02 Ekim 2009 00:00

Livaneli’den Bakan Davutoğlu’na yanıt

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Zülfü Livaneli’nin UNESCO adaylığıyla ilgili bir girişimi olmadığı açıklamasına Livaneli’den yanıt geldi.

Paylaş

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Zülfü Livaneli’nin UNESCO adaylığıyla ilgili bir girişimi olmadığı açıklamasına Livaneli’den yanıt geldi.
Livaneli, yaptığı yazılı açıklamada Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun önceki günkü basın toplantısında kendisiyle ilgili bir soruya yanıtında UNESCO adaylığıyla ilgili bir girişimin mevcut olmadığını açıkladığını anımsattı. “Sayın Bakan’ın da gayet iyi bildiği gibi hükümetler arası kuruluşlara şahsen başvuruda bulunulmaz” diyen Livaneli, şunları kaydetti:
Kriz Faruk Hüsnü’nün Arap olmasından değil ‘kitap yakarım’ demiş olmasından çıkmıştır. Bunun üzerine krize çözüm bulmak isteyen bazı ülkeler benim adaylığımla ilgili Türk Hükümeti nezdinde zemin yoklaması yapmıştır. Beni 29 Ocak tarihinde konuyla ilgili olarak ilk arayan kişi ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Matt Bryza’dır. Daha sonra ABD’nin UNESCO Büyükelçisi David Killion ve Kongre Dışilişkiler Komitesi Başkanı adına Alan Makowski aradı. Bu kişiler iki ayı aşkın bir süre Ankara’daki Büyükelçileri vasıtasıyla ve bizzat konuşarak adaylığımla ilgili çalışma yapmışlardır. Ama Türk Hükümeti sıranın Araplarda olduğu gerekçesiyle bu adaylığa sıcak bakmamıştır. Bu durumu Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Danışmanı Gürcan Türkoğlu ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da telefonda açıklamışlardır; ‘Sizin kişiliğinize karşı değiliz ama sıra Araplarda’ demişlerdir.
Uluslararası aydınlar ‘kitap yakarım’ diyen bir adaya karşı Le Monde ve diğer büyük gazetelerde tam sayfa ilan yayımlamıştır. Bu süreci Cumhurbaşkanı AB Danışmanı Zeynep Damla Gürel yakından bilmektedir.
Konunun daha fazla uzamasını istemediğim ve kimseye suçlama yöneltmediğim halde bu açıklamaları yapmak zorunda kaldığım için üzgünüm.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Lice’deki patlamaya ilişkin soruşturma açıldı

SONRAKİ HABER

Tüzel: Meclis, sorunları çözmekten uzak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...