26 Eylül 2009 00:00

YOLCULAR İÇİN EL AYNASI

Bir yolcu gördüm,Sanki yollarda sürüklenen ruhların bir türlü kurtulamadığı o bildik cehennemin azabını değil, yerleşik bir hayata gönüllü teslim olmuşların aldatıcı huzurunu taşıyordu üstünde.

Paylaş

Bir yolcu gördüm,
Sanki yollarda sürüklenen ruhların bir türlü kurtulamadığı o bildik cehennemin azabını değil, yerleşik bir hayata gönüllü teslim olmuşların aldatıcı huzurunu taşıyordu üstünde.
Aynı yerlerden geçtiğimiz halde yolculuklardan beklentilerimiz farklıydı. Yolların yolcusu olmakla, durakların bekleyeni olmak arasındaki fark gibi bir şeydi. Mesela durakları yaşamak benim için her zaman sürprizlere bağlıydı, halbuki o her durakta ne yapacağını gayet iyi biliyordu.
Her gittiği yerde ilk işi insanlarla tanışmaktı. Topluluklara nüfuz etmeye, mümkünse yaşantılarının bir parçası olmaya çalışırdı. Doğal bir hakkı kullanır gibi davranır, hiç üşenmez, başka hayatlara dahil olmanın tehlikelerinden kaçınmazdı. En zor yolculuklar onunkiydi belki de, çünkü bir seferinde şöyle demişti: "Yeryüzünde çıkılan yolculukların cesaret gerektirdiğini düşünenler, başka hayatların girdaplarında yaşanan maceraların taşıdığı risklerden habersizdir."
Çok ciddiye almadım bu sözleri, çünkü yolculukları sadece gözleri ve kulaklarıyla yapmakta kararlı olan benim gibiler, ister bildik ister yabancı olsun, hiçbir insanın bedenine veya ruhuna dokunmamaya bilhassa dikkat ederler.
Bu tutumumu kıskançlıkla korumakla birlikte günlerden bir gün içimi bir merak sardı. Benim yapamadığım yolculukları onun nasıl becerdiğini anlamak için yanıp tutuşuyordum. Karar verdim ve peşine düştüm. Yıllarca sürdü peş peşe yaptığımız yolculuklar, ancak oldukça tuhaf bir yoldaşlıktı bizimki; sadece veda anlarının paylaşıldığı bir yol arkadaşlığıydı. Nasıl oluyorsa her durağa tam o ayrılmak üzereyken giriyordum ve sadece içli ayrılık anlarını birlikte yaşıyorduk.
Daima giden oydu, kalan bendim ve her seferinde bana iltifat eder gibi; "Uğurlayanı olmazsa ne yolcular olur, ne de yeni hayatlara açılan yollar" diyordu.
ÖZCAN YURDALAN
ÖNCEKİ HABER

TMSF Olay gazetesindeki sendikalıları işten attı!

SONRAKİ HABER

Kadınlar Dile Gelince...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...