29 Eylül 2009 00:00

Açlık sınırı 750 TL’ye çıktı

TÜRK-İş yaptığı bir yazılı açıklamayla yoksulluk ve açlık sınırı hesaplamalarını kamuoyuna duyurdu. Türk-İş’in açıklamasına göre 4 kişilik bir ailenin eylül ayında açlık sınırı 750, yoksulluk sınırı ise 2 bin 442 TL olarak hesaplandı.

Paylaş

TÜRK-İş yaptığı bir yazılı açıklamayla yoksulluk ve açlık sınırı hesaplamalarını kamuoyuna duyurdu. Türk-İş’in açıklamasına göre 4 kişilik bir ailenin eylül ayında açlık sınırı 750, yoksulluk sınırı ise 2 bin 442 TL olarak hesaplandı.
Bayramın ardından özellikle et ve yumurtadaki fiyat artışının işçilerin ve emekçilerin mutfağını olumsuz etkilediği ifade edilen açıklamada, gelecek ay başından geçerli olmak üzere konutlarda tüketilen elektriğe yapılan yüzde 10’a ulaşan zammın henüz harcamalara yansımadığı kaydedildi. Açıklamada, eylül ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması zorunlu gıda harcaması tutarının bir önceki aya göre yüzde 1.32 oranında artarak 749.81 TL’ye çıktığı belirtildi.
Gıda ile birlikte yapılması zorunlu olan kira, yakacak, elektrik, su gibi konut, ulaşım, giyim, sağlık, eğitim gibi harcamalar da dikkate alındığında “İnsan onuruna yaraşır bir yaşama düzeyi sağlamak için yapılması gereken harcama tutarının (yoksulluk sınırı) bir önceki aya göre 29 TL yükselerek 2 bin 442.39 TL olarak hesaplandığı” belirtildi.
ENFLASYON ÜCRETLERİ ERİTİRKEN
Açıklamada, “Ancak yaşanan ekonomik kriz nedeniyle yaygınlaşan işsizlik, gerileyen enflasyonun da altında kalan ücret-maaş artışları nedeniyle elde edilen toplam gelir yetersiz kalmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yeni açıklanan hane halkı tüketim anketinin 2008 yılı sonucuna göre, özellikle en düşük gelirli kesimler, yaşanan geçim sıkıntısı ve artan fiyatlar karşısında ‘boğazlarından kısarak’ tasarruf yapmak durumunda kalmaktadır. Elde edilen gelirin yetersiz ve çoğunlukla birden çok hane halkı bireyinin tek gelir kaynağı olması yoksulluk sorununu yakıcı hale getirmektedir. Ülkede uygulanmakta olan IMF-Dünya Bankası patentli ekonomik politikaların yoksulluğun artmasında önemli etkisi bulunmaktadır” denildi.
(EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

IMF protestosu köprüyü trafiğe kapattı

SONRAKİ HABER

Menemen’de otobüs zamları protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...