26 Eylül 2009 00:00

Veliler okul temizliğinde

Milyonlarca öğrenci önceki gün ders başı yaparken, velilerin zorlu süreci de başladı. Sözde ‘parasız’ olan eğitimin yükü, bu yıl da velinin sırtında olacak.

Paylaş

Milyonlarca öğrenci önceki gün ders başı yaparken, velilerin zorlu süreci de başladı. Sözde ‘parasız’ olan eğitimin yükü, bu yıl da velinin sırtında olacak. Velinin okula ödediği para kayıtla başlıyor, eğitim yılı bitene kadar devam ediyor. En az 100 TL kayıt parası veren veliler, ardından etüt, teknoloji, küçük bakım, hizmetli, memur maaşları derken yılda ortalama 2 bin TL’yi okula veriyor. Bazı veliler ise istenen paraları ödeyemediği için okulun temizlik ve bakım onarım gibi işlerine yardımcı oluyor.
VELİLER CAM SİLDİ
Sivas’ta yaz tatilinin ardından tadilata alınan ve yenileme çalışmaları yapılan Kanuni İlköğretim Okulu’nun temizliği 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı’nın ilk gününe yetişmeyince, iş velilere kaldı. Öğrenci velileri ellerinde paspas ve bezlerle okulun içini temizlerken, öğrenciler okul bahçesinde bekletildi.
Öte yandan, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun bir soru önergesine verdiği yanıta göre geçen yıl okulların temizlikçi ihtiyacını gidermek için velilerin cebinden 75 milyon TL çıktı.
DEVLETİN EĞİTİM HARCAMASI AZ
Eğitim kademelerine göre öğrenci başına yapılan harcamalarda Türkiye, OECD ülkeleri arasında en son sırada yer alıyor. OECD rakamlarına göre Türkiye’de devletin öğrenci başına yaptığı yıllık eğitim harcaması miktarı ilköğretimde 1130 ABD doları, ortaöğretimde 1834 ABD doları, yükseköğretimde 4 bin 648 ABD doları.


YÜK VELİNİN SIRTINDA
*BAĞIŞ: 100 TL’den başlayan bağış.
*ETÜT ÜCRETİ: 400-600 TL.
*KIYAFET KIRTASİYE: 250 TL
*BESLENME: Aylık 40-80 lira.
*TEKNOLOJİ PARASI: Projeksiyon, bilgisayar almak veya parçalarını yenilemek için bir sınıftan alınan para 4 bin lira civarında.
*ÖĞRENCİ SERVİSİ: Mesafeye göre ücret değişmekle birlikte ortalama 150 TL.
*SPOR PARASI: İlköğretim 1. kademe için yılda 5, 2. kademe için 10 TL.
*KAYIT PARASI: Yeni kayıt sırasında alınan ve milyarları bilan ‘bağışlar.’
*PASO: Ortalama 5 TL.
(SİVAS)
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

Çadır kentte ders zili çalmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...