26 Eylül 2009 00:00

Siyanürcülere karşı festival

Altın madencilerinin tehdidi altındaki Efemçukuru köyü 5. Organik Üzüm Festivali’ne hazırlanıyor. İzmir’e kuş uçuşu 20 kilometre olan, denizden 700 metre yüksekliği ile “İzmir’in damı” denilen köy...

Paylaş

Altın madencilerinin tehdidi altındaki Efemçukuru köyü 5. Organik Üzüm Festivali’ne hazırlanıyor. İzmir’e kuş uçuşu 20 kilometre olan, denizden 700 metre yüksekliği ile “İzmir’in damı” denilen köy, aynı zamanda kentin içme suyunun büyük bölümünü sağlayan Tahtalı Barajı Havzası’na da sınır durumda. Dünyaca ün kazanmış “enfes” marka ürünleri, doğal bitki örtüsü olan çam ormanları ile ünlü Efemçukuru’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen bir proje ile 5 yıldır organik tarım çalışmaları da yapılıyor. Böylesi bir bölgede altın madenciliği yapmak, herhalde Türkiye’den başka bir ülkeye nasip olmayacak “saçmalık”lar arasında sayılabilir! Organik üzüm festivallerinin yapıldığı köyde altın madenciliği işletmek, Zihni Sinir’i bile kıskandıracak projeler arasına şimdiden girmiş durumda!..
İzmir’in suyunun dörtte üçünü sağlayan Tahtalı Barajı’na komşu olan Efemçukuru köyü, aynı zamanda kentin güney kesiminde yaşayan 300 bin İzmirlinin içme suyunu karşılamak için yapılmak istenen Çamlı Barajı’nın baraj koruma havzasında bulunuyor. Bütün tesislerini tamamlayan şirket, altın üretimi için gün sayıyor.
FESTİVALE ÜCRETSİZ ULAŞIM
Efemçukuru köylülerinin ve İzmirlilerin tüm direnmelerine rağmen yüz binlerce insanın sağlığı pahasına işletilmek istenen altın madenciliğine karşı Efemçukuru köylüleri 5. Organik Üzüm Festivali yapıyorlar. Festival bugün başlıyor. Festivale katılmak isteyen İzmirliler için belediye çeşitli noktalardan otobüs kaldırılacak. Tolga Çandar konseri ve ödüllü üzüm yarışması gibi etkinliklerin de yer alacağı festivalde, ziraat mühendislerinden oluşan jürinin seçeceği en iyi organik üzümün sahibi ödüllendirilecek.
Efemçukuru Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin ev sahipliğinde düzenlenecek festivale gitmek isteyenler, başta Büyükşehir Belediyesi önü olmak üzere özellikle organik tarım uygulaması yapılan merkezlerden kalkacak otobüslerle ücretsiz taşınacak. EGEÇEP festivale geniş bir şekilde katılım çağrısı yaptı. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Munzuruma dokunma !

SONRAKİ HABER

Bütün okul ‘baz istasyonuna hayır’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...