28 Eylül 2009 00:00

Savaşın pisliği Türkiye’de temizlenecek

İskenderun Limanı; kimyasal, biyolojik ve nükleer kirlenmeyle karşı karşıya. Irak’tan çekilme hazırlığı yapan Amerikan ordusunun “deniz üssü” olarak faaliyete geçirilmesi hedeflenen İskenderun TCDD Limanı’nda...

Paylaş

İskenderun Limanı; kimyasal, biyolojik ve nükleer kirlenmeyle karşı karşıya. Irak’tan çekilme hazırlığı yapan Amerikan ordusunun “deniz üssü” olarak faaliyete geçirilmesi hedeflenen İskenderun TCDD Limanı’nda, Irak işgalinde kullanılan tankların ve zırhlı araçların ‘kimyasal, biyolojik ve nükleer’ temizliğinin de yapılması planlanıyor.
İskenderun Limanı; kimyasal, biyolojik ve nükleer tehlikeyle karşı karşıya. Irak’tan çekilirken Türkiye’yi kullanma kararı alan Amerikan askerinin, komşu ülkede kullandığı ağır silahların temizliğinin ya Habur Sınır Kapısı’nda oluşturulacak bir bölgede ya da TCDD İskenderun Limanı’nda kiralanacak bir antrepoda yapmak istediği öğrenildi. Amerika’nın Irak’ta kullandığı Abrams tankları ile monte edildiğinde Stinger füzesi atabilen Hummer ciplerin NBC (Nükleer, Biyolojik ve Kimyasal) kimyasal temizliği Ağustos 2006’da da gündeme gelmiş ve o dönemde İskenderun’da bir dizi görüşmeler yapılmıştı. O dönemde, araç ve silahlarına NBC temizliği yapılmasını isteyen ABD deniz piyadelerinin, buharla yapılacak temizliğin kapalı bir alanda gerçekleştirilmesini istediği belirtilmişti. İskenderun TCDD Limanı, İzmir ve Mersin limanları ile birlikte NATO tarafından güvenlik sertifikası verilen üç limandan biri. Habur’da yapılacak temizlik sonrası silahların bir bölümünün Afganistan, bir bölümünün de ABD veya başka bir ülkeye gönderileceği belirtiliyor. Kamuoyu o dönemde, bu gelişmeleri yetkililerden değil İskenderun yerelinde yayın yapan SES Gazetesi Muhabiri Akın Bodur’dan öğrenmişti.
ABD HEYETİ İSKENDERUN’DAYDI
Bu dönemde dikkat çeken diğer bir gelişme ise ABD heyetlerinin İskenderun’a olan ilgisi. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı’ndan hemen önce 12 kişilik bir heyet İskenderun’u sesiz sedasız ziyaret etmiş, TCDD İskenderun Limanı’nda 50 dönümlük alanda incelemelerde bulunmuş ve Liman Başkanı İsmet Canbaz’la görüşmüştü. Heyet ayrıca, liman güvenliği ile depo ve antrepoları da incelemişti.
(İskenderun/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Meclis açılıyor

SONRAKİ HABER

Erdoğan’ın gündemi yoğun!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...