28 Eylül 2009 00:00

Bu ayıbın eşi benzeri yok


Tasrruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yönetilen Bursa Olay Basın ve Yayıncılık AŞ’deki sendikalı gazetecilerin işten çıkarılmasına tepki gösteren G9 Gazeteci Örgütleri Platformu, bu uygulamaların Türkiye’yi, “dünyada eşi benzeri görülmedik biçimde ‘ayıplı’ bir ülke” yaptığını bildirdi.
G9 Gazeteci Örgütleri Platformu’ndan dün yapılan yazılı açıklamada, “İfade ve basın özgürlüğüne dönük baskılar, son aylarda doğrudan gazetecilerin örgütlenmesine dönük saldırılara dönüşerek, Türkiye’yi dünyada eşi benzeri görülmedik biçimde ‘ayıplı’ bir ülke konumuna sürüklüyor” denildi.
TMSF kontrolündeki Olay Medya Grubu çalışanı 12 gazetecinin, hemen Ramazan Bayramı sonrasında, işverenin dağıttığı “bayram paketlerini” almadıkları gerekçesiyle işten atılmalarına tepki gösterilen açıklamada, “Bu meslektaşlarımızın tümünün TGS üyesi, sendikal örgütlenmenin öncüleri ve ikisinin de işyeri temsilcisi olmaları, komik gerekçenin ardındaki gerçek nedeni ortaya koyuyor” denildi.
KARA BİR YIL
“Kendi dümen suyunda gitmeyen medya kuruluşlarına milyarlık vergi cezaları verebilen iktidar, her ne hikmetse, çalışanlarının haklarını ayaklar altına alan, sendikal örgütlenmenin üzerine yasadışı bir tarzda giden medya patronlarına karşı tek söz edecek iradeyi gösteremiyor” denilen açıklamada, platformu oluşturan meslek örgütleri olarak 2009’un da Türkiye gazeteciliği açısından kara bir yıl olması ayıbına ortak olmak, bu utanca seyirci kalmak istemedikleri ifade edildi.
“Bir yandan, iktidara bütünüyle biat etmeyen medya kuruluşlarına verilen akıl almaz vergi cezaları, sorgulayan gazetecileri kurumlardan içeri almayan akreditasyon uygulamaları, Başbakan tarafından yapılan boykot çağrıları; öte yandan da medya patronlarının, gazetecilerin örgütlenmesini ve haklarını hedef alan saldırıları, ifade ve basın özgürlüğü açısından ‘ayıplı’ sayılmamızın temel nedenleridir” değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, bugün iktidar karşısında bağımsızlık mücadelesi verdiğini iddia eden medya gruplarının da, çalışanların haklarını ve örgütlenmelerini hedef aldıkça kendilerinin de yalnızlaşacaklarını görmeleri istendi.
NASIL BİR TÜRKİYE?
Medyanın, iktidarlar karşısındaki bağımsızlığını ancak çalışanların da bağımsız ve güçlü örgütlenmelere sahip olmasıyla savunabileceklerinin altı çizilen açıklamada, iktidara ve medya patronlarına, “gazetelere boykot çağrılarının yapılmadığı, kriz bahanesiyle çalışanların kapı önüne konmadığı, basın kuruluşlarının fahiş para cezalarıyla hizaya sokulmaya çalışılmadığı, gazetelerin ve gazetecilerin telefonlarının yasadışı olarak dinlenmediği, çalışanların gönül rahatlığıyla sendika üyesi olabildiği, haklarını talep eden muhabirlerin ‘özgürlükçü’ yayın yönetmenleri tarafından kapı önüne konmadığı, görevi başında ölen gazetecinin görüntülerinden kazandıklarıyla yetinmeyip, o görüntülerin çekildiği makine için de ailesinden para talep etme vicdansızlıklarının yaşanmadığı bir Türkiye özlemi” hatırlatıldı.
Bu arada Çağdaş Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu da Bursa Olay Medya grubunda 12 gazetecinin işten çıkarılmasını kınadı. Açıklamada “Bu, basın sektöründe yeni bir baskının zulume dönüşmesidir, hukuk dışılığın yeni bir örneğidir” dendi. (ANKARA)

Evrensel'i Takip Et