01 Ekim 2009 00:00

Sebahat Tuncel hakkında da ‘zorla getirme’ kararı

ANKARA 11. Ağır Ceza Mahkemesi, DTP Eş Başkanı Emine Ayna ve Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş hakkında “Zorla ifade vermeye getirme” kararını, Sebahat Tuncel için de yineledi. 30 Aralık’a ertelenen duruşmada Tuncel’in gelmemesi halinde, polis zoruyla getirilmesi söz konusu olacak.

Paylaş

ANKARA 11. Ağır Ceza Mahkemesi, DTP Eş Başkanı Emine Ayna ve Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş hakkında “Zorla ifade vermeye getirme” kararını, Sebahat Tuncel için de yineledi. 30 Aralık’a ertelenen duruşmada Tuncel’in gelmemesi halinde, polis zoruyla getirilmesi söz konusu olacak.
DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in de aralarında bulunduğu 23 DTP’li hakkında “Suç ve suçluyu övme” gerekçesiyle açılan davanın duruşması dün Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tuncel’in katılmadığı duruşmada, DTP üyeleri Meryem Demir ile Tarık Yıldırım hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, TBMM Başkanlığı’na Tuncel ile ilgili yazılan yazının sekreterinin almaktan imtina etmesi nedeni ile tebliğ edilemediğini, buna ilişkin hazırlanan tutanağın mahkemeye gönderildiğini belirtti. Şatır, iddianamenin içeriği, istinad edilen suçun vasfı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bu yöndeki içtihatları ve yapılan tebliğe rağmen sanığın duruşmaya gelmemesi karşısında, CMK’nın 146. ve 199. maddeleri uyarınca duruşma günü savunmasının alınabilmesi amacıyla Tuncel hakkında “Zorla getirme” kararı verildiğini açıkladı. Sanıklar Yıldırım ve Demir’e avukat tayin edilmesi hususunda Ankara Barosu Başkanlığı’na müzekkere yazılması kararının da verildiği davanın duruşması 30 Aralık 2009 tarihine ertelendi.
GÖZLER TBMM VE HÜKÜMETTE
Aynı mahkeme bir gün önce de DTP Eş Başkanı Emine Ayna ve Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş’ın “Polis zoruyla mahkemeye getirilmesine”, Eş Başkan Ahmet Türk için ise adresine tebligat göndermesine karar vermişti. Mahkemenin iki gün üst üste verdiği kararlarla, “dokunulmazlık”lara rağmen DTP’lilerin yargılanmalarındaki ısrar krize dönüştü. Bugün açılacak olan Meclis’in ve AKP Hükümeti’nin krizi çözme noktasında harekete geçip geçmeyeceği merak edilirken, DTP Eş Başkanları ve milletvekilleri ifade vermeye gitmeyeceklerini, zorla götürülmeleri halinde de bunun “Türkiye’nin, demokrasinin ayıbı” olacağını yinelediler.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç bir televizyon kanalındaki röportajında, DTP’lilerin yargılanmaması, ancak mahkeme kararı karşısında da ifade vermeye gitmeleri gerektiğini savundu.
ARINÇ: İFADEYE GİTSİNLER
Sorumluluğu üzerlerinden atan Arınç, “Mahkemenin yargı sürecini devam ettirme konusunda ne kadar kızsak, bağırsak, çağırsak buna bir çare bulmamız mümkün değil. Mahkeme gereğini yapıyor. Parlamentodaki bir milletvekilinin yargılanması konusu beni bir milletvekili olarak rahatsız ediyor. Bana göre yargılanmaması lazım” dedi.
Arınç, milletvekillerinin ifade vermeye gitmelerini de isteyerek, “Değerli milletvekili arkadaşlarımız göğüslerini gere gere mahkemeye gidip ifade vermelidir. Durumu protesto edebilirler, onlara katılabilirim. Ben de onlarla birlikte protesto edebilirim. Ama Türkiye’de yeni bir gerginliğe yol açmamak, bir tartışmaya yol açmamak, TBMM’yi tartışılan bir kurum haline getirmemek için milletvekili arkadaşlarımız her şeye rağmen giderek ifade vereceklerdir ve sonra serbest bırakılacaklardır. Yargı süreci devam edip gidecektir” görüşünü savundu. (Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

Yeni yasama yılı bugün başlıyor

SONRAKİ HABER

Aydınlara ölüm tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...