27 Eylül 2009 00:00

Kayseri’de Tramvay işçilere yaramadı!

Kayseri’ye raylı sistem geldi, olan işçilere oldu. Doğu Garajı-Meydan-Organize Sanayi Bölgesi (OSB) arasında işçi taşıyan KAYSERAY’ın beraberinde getirdiği bir uygulama...

Paylaş

Kayseri’ye raylı sistem geldi, olan işçilere oldu. Doğu Garajı-Meydan-Organize Sanayi Bölgesi (OSB) arasında işçi taşıyan KAYSERAY’ın beraberinde getirdiği bir uygulama, OSB’de 40-50 kişiden fazla çalışanı olan fabrikalar servisleri kaldırdı. İşçiler fabrikaya tramvayla taşınacak.
Mesiç Tekstil İşçisi Mehmet Kara; raylı sistemin Talas, İldem, Eskişehir Bağları gibi mahallelerden gelen işçiler için daha da zor olduğunu belirtiyor. Servislerinin önceden de çarşıdan işçi aldığını söyleyen Mehmet Kara, “Biz zaten tek bilet yine harcıyorduk, şimdi biraz zahmetli oldu ama patron bilet parasını verince 50-60 lira bize kâr kaldı. Bu nedenle de tramvay sıkıntısını çekiyoruz” diyor.
YOL MASRAFINI PATRON KARŞILIYOR
Beştepe Boru fabrikasında Çalışan Selçuk Usta, raylı sistemin henüz tam oturmadığına dikkat çekiyor. Gidiş gelişlerde servisin olduğu zamanlara göre 45 dakika erken kalkmak zorunda kaldığını belirten Selçuk Usta, eve de o kadar süre geç gittiğini belirtiyor. Bu nedenle günlük dinlenme saatinden 2 saate yakın kaybettiğini söyleyen Selçuk Usta, tek iyi olan şeyin yol masrafını patronun karşılaması olduğunu söylüyor.
GÜNDE 3 SAATİMİ ALIYOR
Sürsan Metal’de Çalışan Gül Doğan, uygulamayı hiç beğenmediğini söylüyor. Doğan, “İldem’de oturuyorum. İldem’den otobüsle tramvay durağına, tramvayla OSB’ye, oradan tekrar otobüsle fabrikama gidiyorum. Sadece tramvay 28 durak yapıyor ve 8 kişinin ölmesi yüzünden yavaş hareket ediyor. Bu kadar yol ve zaman daha iş başı yapmadan yorulmamıza neden oluyor. Günlük 3 saatim yolda geçiyor” diyerek öfkesini dile getiriyor.
HEP AYAKTAYIZ
İstikbal İşçisi Mehmet Yıldız, Hürriyet Mahallesi’nden 10-15 dakika yürüdükten sonra tramvay durağına geldiğini belirtiyor. Çalışırken zaten ayakta kaldıklarına dikkat çeken Yıldız, “Hem tramvayda, hem de tramvaydan indikten sonra bindiğimiz otobüste ayakta kalıyoruz. Bu da işçiyi yoruyor. Bizim fabrikalarda da böyle bir şey olacağına dair söylentiler var. Binlerce işçinin çalıştığı fabrikalar bunlar. Çok büyük sorun olur tramvayla gelip gitmemiz, üstelik bunun parasını kim verecek?” diye soruyor. (Kayseri/EVRENSEL)
Veli Şahin - Doğan Özkan
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRLÜK

SONRAKİ HABER

Tanıklık edin, sizler de mağdursunuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...