01 Ekim 2009 00:00

İşgal bir ekip işi

ABD Başkanı Barack Obama ve NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan’ı görüşmek üzere bir araya geldi. Rasmussen Obama’ya işgal güçlerinin işlerini bitirinceye kadar Afganistan’da kalacağını söyledi.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama ve NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan’ı görüşmek üzere bir araya geldi. Rasmussen Obama’ya işgal güçlerinin işlerini bitirinceye kadar Afganistan’da kalacağını söyledi.
Rasmussen, “Afganistan operasyonu sadece ABD’nin yükümlülüğü ya da sorumluluğunda değil. Bu bir ekibin çabası ve öyle de kalacak” dedi. Rasmussen, Obama’nın ‘Önce stratejinin belirlenmesi sonra da kaynaklar’ yaklaşımına katıldığını da belirtti. Obama, yeniden geniş kapsamlı bir strateji değerlendirmesi yapıncaya kadar Afganistan’a daha fazla asker gönderme konusunda karar almayacağını bildirmişti. Afganistan’daki ABD ve NATO Güçlerinin Komutanı General Stanley Mcchrystal, daha fazla asker gönderilmesini de içeren önemli bir strateji değişikliği olmazsa Afganistan’da büyük olasılıkla başarısız olunacağı görüşünü dile getirmişti.
BM YETKİLİSİ GÖREVİNDEN ALINDI
Bu arada Birleşmiş Milletler’in Afganistan’daki üst düzey Yetkililerinden Peter Galbraith, ülkedeki seçim komisyonuyla ilgili sözleri yüzünden görevinden alındı. ABD’li Galbraith, seçim komisyonunu eleştirdiği ve geçen ay yapılan devlet başkanlığı seçiminde oyların tamamının yeniden sayılması çağrısında bulunduğu için Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’yi kızdırdı.
BBC, BM kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un, Galbraith’in görevini sona erdirmeye karar verdiğini bildirdi.
BİR ABD ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ
Ülkedeki şiddet ise hız kesmeden devam ediyor. Afganistan’ın doğusundaki Host vilayetinde bir askeri konvoyu hedef alan intihar saldırısında bir ABD askeri öldü. ABD askeri sözcüsü, askerin öldüğünü doğruladı, ancak başka ayrıntı vermedi.
22 MİLİTAN ÖLDÜ
Öte yandan 22 Taliban militanının öldürüldüğü bildirildi. İçişleri Bakanlığının bildirisinde, Ferah vilayetinde Afgan ordusu, Afgan polisi ve işgal güçlerinin operasyonunda, 22 Taliban militanının öldürüldüğü, 12 militanın yakalandığı belirtildi. (DIŞ HABERLER)

ÖLDÜREN PROPAGANDA
Afganistan’da bir kız çocuğu, uçaktan atılan propaganda broşürü kutusunun üzerine düşmesiyle öldü. Times gazetesinin haberinde, olayın 23 Temmuz’da gerçekleştiği, bir kargo uçağının Helmand vilayetinin kırsal kesimleri üzerinde uçarak broşür attığı bildirildi. Uçaktan atılan broşür kutularının havada açılacağı ve kağıtların geniş bir alana yayılacağı varsayılıyordu.
Ancak İngiltere Savunma Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre bu kez kutulardan biri açılmadı ve Afgan kızın üzerine düştü. Kandahar’da hastaneye kaldırılan kız kurtarılamadı.
ÖNCEKİ HABER

Filistinliler Barak’a dava açtı

SONRAKİ HABER

Birleştirecek somut talepler olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...