29 Eylül 2009 00:00

‘Her dağın gölgesi Deniz’e düşer’

Diyarbakır Sanat Merkezi “Yazarları okuyor” etkinlikleri çerçevesinde Evrim Alataş’ın “Her dağın gölgesi Deniz’e düşer” isimli romanı ile ilgili bir söyleşi gerçekleştirdi.

Paylaş

Diyarbakır Sanat Merkezi “Yazarları okuyor” etkinlikleri çerçevesinde Evrim Alataş’ın “Her dağın gölgesi Deniz’e düşer” isimli romanı ile ilgili bir söyleşi gerçekleştirdi. DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk’un yanı sıra birçok yazar ve sanatçının katıldığı söyleşiyi yaklaşık 100 kişi izledi. İlginin büyük olduğu söyleşide, Alataş, romanını ne için, hangi koşullarda yazdığını anlattı.
ROMANIN KONUSU KENDİ KÖYÜ
Katılımcıların da sorularını yanıtlayan Alataş, Kürt edebiyatı ve bu yönde yapılan edebi üretimler hakkında değerlendirmede bulundu. Alataş, romanına konu olan, doğduğu, büyüdüğü köyün politik atmosferinden söz ederek, artık dipten gelen bir asimilasyon ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Alataş, “Vaktiyle bizim Akçadağ tarafında Kürtçe deyişler vardı. Biz hep onları dinlerdik. Şimdi neredeyse tek kelime yok. Kimse bilmiyor” dedi. Romanın gerçek hikayeler üzerinde kurgulandığını belirten Alataş, yarattığı kahramanların da o yörede geçen hikayelerden, o yörenin sosyal, kültürel yapısından uzak olmadığını söyledi. Deniz Gezmişlerle ilgili öykülerle büyüdüklerini belirten Alataş, çocukluğunun geçtiği Malatya ile ilgili çok sayıda traji-komik hikayeler de anlattı. Alataş “Hele bir katır vardı. Sinan Cemgil bunun ismini ‘Nazmiye’ koymuştu. Bunlar unutmadıklarım arasında” diye konuştu.
Romanın geniş bir zaman aralığını içine aldığını belirten Alataş, “Yazma sürecim çok kısa oldu. Romanı bir ayda yazdığım söylenebilir. Ama zorlandığım durum şuydu; ben bir kadınım ama benim oluşturduğum karakter erkek. Yani Fidel, ergen bir çocuk. Biraz zorlandım açıkçası” şeklinde konuştu. “12 Eylül patolojisi”ne de değinen Alataş, 12 Eylül sonrasında çıkan kitapların büyük bölümünün yapılan işkenceleri anlatma üzerine olduğunu dile getirerek, bunların dışında da bir şeylerin yazılması gerektiğini belirtti. Kürt edebiyatının gelişmesi için Kürtçenin gelişmesi gerektiğine inandığını belirten Alataş, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtlayarak kitaplarını imzaladı. DİYARBAKIR
ÖNCEKİ HABER

Yeni Dalga 50 yaşında

SONRAKİ HABER

Musa Anter’in kalemi yerde kalmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa