26 Eylül 2009 00:00

Çadır kentte ders zili çalmadı

Yaklaşık 15 milyon öğrenci yeni eğitim ve öğretim yılına başlarken, memleketlerinden göç edip çeşitli yörelere çalışmaya giden mevsimlik işçilerin okul çağındaki çocukları için ders zili çalmadı.

Paylaş

Yaklaşık 15 milyon öğrenci yeni eğitim ve öğretim yılına başlarken, memleketlerinden göç edip çeşitli yörelere çalışmaya giden mevsimlik işçilerin okul çağındaki çocukları için ders zili çalmadı. Yaklaşık bin ailenin çocukları okula gidemiyor. Çünkü onlar hâlâ çalışmak zorunda.
Beypazarı’nda üretilen havuç, marul, domates, soğan gibi ürünlerin toplanmasında çalışmak için her yıl yaz mevsiminde Doğu ve Güneydoğu’dan yüzlerce mevsimlik işçi akın akın çalışmaya geliyor. Çocuklarını da beraberinde getiren yoksul aileler, ekim ayı başına kadar tarlalarda çalışıyor. Bin bir zorluklar boğuşan aileler, okul çağına gelen çocukları okula gönderemedi. Bazı öğrenciler ekim ayında memleketlerine geri dönüp okula başlayacağını söylerken, bir kısmı ise okula ne zaman gideceğini bile bilmediğini söyledi.
NE ZAMAN BAŞLAYACAĞINI BİLMİYOR
Diyarbakır ve Mardin’de Ankara’nın Beypazarı ilçesine mevsimlik işçi olarak çalışmaya gelen yaklaşık bin ailenin çocukları okullarına geç başlayacak. Diyarbakır’da Fatih İlköğretim Okulu 2. sınıf öğrencisi Osman Aykaç (9), ekim ayının ilk haftası memleketlerine dönüp okula başlayacağını söylerken, sınıf arkadaşı Zeynep Kılıç ise ne zaman okula başlayacağını bilmediğini ifade etti.
OKULA GİDECEĞİNE KARDEŞİNE BAKIYOR
Diyarbakır Merkez Damlakaya İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencisi Hatice Çelebi ise “Diyarbakır’dan buraya tarlada çalışmaya geldik. Annem ve babam tarlaya çalışmaya gidiyor, ben de küçük kardeşime bakıyorum. Okullar açıldı, ama ben memleketimize ne zaman dönüp okula başlayacağımı bilmiyorum” diye konuştu.
Çadır kentte yaşayan okul çağındaki yaklaşık 70 çocuğun bir kısmı okulların açılması ile birlikte memleketlerine dönüş yaparken, kalan öğrenciler ailelerinin durumlarına göre memleketlerine dönüş yaparak okula gecikmeli başlayacak.


YÜZDE 20’Sİ TARLADA...
Şanlıurfa’da 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı’nın başladığı gün, ilköğretimde okuyan öğrencilerin bir kısmı okula gitmek yerine tarlalarda pamuk topladı. Tarlalarda çalışan ve okulun başladığından habersiz olan öğrenciler, “Pamuk bitmeden bize okul yolu gözükmüyor” dediler. Öğrencilerin kasım ayına kadar tarlalarda çalışacağı belirtilirken, Şanlıurfa genelinde öğrencilerin yüzde 18.1’inin hem eğitime geç başladığı hem de okuldan erken ayrıldığı kaydedildi. Tarlada pamuk toplayan 3. sınıf öğrencisi Fatma ile 5. sınıf öğrencisi Süleyman Demir, derslerine başlamak için tarladaki işlerinin bitmesini beklediklerini söylediler. Eğitim Sen’in çalışmak için eğitime ara veren öğrencilerle ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü’nün verilerine dayanarak verdiği bilgiye göre okulu erken terk eden öğrencilerin sayısının öğrencilerin beşte biri (yüzde 18.1), okulu erken terk etme ve geç başlama sürelerinin ortalama 66 ve 45 gün olduğu tespit edildi.
ÖNCEKİ HABER

Veliler okul temizliğinde

SONRAKİ HABER

Bakan kadın zihniyet erkek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...