29 Eylül 2009 00:00

TGS’den gazetecilere insan hakları eğitimi

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ) yürüttüğü ortak proje çevresinde düzenlenen seminerle, çeşitli basın yayın organlarında çalışan gazetecilere, “İnsan hakları gazeteciliği” eğitimi verildi.

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ) yürüttüğü ortak proje çevresinde düzenlenen seminerle, çeşitli basın yayın organlarında çalışan gazetecilere, “İnsan hakları gazeteciliği” eğitimi verildi.
Avrupa Birliği hibe programı kapsamında ortak bir çalışma yürüten Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (IFJ) tarafından organize edilen seminerle, Türkiye’de çeşitli basın yayın organlarında çalışan gazetecilere “İnsan hakları gazeteciliği” başlığı ile iki gün boyunca verilecek eğitimin ilk bölümü başladı. Türkiye’de medyaya yönelik saldırıların temel konu olarak belirlendiği iki günlük eğitim programında, yasal çerçeveden kaynaklı şiddet ve tehdit, yayınların kapatılması, hapis cezaları ve para cezaları gibi konuların, seminer katılımcılarıyla interaktif bir biçimde tartışılması planlanıyor. Eğitmenliğini Avrupa Gazeteciler Federasyonu’ndan Peter Mcintyre’in yürüteceği seminerin bugünkü ilk bölümde de açılış konuşması yine Mcintyre tarafından yapıldı.
ANA GÖREV VATANDAŞLIK HAKKI OLMALI
Konuşmasında, projeyi yürütmekteki amaçlarını, basına yönelik tacizi sadece detaylarıyla ortaya koymak olmadığını aktaran Mcintyre, eğitim programının asıl amacının, basının ve sivil toplumun bunu değiştirmek için nasıl mücadele edeceği üzerinde kafa yormak olduğunu kaydetti. Gazeteciler olarak ana görevlerinden birinin vatandaşlara hakları olan ‘kendini ifade etme özgürlüğünü sağlamak’ olduğunu ve kendileri için özel haklar talep etmek gibi bir amaçları olmadığını da dile getiren Mcintyre, “İfade özgürlüğü konusunda diğer insanlardan daha fazla hakka sahip değiliz, bu hak vatandaşlara aittir. Ancak gazetecilerin korunmaya ihtiyaçları vardır, gazeteciler korunduğu zaman ancak vatandaşlar bu hakka erişebilir” dedi. Mcintyre, insan haklarının bir başkasının Türkiye kültürü üzerinde zorlayıcı gündemi olamayacağına da dikkat çekti. Bunun Türkiye vatandaşlarının haklarıyla ilgili bir durum olduğuna işaret eden Mcintyre, “Bizim kendi gücümüzün ve otoritemizin yaratabileceği kötü muameleye karşı daha fazla özgürlük için mücadele etmemiz gerekir” ifadelerini kullandı.
‘İNTERAKTİF GAZETECİLİK EĞİTİMİ’
Mcintyre’nin konuşmasının ardından seminer katılımcısı gazeteciler, interaktif olarak gazetecilerin insan haklarının neler olduğunu, Türkiye’deki genel durum hakkında yaşadıkları sıkıntıları paylaşırken, işlerini yapabilmeleri için hangi haklara ihtiyaçları olduğu konusunda tartışma yürüttü. Seminerin bugünkü bölümüne Galatasaray Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Kocasakal da katılarak, “Türkiye’deki temel İnsan hakları” konusunda katılımcı gazetecilere sunum yaptı. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

GERÇEĞİN GÖZÜYLE

SONRAKİ HABER

RAMP IŞIKLARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...