02 Ekim 2009 00:00

‘Uygarlık yık ve yapla ifade edilemez’

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Ankara Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) müze ve sergi kompleksinin yıkılacağı yönündeki açıklamasına tepki gösterdi.

Paylaş

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Ankara Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) müze ve sergi kompleksinin yıkılacağı yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Oda tarafından yapılan açıklamada, AKM’nin yıllarca amacı dışında kullanılmasına göz yumanların şimdi “AKM işlevsizleşmiştir” demelerini eleştirildi.
Açıklamada, “Sayın Bakan’ın AKM açılımı bilimsel uyarılara kulak asmamak, Ankara’nın planlama deneyiminde son yirmi yıldır sürekli yaşanan bir yık yap kültürüne ortak olmak anlamını taşımaktadır” denildi.
AKM İŞLEVSİZLEŞTİRİLDİ
AKM’nin bulunduğu alanın cumhuriyetin kuruluş yıllarından bu yana kent merkezi niteliğini koruduğu vurgulanan açıklamada, kurulduğu dönemde AKM’nin kentsel bütünleşmenin bir uğrağı olarak sportif ve sanatsal alanların yakınında planlandığına dikkat çekildi. AKM binası 1987 yılında hizmete girmesine karşın, projede yer alan kongre salonu, opera ve bale binası ile tiyatronun ödenek yetersizlikleri gerekçesiyle yıllarca yapılmadığı belirtilen açıklamada, AKM’nin ticari fuarların ve kısa dönemli kültür dışı etkinliklerin “esiri yapılarak” işlevsizleştirildiği kaydedildi.
Açıklamada, “Buna sessiz kalanlar ve bu yıkımın zeminini yaratanlar” önce kamuoyuna bir özeleştiri vererek, bu yıkımdaki sorumluklarını ortaya koymalıdırlar. Yıllarca kent meydanlarından insanları, kültürü, sanatı, sporu ve dolayısıyla fiziksel ve ruhsal bütünleşmeyi kovan anlayışlar, şimdi hangi ‘Uygarlıklar Müzesi’nden bahsetmektedirler” denildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Bursa Devlet Tiyatroları, ekim ayına ‘Siyah Örtü’yle giriyor

SONRAKİ HABER

Güzel dedi de, ne dedi şimdi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...