25 Eylül 2009 00:00

Çalan zil değil alarm

81 ilde 15 milyon öğrenci ve 600 bin öğretmen için ders zili çaldı. Dün başlayan 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı ise daha öncekiler gibi, gitgide büyüyen sorunlarla açıldı.

Paylaş

81 ilde 15 milyon öğrenci ve 600 bin öğretmen için ders zili çaldı. Dün başlayan 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı ise daha öncekiler gibi, gitgide büyüyen sorunlarla açıldı. Ders zilinin coşkusu, çocukların heyecanı, sorunları gölgeleyemedi. Yüzlerce okul, öğrencileri elektriksiz ve susuz karşıladı. Yeni ders yılına ise yüzlerce öğrenci tarlada girdi.
İlk ve ortaöğretim okulları ile bazı üniversiteler, dün ders başı yaptı. Ramazan ve bayram tatili nedeniyle geç başlayan eğitim-öğretim, 12 Haziran 2009 Cuma günü sona ermişti. Öğrenciler, 3 aydır ayrı kaldığı arkadaşları ve öğretmelerine kavuştu. Kiminin heyecanı gözünden okundu, kiminin de korkusu ve tedirginliği... ‘Uyum programı’ çerçevesinde okula bir hafta önce başlayan bazı minikler ise henüz okullarına alışamamıştı, derse anneleriyle girmek istediler.
ÇANTASI BOYUNDAN BÜYÜK
Öğrenciler, Taksim İlköğretim Okulu bahçesini hıncahınç doldurmuştu. İlkokul 1’inci sınıfa başlayan Nazar Yılmaz, bir haftadan beri okula gidip geliyor. Nazar’ın çantası, boyuna göre büyük geliyor. Zar zor taşıdığı çantasıyla annesinin elinden tutarak okuluna giden Nazar, bir hafta boyunca şarkı söylediğini ve resim çizdiğini anlatıyor.
ARKADAŞLARINA KOŞTULAR
İkinci sınıfa giden Sümeye Ber ise okulu başladığı için heyecanlı. Heyecanının nedenini sorduğumuz Sümeye, “Tatilden sonra arkadaşlarımı ilk kez görüyorum” diyor. Yaz tatilini kitap okuyarak ve oyun oynayarak geçiren Sümeye, arkadaşlarının yanına koşuyor.
Zeynep Kara da 2’nci sınıf öğrencisi. Tatilini ödevler ve öğretmenlerinin verdiği okumalarla geçiren Zeynep, “Başka ne yaptın” sorusuna heyecandan zar zor konuşarak “Sonra yatağa girdim, yattım” yanıtını veriyor.
YERİNDE DURAMIYOR
3’üncü sınıfa giden Ogün Doğan da heyecanlı. “En çok öğretmenimi özledim” diyen Ogün, tatilde ders çalışmış, bütün ödevlerini yapmış.
Heyecandan yerinde duramayan Ömer Faruk ise 1’inci sınıfa yeni kayıt yaptırmış. Ömer, “Yeni arkadaşlarım oldu, öğretmenimi tanıdım ve oyun oynadım” diye anlatıyor ‘uyum haftasını’. Bu yıl 4’üncü sınıfa başlayan İnci Naz Yaman ise en iyi arkadaşlarını çok özlediğini anlatıyor. Tatilde boş durmadığını belirten Yaman, kitap okuduğunu, test çözdüğünü ve resim çizdiğini söylüyor ve “Okula hazırlıklı başladım” diyor. 1’inci sınıfa başlayan Melih Coşkun da, alfabeyi öğrendiklerini, “Öğretmenimiz bize harf öğretiyor” diye anlatıyor.


SORUNLAR ÇÖZÜM BEKLİYOR
Eğitim Sen İstanbul şubeleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yaptıkları eylemle, gitgide artan sorunlara dikkat çektiler. Beyazıt’tan Cağaloğlu’na yürüyen Eğitim Sen’liler, yaptıkları açıklamada şu sorunların çözüm beklediğini hatırlattılar: Okullaşma oranı, cinsiyet ayrımcılığı, eğitimin ticarileştirilmesi, eğitim emekçilerinin ücretlerinin yetersizliği, atama bekleyen öğretmenler, dershaneleri zengin eden sınav sistemi, gerici ve ırkçı içerikli ders kitapları, yönetici açığı, tadilatı süren okullar, zorunlu din dersi, ‘zorunlu’ bağışlar, derslik açığı, yeni yapılan okulların plansızlığı...
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Haydi çocuklar tarlaya!

SONRAKİ HABER

400 öğrenci ortada kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...