yeni eğitim ve öğretim yılı başlarken, bölge illerinde yapılan açıklamalarda anadilde eğitim talebi dile getirildi. Yapılan açıklamalarda ayrıca, ilköğretimde okutulan ‘Andımız’ın, ülkedeki farklılıkları görmezden geldiğine dikkat çekilerek, kaldırılması talep edildi.
2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Kürtçe eğitimin hâlâ yapılamamasını kınayan Eğitim Sen Diyarbakır Şube üyesi öğretmenler, Ofis semti Sanat Sokağı’nda sınıf oluşturarak, Kürtçe fizik dersi verdi. Tahtaya “Wane: Fîzîk”, “Mijar: Neynikên Giloverî” (Ders: Fizik Konu: Küresel Aynalar) yazılarak derse başlandı. Kürtçe fizik dersi veren Yıldırım Aslan, amaçlarının Kürtçe ile her türlü bilimsel eğitim vermenin mümkün olduğunu ispatlamak olduğunu söyledi. Küresel aynalar, güneş ve ışın sistemi anlatıldı. Derse birçok öğretmen yoğun ilgi gösterirken, çevreden geçen vatandaşlar da dersi dinlediler.
KÜRTÇE YOKLAMA
Kürtçe yoklamanın alındığı fizik dersinde, sendikal mücadelede katledilen eğitim emekçilerinin isimleri okundu ve sınıftakiler “Hatıya kuştin” (Öldürüldü) dedi. Eylemde Kürtçenin Zazaki lehçesinde bir açıklama yapan Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Karahan, “Kürtlerin Kürtçe eğitim alması doğal ve evrensel bir hak. Sendikamız kuruluşundan bu yana anadilde eğitimi savunmuş ve bu uğurda büyük bedeller ödemiştir. Anadilde eğitim 2005 yılında yasalar nedeniyle tüzüğümüzden çıkarılmış olsa da, anadil anlayışı ve zihniyeti yüreğimizde ve beynimizde devam etmiştir” dedi. Eğitim Sen üyeleri, 28 Eylül Pazartesi, Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir ilçelerindeki bazı ilköğretim okulları önünde Kürtçe eğitim verecek.
ANDIMIZ KALDIRILSIN
MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi ise yaptığı basın açıklamasıyla “Andımız”ın kaldırılmasını talep etti. Diyarbakır Baro Başkanı M. Emin Aktar, İHD Bölge Temsilcisi Ali Akın’ın da katıldığı açıklama, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapıldı. Açıklamada konuşan MAZLUMDER Diyarbakır Şube Yöneticisi Abdürrahim Ay, geçen dönem yürüttükleri kampanya çerçevesinde binlerce imza toplandığını ve öğrenci andının gerçeklikten ve samimiyetten ne kadar uzak olduğunun ortaya konduğunu söyledi. Bu konuya ilişkin bölgeden ve Türkiye’den yükselen sese kulak verilmediğini söyleyen Ay, “2009-2010 eğitim yılına başladığımız bu günde de söz konusu uygulama devam ettirilmiştir. İdeolojik devletin ideolojik eğitimi yerini, farklılıkları zenginlik olarak gören özgürlükçü bir uygulamaya bırakmamıştır” dedi. Türkiye Cumhuriyeti’nin Türk etnik kimliğiyle beraber otuzu aşkın diğer etnik kimlikleri barındıran, çok kimlikli bir mozaik olduğunu belirten Ay, ilköğretimde okutulan ‘Andımız’ın ‘mozaik yapısına’ uymadığını söyledi. ‘Andımız’daki ifadelerin Türk ırkını esas alan ve Türkiye’deki diğer etnik kimlikleri görmezden gelen beyanlar olduğunu söyleyen Ay, bu ifadelerin asimilasyon yaratabileceğini ve ideolojik devlet algısının küçük çocuklara dayatıldığını söyledi.


EĞİTİM YILINDA CEZAEVİNDE
Diyarbakır’da gösterilere katılarak polislere taş attığı iddiasıyla yargılanan K.A, 15 milyon öğrencinin 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı için ders başı yaptığı bir günde tahliye edilmedi. Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıl dönümü nedeniyle 15 Şubat 2009’da Diyarbakır’da yapılan gösterilere katıldıkları gerekçesiyle K.A. ve V.Y. hakkında çeşitli iddialarla 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın duruşmasına devam edildi. Duruşmada tutuklu bulunan K.A. ile avukatı Canan Atabay hazır bulundu. Duruşmada savunma yapan Avukat Atabay, 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı’nın başladığını ve K.A’nın da okuduğunu hatırlattı. Atabay, K.A’nın eğitim ve öğretiminin kesintiye uğramaması için tahliyesini talep etti. K.A’nın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 5 Kasım’a erteledi.
(DİYARBAKIR)


‘ANDIMIZ’ AÇILIMI YOK!
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun katılımıyla İstanbul Levent’te bulunan ve gökdelenlerin gölgesinde bulunan İsmal Tarman İlköğretim Okulu’ndaki resmi açılış, Andımız ve vatan ırk sevgisi ile dolu konuşmalarla geçti. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ne kadar ‘Ayrımcılık kalkacak’ dese de, ardından ‘Andımız’ı kaldırmayacağız’ demeyi ihmal etmedi.
SEÇİLEN OKUL DİKKAT ÇEKTİ
Bakan Çubukçu, İstanbul Valisi Muammer Güler ile İstanbul İl Milli Eğitim müdürü, alt kademe belediye başkanları, kaymakamlar ve protokolün katılımıyla yapılan eğitim öğretim yılı açılışı için seçilen okul dikkat çekti. İstanbul’un en lüks semtlerinden biri olan Levent’teki gökdelen yoğunluğu arasında bulunan İsmal Tarman İlköğretim Okulu’nda çok sayıda veli ve öğrencinin hazır bulunmasıyla başlayan eğitim yılında, Bakan Çubukçu sembolik olarak ilk dersi verdi.
‘AYRIMCILIK KALKACAK’ DEDİ AMA!..
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından okul öğrencilerinin Andımız’ı okumasıyla devam eden açılışta İl Milli Eğitim müdürü ve Vali Güler kısa birer konuşma yaptı. Ardından söz alan Bakan Çubukçu, veli ve öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Resmi törenin ardından okulun konferans salonunda öğrencilere sembolik olarak yılın ilk dersini veren Çubukçu, ayrımcılığın olumsuz sonuçları üzerinde durdu. Ancak törenin ardından okullarda ayrımcılık ve ırkçılığı körüklediği gerekçesiyle kaldırılması istenen ‘Andımız’la ilgili soruya “Kaldırmayı düşünmüyoruz” diye cevap verdi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Koruculuk yine gündemde

SONRAKİ HABER

Kol kıran polise takipsizlik!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...