26 Eylül 2009 00:00

Kürt Açılımı Meclis’te resmileşecek

Hükümetin ‘Demokratik Açılım’ olarak adlandırdığı ve Başbakan’ın TBMM’de açık olarak tartışılacağını açıkladığı ‘açılım’ın bugüne kadar resmi hiçbir belgede yer almayan varlığı, TBMM’de görüşülmesiyle resmileşecek.

Paylaş

Hükümetin ‘Demokratik Açılım’ olarak adlandırdığı ve Başbakan’ın TBMM’de açık olarak tartışılacağını açıkladığı ‘açılım’ın bugüne kadar resmi hiçbir belgede yer almayan varlığı, TBMM’de görüşülmesiyle resmileşecek.
Siyaset gündemi 1 Ekim’de açılacak Meclis’le beraber hızla ısınacak. Başbakan Tayyip Erdoğan, Ermeni Protokolü’nü 10-11 Ekim’de Meclis’e getireceğini açıkladı. Bu konunun Meclis’e nasıl getirileceği henüz netlik kazanmazken, Türkiye’nin yaz boyunca tartıştığı Demokratik Açılım’ın da Meclis’e ne zaman ve nasıl getirileceği merak konusu. Eğer AKP konuyu genel görüşme olarak Meclis’e getirirse, aylardır gizli tutulan açılımın ne olduğuyla ilgili ilk kez yazılı bir açıklama yapılmış olacak.
İKİ YOLU VAR
İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın koordinatörlüğünde yürütülen “Demokratik Açılım” konusu Meclis’e iki şekilde getirilebilir. İlki gündem dışı konuşma yöntemi. Olağanüstü ve acele hallerde bu yöntem kullanılarak istenen konu gündeme getirilip üzerinde konuşulma olanağı sağlanıyor. Bu yöntemin tercih edilmesi halinde, İçişleri Bakanı Atalay konuyla ilgili açıklama yapacak, ardından partilere kısa süreli söz hakları verilecek. Bu çok pratik ve kolay bir yöntem.
GENEL GÖRÜŞME İHTİMALİ
İkinci yol ve asıl beklenti ise konunun genel görüşme isteği olarak Meclis’e getirilmesi. Ancak burada hükümeti zorlayan bir nokta var. O da genel görüşme açılması için hükümetin Meclis Başkanlığı’na bunun gerekçelerini içeren yazılı bir önerge vermesi gerekiyor. Bu yöntemin tercih edilmesi durumunda söz konusu önerge ile aylardır sır gibi saklanan Demokratik Açılım’ın çerçevesiyle ilgili ilk kez hükümet bir söz söylemiş, Türkiye ne yapılmak istediğini öğrenmiş ve ifade edilen her şey de hükümeti bağlamış olacak.
HÜKÜMETİ BAĞLAYACAK
Önergenin içeriğinin tek başına tartışma yaratmasına kesin gözüyle bakılırken, süreç bununla bitmeyecek. Meclis Başkanlığı’nca genel görüşme bu önerge üzerine kabul edildikten sonra bu görüşmenin yapılıp yapılmaması tartışılacak. Meclis’te bu konuyla ilgili yapılacak ilk genel kurulda iktidar ve muhalefet sözcüleri konu ile ilgili görüşlerini ortaya koyacaklar. Sonunda ise söz konusu konuyla ilgili genel görüşme açılıp açılmamasına karar verilecek.
AKP’nin çoğunluk oyları ile “genel görüşme” kararı çıkarsa, en erken 48 saat içinde genel görüşme yapılacak. Bu görüşme de açık olacak.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Kapalı oturumlar açıklansın’ çağrısı

SONRAKİ HABER

Özel Harekat ve komanda profesyonelleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa