27 Eylül 2009 00:00

Tanıklık edin, sizler de mağdursunuz

Cumartesi Anneleri, Cizre Tank Taburu’nda görev yapan askerlerin, bildiklerini kamuoyuyla paylaşmasını istedi.

Paylaş

Cumartesi Anneleri, Cizre Tank Taburu’nda görev yapan askerlerin, bildiklerini kamuoyuyla paylaşmasını istedi.
Cizre-İdil karayolunda, Kuştepe Köyü yakınlarında 4 Eylül 2009’da, biri kadın, 2 kişinin kemikleri bulundu. Kemikler üzerinde yapılan incelemelerde, uzun namlulu silahla tek el ateş edildiği belirlendi. Kemiklerin yanında puşi, kemer, kadın elbisesi, ayakkabısı, iç çamaşırı da bulundu. 1994’te Cizre’de gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Makbule Ökdem’in ailesi, bu kemiklerin kızlarına ait olabileceğini düşünerek Şırnak Barosu’na başvurdu.
ARKASINDA ÜÇ ÇOCUK KALDI
235’inci haftada Cumartesi Anneleri, sık sık evi basılan, gözaltına alınan, işkence yapılan Makbule Ökdem’in öyküsünü anlattı. Eşi dağda olan Makbule Ökdem’in evi, son kez 1994’te Özel Harekat Timleri ve korucular tarafından basılmış, Makbule Ökdem gözaltına alınmıştı. Annesi Sıttı Tanrıverdi ise, “Bir daha kızımdan haber alamadık. Çalmadığımız kapı kalmadı. Cesedi nerede hala bilmiyoruz. Arkasında 3 tane çocuk kaldı” diyordu. Bölge ise 9 faili meçhul cinayet nedeniyle 9 kez “ağırlaştırılmış müebbet” hapis cezası istemiyle yargılanan Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak ve JİTEM komutanı Albay Cemal Temizöz’ün bölgesiydi. Kuştepe Köyü 1991’de boşaltılmıştı. Temizöz’ün Cizre Tabur Komutanı olarak görev yaptığı 1993-1996 yılları arasında ise işkence ve infaz merkezi olarak kullanıldığına dair çok sayıda kişi tanıklık etmişti.
ASKERLERE SESLENDİ
Cumartesi Anneleri, 1990’lı yıllarda Cizre Tank Taburu’nda bulunan yedek subaylara ve askerlere seslendi, yaşananlara tanıklık etmeleri istendi: “Tanıklık edin, sizler de bu insanlık dışı uygulamaların mağdurlarısınız. Susmayın. Gördüklerinizi, bildiklerinizi paylaşın.”
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kayseri’de Tramvay işçilere yaramadı!

SONRAKİ HABER

Bir de onlara sorun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...