30 Eylül 2009 00:00

Türkiye kimin hedefinde?

AKP hükümetinin bir süredir izlediğini iddia ettiği “Komşularla sıfır sorun” politikası son günlerde tekrar “Dört yanımız düşmanlarla çevrili” söylemlerine döndü.

Paylaş

AKP hükümetinin bir süredir izlediğini iddia ettiği “Komşularla sıfır sorun” politikası son günlerde tekrar “Dört yanımız düşmanlarla çevrili” söylemlerine döndü. Ancak bu düşman tehditlerinin, ABD’nin Doğu Avrupa’daki füze kalkanı projesini askıya almasının hemen ardından gelmesi dikkat çekici.
ABD’nin füze kalkanını askıya almasından birkaç gün önce Türkiye’nin ABD’den Patriot füzeleri alacağı haberi düştü gazetelere. Bunu, sırasıyla İran ve Yunanistan’ın Türkiye’yi vurabilecek menzile sahip füzelere sahip olduğu haberleri takip etti. Türkiye medyasında çıkan haberlere bakılırsa, Yunanistan İstanbul’u, İran da Anıtkabir’i vurabilecek füzelere sahipti. Türkiye’deki askeri üsler dikkate alındığında Anıtkabir’in İran’ın hedefi olabileceği iddiası, füze savunma sistemi için kamuoyu oluşturmaktan başka bir amaç taşıyor gibi görünmüyor.
‘TÜRKİYE KİLİT ÜLKE’
ABD’nin önemli düşünce kuruluşlarından Alman Marshall Fonu Uzmanı Ian Lesser, ABD yönetiminin Doğu Avrupa’ya konuşlandırmayı planladığı füze kalkanı projesinde yeni düzenlemeye gitmesinin, Türkiye ve Türkiye’nin NATO müttefikleriyle olan ilişkilerine önemli etkileri olacağını öne sürdü.
Lesser, konuyla ilgili makalesinde, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, İran’ın kısa ve orta menzilli füze programlarının kıtalararası balistik füze geliştirme niyetine oranla daha hızlı geliştiği tespitine vardığına işaret ederek, “İran’ın giderek artan stratejik erişimi en başta Akdeniz, Güney Avrupa ve Körfez bölgesinde hissediliyor. NATO’nun güney müttefikleri, özellikle de Türkiye, korunmasız durumda. Yeni füze savunma mimarisi, bu kısa menzilli riskler üzerinde durmayı hedefliyor” ifadesini kullandı. Lesser, “yeni düzenlemenin, başta Türkiye olmak üzere NATO’nun güney müttefiklerine daha gelişmiş bir koruma ve stratejik güvence sağlayacağı” görüşünü dile getirdi.
“ABD’nin füze kalkanı projesinde yeni düzenlemeye gittiği bir dönemde, Türkiye’nin de ABD’den Patriot sistemleri satın almayı planladığına” işaret eden Lesser, “ABD ve NATO’nun, füze kalkanı projesine ilişkin yeni sistemin bazı öğelerinin Türkiye’de tesis edilmesi olasılığını araştırması gerektiğini” belirtti.
Lesser, ABD’nin, yeni planları çerçevesinde Akdeniz’e kalkan teçhizatlı gemilerin konuşlandırılmasını ve bu adımı “kıyıda konuşlanacak” ilave bir ağın takip etmesini tasarladığını kaydederek, “Türkiye’nin, gerek erken uyarı radarları gerekse enterseptörlerin yerleştirilmesi açısından bu yeni mimarinin bir parçası olmaya iyi bir aday konumunda bulunduğunu” ifade etti.
Türkiye’nin İran ve bu ülkenin nükleer programına ilişkin siyasetine de değinen Lesser, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yeni yaptırımlara ilişkin baskılar oluşurken, Türkiye’nin bu konuda kısa dönemli kritik kararlarla yüzleşebileceğini kaydetti. Yani Lesser, Türkiye’nin bir süredir devam ettirdiği “Komşularla sıfır sorun” politikasını, ABD’nin “güvenliği” için terk etmek zorunda kalabileceği uyarısında bulundu.
Türkiye’nin bölgede izlediği politikaya dair bir “uyarı” da dün El Kaide’nin iki numaralı ismi Ayman El Zevahiri’den geldi.
TÜRKİYE ASKERİ NE YAPACAK?
Zevahiri, yeni yayınlanan ses kaydında Türkiye’yi tehdit etti. Zevahiri, Türkiye’nin, Afganistan’da bulunan NATO işgal gücünün komutasını gelecek ay devralmasıyla savaş ilan etmiş olacağını söyledi.
Zevahiri, Türk güçlerinin Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü ISAF’ın komutasını alarak, İslam ve Müslümanlara yönelik haçlı seferini yönetme görevini devralacağını ifade etti. Başbakan Erdoğan, ABD’de yaptığı basın toplantısında, Afganistan’a ilişkin bir soru üzerine “Kasım ayında Kabil’de komutayı devralmamız, inanıyorum ki Afganistan’a farklı bir moral verecektir” demişti. Fakat Zevahiri bu görüşte değil. Türk askerleri Afganistan’da, Yahudilerin Filistin’de yaptıklarının aynısını gerçekleştirecekler” diye konuşan Zevahiri, “Türkiye halkının, hükümetin bu politikasına karşı çıkmasını” istedi.


‘İSRAİL KAĞITTAN KAPLAN’
İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Firuzabadi, İsrailli yetkililerin İran’a saldırı tehditlerini “boş sözler” diye niteledi ve “İsrail kağıttan kaplandır” dedi. Tümgeneral Firuzabadi, bir konferanstaki konuşmasında, “Ülkesine yönelik İsrail ve ABD’nin askeri saldırı tehditlerini” değerlendirdi.
“ABD, vatandaşlarının vergileriyle İsrail’i donatıyor” diyen Tümgeneral Firuzabadi, “İran’ın olası saldırılara ağır cevap verecek olması onları rahatsız ediyor” dedi.
ABD ve İsrail yönetimleri, “İran’a karşı askeri saldırı da dahil her türlü seçeneğin masada olduğunu” açıklamıştı. İran yönetimi de olası saldırılara “Çok ağır cevap vereceği” uyarısında
bulunmuş, “Bölgedeki ABD üsleri ile İsrail’in hiçbir noktasının güvende olmayacağını” ilan etmişti.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Zelaya: Honduras’ta faşizm var

SONRAKİ HABER

Hamas, Fetih’le görüşmeye hazır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa