30 Eylül 2009 00:00

Bu nasıl adalet?

Hrant Dink cinayetine ilişkin yazdığı “Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları” adlı kitabı yüzünden hakkında 3 ayrı dava açılan Gazeteci Nedim Şener, tetikçi Ogün Samast’tan daha suçlu.

Paylaş

Hrant Dink cinayetine ilişkin yazdığı “Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları” adlı kitabı yüzünden hakkında 3 ayrı dava açılan Gazeteci Nedim Şener, tetikçi Ogün Samast’tan daha suçlu. Samast hakkında 20 yıl hapis cezası istenirken, Şener hakkında istenen hapis cezası 28’den 32 yıla çıktı. Şener’e açılan ilk davanın 2’nci duruşması, dün İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün müdahil olma talebi, akıllarda soru işaretleri bıraktı.
MAHKEME TALEBİ REDDETTİ
“Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”, “adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal” maddelerinden yargılanan Şener’in, bu suçları, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, İstanbul İstihbarat Daire Başkanı Ali Fuat Yılmazer ve istihbaratçı Polis Memuru Muhittin Zenit’e karşı işlediği ileri sürülüyor. Duruşmada, birçok habere konu olan Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun raporu, ‘gizlilik’ gerekçesiyle okunmadı. Mahkeme, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün müdahillik talebini kabul etmedi.
‘EMNİYET BARİYER OLUŞTURMAK İSTİYOR’
Duruşma çıkışında bir açıklama yapan Şener, “Bu davanın asıl müdahilleri Ramazan Akyürek, adamları ve istibatçı Muhittin Zenit’tir. Oysa görüyorum ki Emniyet Genel Müdürlüğü müdahil olmak istedi. Bu aslında, Dink cinayetinin aydınlanmasının önünde emniyetin de bir bariyer oluşturmaya çalıştığının göstergesi. Emniyetin asıl görevi cinayeti aydınlatmaktır. Fakat emniyet, davaya müdahil olmak istiyor” diye konuştu.
Şener, Özel Yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci davasına da emniyetin müdahil olmasını beklediğini dile getirdi.
İKİ KATI CEZA...
Şener, Dink cinayetiyle ilgili yazdığı haberden dolayı kendisine 3’üncü bir dava daha açıldığını ve toplam 32 yıl hapis istemiyle yargılandığını söyledi. Şener, MİT İstanbul Bölge Başkan Yardımcısı Özel Yılmaz’ın adını açıkladığı için Bakırköy basın savcısı tarafından soruşturma açıldığını belirterek, 4’üncü davanın da yolda olabileceğine dikkat çekti. Şener, “Böylece Hrant Dink’i öldürenlerin 2 katı kadar yani 38 yıl hapis istemiyle yargılanıyor hale geleceğim. Bunu da, Türkiye’de hukuk ve adalet bekleyenlere bir tablo olarak sunmak istiyorum” dedi.
EMNİYETİ İSTEDİ
Özel Yılmaz’ın, Dink’i 2004 yılında valiliğe çağırarak uyardığını ve Ergenekon soruşturması kapsamında Bedrettin Dalan’a “kaç” dediği iddiası yönünde haber yaptıklarını belirten Şener, “Bu isim, Ergenekon iddianamesinde yazıldığı halde, bu iki olayı birleştirerek haber yaptığımızdan, ‘gizliliği ihlal’den dava açıldı” dedi. Şener, ihbarcı kurumun İstanbul Emniyet Müdürlüğü olduğuna dikkat çekti.
Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunun, Ramazan Akyürek ile Ali Fuat Yılmazer’in “görevi ihmal” ettiklerini kanıtlayan bir rapor olduğunu vurgulayan Şener, mülkiye amirlerinin yaptığı incelemenin olumlu sonuçlanmayacağını belirterek, Trabzon polisinin yine aklanacağını söyledi.


TETİKÇİDEN DAHA SUÇLU!
Nedim Şener hakkında, şu an 32 yıl hapis cezası isteniyor. Ancak 4’üncü dava da açılırsa hakkında istenen hapis cezası 38 yıla çıkacak. Öte yandan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i öldüren kurşunların sahibi Ogün Samast ise 20 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Yani cinayetin aydınlanması için kitap yazan Şener için cinayeti işlediği anın kamera görüntüleri olan, cinayeti itiraf eden, duruşmalarda Dink ailesine hakaretler ve tehditler savuran Samast’ın neredeyse 2 katı kadar hapis isteniyor.
(İstanbul/EVRENSEL)
Şenol Doğan
ÖNCEKİ HABER

Günay’a göre iş işten geçti!

SONRAKİ HABER

Hüseyin Üzmez’e artı 12 yıl daha ceza isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...