26 Eylül 2009 00:00

‘ÖLDÜR’Emri verenler serbest

Ulucanlar Cezaevi’nde 10 kişinin öldürüldüğü operasyonun üzerinden 10 yıl geçti. Hrant Dink cinayetinde ihbarları saklayan Albay Ali Öz’ün de aralarında bulunduğu operasyonu gerçekleştiren güçler ise hâlâ dışarıda...

Paylaş

Ulucanlar Cezaevi’nde 10 kişinin öldürüldüğü operasyonun üzerinden 10 yıl geçti. Hrant Dink cinayetinde ihbarları saklayan Albay Ali Öz’ün de aralarında bulunduğu operasyonu gerçekleştiren güçler ise hâlâ dışarıda, hâlâ cezalandırılmadı.
19 ARALIK KATLİAMININ PROVASI
26 Eylül 1999’da Ankara Ulucanlar Cezaevi’ne yapılan operasyonda 10 tutuklu öldürüldü, onlarca tutuklu ise kullanılan silahlarla ve darp edilerek yaralandı. Bir yıl sonra, 19 Aralık 2000’de 30 tutuklunun öldürüldüğü ‘Hayata Dönüş’ Operasyonu’nun provasının yapıldığı katliamın davası ise geçtiğimiz yıl sonuçlandı. Albay Ali Öz’ün de aralarında bulunduğu 161 jandarmaya, kendilerine verilen ‘öldür’ emrini yerine getirdikleri gerekçesiyle ceza verilmedi. Geçtiğimiz yıl, 19 Aralık katliamının yıl dönümünde Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açıklanan kararda, “Jandarmalar görevini yaptı” denildi. Ancak mahkeme ‘beraat’ kararı vermemiş olmak için eski TCK’ya dayandı ve “Bir emri yerine getirirken...” diyerek sanıkları kurtardı.
Ancak 10 tutuklunun öldürülmesi, onlarcasının yaralanması emrini kimin verdiği hâlâ açıklanmadı.
İLK DAVA TUTUKLULARA
Karar temyiz edilirken, davanın avukatları, dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. Katliamın ardından ilk dava, yaşananların mağduru olan tutuklulara açılmış ve toplam 12 bin 130 yıla kadar hapis cezası istenmişti. Hazırlanan iddianamede, 10 mahkumdan 5’inin arkadaşları, 5’inin ise jandarma tarafından öldürüldüğü ileri sürülmüş, dava mahkum listesi esas alınarak açılmıştı. Ancak operasyondan önce tahliye olan 2 tutuklu hakkında da dava açılması, soruşturmanın ciddiyetini göstermişti.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

TSK’nın ‘Alevi Açılımı’ Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

TİHV: İnsan Hakları Ulusal Kurumu bağımsız olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa