28 Eylül 2009 00:00

Bu köyde 8 yıllık eğitim yok

8 Yıllık eğitim hükümet tarafından ‘zorunlu’ yapılsa da, gereği yapılmayınca Muş’un Korkut ilçesine bağlı Balkır köyündeki çocuklar, 5’inci sınıftan sonra okula gidemiyor.

Paylaş

8 Yıllık eğitim hükümet tarafından ‘zorunlu’ yapılsa da, gereği yapılmayınca Muş’un Korkut ilçesine bağlı Balkır köyündeki çocuklar, 5’inci sınıftan sonra okula gidemiyor. Üstelik eğitimin 8 yıl yapılmamasının gerekçesi ‘tasarruf’. Duruma isyan eden veli ve öğrenciler, bir an önce 8 yıllık eğitim istiyor.
1700’ün üzerinde nüfusu olan ve 305 öğrencisi bulunan Balkır İlköğretim Okulu’nda, eğitim 5’inci sınıfa kadar yapılıyor. 5’inci sınıftan sonra okula gitmeyen çocuklar nedeniyle, Balkır köyünde eğitim seviyesi oldukça düşük. 5’inci sınıfı bitiren öğrenciler yatılı okullara gitmek istemiyorlar. Büyük bir köy olmalarına ve öğrenci sayısının da çok olmasına rağmen, diğer küçük köylerde 8 yıllık eğitim verildiğini, ancak kendi köylerinde eğitimin 5’inci sınıfa kadar yapıldığını ifade eden köylüler, köylerine 8 yıllık eğitimin gelmesini istiyorlar.
80 ÇOCUK EĞİTİMSİZ KALDI
İlgili yerlere defalarca müracaatları olduğunu belirten köylüler, müracaatlarından da hiçbir sonuç alamadıklarını dile getirdiler. Son 3 yıldır 5’inci sınıfı bitirip de okula gitmeyen öğrenci sayısının 80’in üzerinde olduğunu belirten köylüler, köylerinde de
bir an önce 8 yıllık eğitime geçilmesini istiyorlar.
GEREKÇE TASARRUF
Muş Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, 8 yıllık eğitimden verim alamadıklarını, birçok köydeki 8 yıllık eğitimi 5 yıllık eğitime indirdiklerini, Yatılı İlköğretim Bölge Okullarından (YİBO) daha iyi verim aldıklarını belirterek, Özdilek ve Karakuyu köylerindeki 8 yıllık eğitimi 5’inci sınıfa kadar indirdiklerini ifade etti. YİBO’lar da başarı oranının daha yüksek olduğuna dikkat çeken Bayraktar, eğitim öğretimin 5’inci sınıfa kadar yapılmasıyla, yaklaşık 300 civarında öğretmen tasarrufunda bulunacaklarını sözlerine ekledi.
CEZALANDIRILIYORUZ
Köylerinde 8 yıllık eğitim verilmesini isteyen öğrencilerden Siyaset Çetin, “Geçen yıl mezun oldum ve okuluma devam edemiyorum. Milli Eğitim bize ceza veriyor. Bu köyde 5’inci sınıftan sonra kimse okula gidemiyor” dedi. 5’inci sınıfı bitiren ancak okula gidemeyen Rezzan Özdemir, “2 yıl önce mezun oldum. Devlet kızların okula gitmesi için kampanya yaptı. Ama bizler için kampanya yapmadı” dedi.
Velilerden Alaattin Çetin, “Yatılı okula gönderdiğimizde çocuklarımız kaçıp geliyorlar. Çocuklar gitmek istemiyorlar. Benim de kızım var, mezun oldu ama gönderemedim, ‘İntihar ederim yine gitmem’ dedi” dedi. (Muş/EVRENSEL)
Cevat Danış
ÖNCEKİ HABER

Kayseri 3 çocuğu arıyor

SONRAKİ HABER

Dövdük ama kasut yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...