02 Ekim 2009 00:00

SSGSS’ye ret

Emekçiler Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası’na (SSGSS) karşı alanlara çıktı. Emekçiler sağlığı paralı hale getiren yasanın değişmesini istedi.

Paylaş

Paran kadar sağlık dayatmasını getiren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağılık Sigortası (SSGSS)Yasası’nın yürürlüğe girmesinin birinci yılı, sağlık örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler tarafından protestolarla karşıladı. IMF ve Dünya Bankası toplantısının da protesto edildiği eylemde “Milyonlar aç, milyonlar işsiz, işte kapitalist sisteminiz” dendi.
“IMF/DB buyurdu AKP uyguladı, GSS’nin 1. yılında masal bitti” pankartı arkasında Beyoğlu Tünel’de bir araya gelen DİSK, KESK, Türk-İş, TMMOB ve TTB’ye bağlı örgütler buradan Taksim Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş boyunca “Herkese sağlık, güvenli gelecek”, “Parasız eğitim, parasız sağlık” ve “IMF defol bu memleket bizim” sloganları atıldı.
DİRENİŞÇİ İŞÇİLER EYLEMDEYDİ
Sendikalaştıkları için işten atılan ve 9 aydır direnişte olan Sinter Metal işçileri “İşimizi istiyoruz” pankartıyla eyleme katılırken, yine sendikalaştıkları için işten atılan Sabiha Gökçen Havalimanı işçileri de “Sendikal hakkımızı engellenemez” pankartını taşıdı.
Esenyurt Belediyesi’nde sendikadan istifa etmedikleri için işten atılan Belediye işçilerinin de katıldığı eylemi çevredekiler de alkışlarla destekledi.
Taksim Meydanı’nda konuşma TTB Genel Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy, halkı yoksullaştıran ve sefalete sürükleyen politikalara karşı meydanlarda olacaklarını duyurdu.
KABUL ETMEDİLER
Daha sonra ortak basın metnini okuyan TTB Merkez Konsey Üyesi Ali Çerkezoğlu, GSS’nin sağlıkta yaşanan sorunları çözemeyeceği, tam tersine sağlığı her geçen gün daha fazla paralı hale getireceği ve sağlığa ulaşmayı zorlaştıracağının daha ilk yıldan belli olduğuna dikkat çekti. “GSS’nin birinci yılını doldurduğumuz bu günlerde sağlığımızı, sosyal güvenliğimizi, geleceğimizi çalan kapitalist efendiler ülkemize geliyorlar. Bu ülkenin halkına karşı polis barikatıyla korundukları vadide bizleri daha yoksul, sağlıksız, güvencesiz ve çaresiz bırakmak için yeni planlar, programlar yapacaklar” diyen Çerkezoğlu, bu ülkenin hekimleri, mimar ve mühendisleri, işçileri, kamu emekçileri olarak IMF ve DB’yi ve temsil ettikleri sömürü düzenini kabul etmediklerini söyledi.


BATMAN’DA BİNLERCE KİŞİ KATILDI
GSS'ye karşı Batman'da yapılan eyleme binlerce kişi katıldı. Batman Tabip Odası, Eczacılar Odası, Sağlık Eğitim Sendikası, Sağlık-Sen ve Güneydoğu Özel Hastaneler İşletmeciliği Derneği'nin yer aldığı Batman Sağlık Platformu, katkı payı uygulaması kararının geri alınmasını istedi. İnsan Hakları Derneği önünden başlayıp Medical Park Hastanesi önünde son bulan yürüyüşe Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay da destek verdi. Platform adına konuşan Sağlık-Sen İl Başkanı İbrahim Kara, Batman'da 250 bin yeşil kartlının bulunduğuna dikkati çekerek "Sağlıkta yıkım oluşturacak, dar gelirliyi, memuru, işçiyi, esnafı kısacası Türkiye'yi cebinden ve yüreğinden vuracak ve adına katkı payı denilen acımasız verginin iptali için buradayız. Çünkü bu gün itibari ile halkımızın evine ateş düşecektir. Parası olmayana ilaç da yok hastanede yok denecektir" diye konuştu.
Batman Tabipler Odası Başkanı Dr. Veli Ünlügedik de katkı payı uygulamasının öncelikle dar gelirlileri vuracağını söyledi.


GENEL SAĞLIK SİGORTASI 1 YILDA NE GETİRDİ?
* Muayene ücretleri yüzde 650 zamlandı, devlet hastanelerinde 8, özel hastanelerde 15 TL’ye çıkarıldı. Daha önce parasız olan sağlık ocakları paralı hale getirildi.
* İlaca ulaşmak zorlaştırıldı. İlaç ödemlerinde en ucuzun yüzde 22’si kurum tarafından ödenirken, yüzde 15’e düşürüldü. Ameliyat olan ve hastaneye yatan hastalara da katılım payı zorunluluğu getirildi.Düşük ücretli emeklilerin ve sürekli ilaç kullanan sigortalıların katkı payları, ücret ve maaşların satın alma gücünü önemli ölçüde geriletti.
* Milyonlarca kişi halen sağlık güvencesinden mahrum. Dahası, kriz gerekçesiyle işten atılan yüz binlerce emekçi ve aileleri de sağlık güvencelerini yitirdiler. 72 milyonluk Türkiye’de sosyal güvenceden kesin olarak mahrum 14 milyon insan bulunuyor.
* Özel hastanelere giden hastalar “ilave ücret” adı altında paralar ödemeye zorlandı. Üstelik yüzde 30 olan “bıçak parası” yakında yüzde 70’e çıkartılacak.
* Muayene olurken ve ilaç alırken ödenen katılım payı artık hastane yatışında ve ameliyatlarda da alınacak
* Sağlığa harcanan para arttı. Ancak bu paranın yüzde 45’i ilaç sektöründeki tekellere, yüzde 35’i tıbbi malzeme konusunda teknoloji tekellerine gitti. Para vatandaşın sağlığı yerine çok uluslu şirketlerin kasalarına gitti.
* Şimdi de sağlık harcamalarının artması gerekçe gösterilip 3 milyar lira kısıntıya gidiliyor. Bu uygulamayla daha az sağlık hizmeti verilirken, daha fazla katılım payı ödenecek.
* Emekli olabilmek bir ayrıcalık haline geldi ve emekli maaşları geriledi. Son bir yılda yaklaşık 250 bin kişi sigorta primi ödemediği için sistemden çıkmak zorunda kaldı.evk zinciri ortadan kaldırıldı.
* En çok propagandası yapılan “bütün çocuklar koşulsuz olarak GSS’li olacak” vaadi daha şimdiden boş çıktı.


TÜM YURTTA PROTESTO EDİLDİ
ADANA
Adana’da Adana Tabip Odası, KESK, DİSK, TMMOB ve Adana Eczacılar Odası’nın çağrısıyla 5 Ocak Meydanı’nda toplanan emekçiler, SGK önüne yürüdü. “AKP sağlığa zararlıdır”, “Savaşa değil sağlığa bütçe”, “IMF defol bu memleket bizim” sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından açıklama yapan Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Rıza Mete, GSS ile kamusal sağlık hizmetinin engellendiğini dile getirdi. Hükümetin bu yasayı çıkarmasının en büyük nedeninin IMF ve DB olduğunu vurgulayan Mete, “IMF’yi, DB’yi, temsil ettikleri kurumları ve onların sözünden çıkmayan siyasetçileri istemiyoruz” dedi.

BURSA
Bursa’da Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu üyeleri, kent meydanında toplanarak SGK İl Müdürlüğü’ne yürüdü. Ortak açıklamayı okuyan Candan Coşkun, “Hükümet ve özel hastane patronları el ele vermiş hastalara ilave maliyet çıkarmak için büyük çaba harcıyorlar. Bizler sağlığımızla oynanılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

ORDU
KESK Ordu Şubeler Platformu’nun çağrısıyla Şadırvan önünde yapılan ve siyasi partilerin de destek verdiği eyleme 100 kişi katıldı. KESK Dönem Sözcüsü Mecit Tanrıverdi, bu yasanın değiştirilmesinin de bir zorunluluk olduğunu belirterek mücadeleye devam edeceklerini bildirdi.

KOCAELİ
Kocaeli Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu üyeleri, Kocaeli Devlet Hastanesi’nde yaptıkları eylemle sağlıkta dönüşüm politikalarını protesto etti. Kocaeli Tabip Odası Başkanı Esra Yüksek, GSS yasası ile sağlığın paralı hale getirildiğini belirtti. SES Şube Başkanı Hüseyin Gülseven de GSS’nin parası olana sağlık hizmeti vermek demek olduğunu kaydetti.

ANTEP
Antep’te GSS’ye karşı 25 Aralık Devlet Hastanesi önünde eylem yapıldı. DİSK, KESK TMMOB, TTB, TÜMTİS ve Belediye-İş’in düzenlediği eylemde konuşan KESK Dönem Sözcüsü Ali Ersönmez, geçen bir yılın yaptıkları eleştirileri haklı çıkardığını söyledi.

İSKENDERUN
İskenderun Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, İskenderun Devlet Hastanesi’nde eylem yaptı. Platform adına açıklamayı SES İskenderun Temsilcisi Ali Can Yıldırım yaptı. Yaklaşık 50 kişinin katıldığı eylemde konuşan Yıldırım, iddia edilenlerin aksine, GSS’nin, yaşanan sorunları çözmediğini, sağlığa ulaşmayı daha da zorlaştırdığını kaydetti.

DİYARBAKIR
Diyarbakır Sağlık Platformu, birinci yılını doldurulan GSS’yi protesto etmek için Diyarbakır SGK önünde eylem yaptı. Açıklamaya SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Selçuk Mızraklı, SES Diyarbakır Şube Başkanı Vahdettin Kılıç, Eğitim Sen Şube Başkanı Abdullah Karahan ve çok sayıda sendikalı emekçi katıldı.

URFA
Urfa’da SGK İl Müdürlüğü önünde eylem yapıldı. Basın açıklamasını SES Şube Başkanı İsmet Karadağ okudu.

DENİZLİ
Denizli’de SGK İl Müdürlüğü önünde eylem yapıldı. Burada konuşan KESK Dönem Sözcüsü Şenol Akyol, yasaya karşı mücadele çağrısında bulundu.

MERSİN
Mersin 12 Nolu Sağlık Ocağı önünde bir araya gelen Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri buradan Mersin Genel Sağlık Sağlık Sigortası Kurumu'na kadar yürüyüş düzenledi.

GSS’ye karşı Manisa ve Hatay’da da eylem yapıldı.
(İstanbul/EVRENSEL)


HÜKÜMET ‘DOKTORDAN ALINAN REÇETEYİ ÇÖPE AT’ DİYOR
GSS’nin birinci yılı İzmir’de KESK, DİSK ve TMMOB tarafından protesto edildi.
Konak eski Sümerbank önünde yapılan eylemde “Hani herkes sigortalı olacaktı?”, “Hani bütün çocuklara sigortalı olma durumu koşulsuzdu?” “Muayene ücretlerine yüzde 650 zam olur mu?” yazılı dövizler taşındı.
KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ali Kılıç, bütün karşı çıkmalara rağmen yürürlüğe giren GSS’nin daha birinci yılında sağlığa ulaşmayı zorlaştırdığını, sağlığı paralı hale getirdiğini ifade etti.
TMMOB İKK Sekreteri Ferdan Çiftçi ve DİSK Ege Bölge Şube Başkanı Azad Fazla da AKP’nin sağlıkta dönüşüm kandırmacasına karşı mücadele çağrısı yaptı.
TTB Merkez Konseyi Üyesi Doktor Zeki Gül, katkı paylarının hastaları zorladığını belirterek, “Cumhuriyet tarihi boyunca ilk defa bir hükümet, yönetmelikle açıkça ‘Doktora gidip doktordan aldığın reçeteyi çöpe atarsan katkı payını daha az ödersin’ dedi. Bu çok vahim bir gelişmedir. Genel Sağlık Sigortası’nın başka bir boyutu da tıbbi yoksullaşmadır. Krizle beraber artan işten atmalar sonucu görece durumu iyi olan vatandaşlar da sağlık harcamaları için ellerinde avuçlarında ne varsa harcamak zorunda kalacaklardır” dedi.
Açıklamada, emek güçlerinin IMF’ye karşı 6 Ekim’de yapacağı eyleme katılım çağrısında bulunuldu. İZMİR


‘AKP de IMF de sağlığa zararlıdır’
ANKARA’da işçi ve emekçiler, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Tabipleri Birliği (TTB), TMMOB ve KESK’in çağrısıyla Numune Hastanesi bahçesinde toplandılar. Sağlıkta dönüşüm programı sonrası yaşanan sağlık skandallarına dair haberlerin yer aldığı pankartı taşıyan emekçiler, Abdi İpekçi Parkı’na yürüdüler.
Emekçiler yürüyüş boyunca sık sık “SSGSS yasası geri çekilsin”, “Sağlıkta yıkımı durduracağız”, “Hastaneler halkındır satılamaz” sloganlarını attılar. Yürüyüşe, hastalar ve hasta yakınları da alkışlarıyla destek verdiler.
MASAL BİTTİ
Abdi İpekçi Parkı’nda konuşan SES Genel Sekreteri Kemal Yılmaz, hükümetin Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası’nı, IMF ve Dünya Bankası’na verdiği taahhüt gereği yasalaştırdığını belirterek, “Para babalarının isteklerini emir telakki ederek koca bir toplumun sağlık ve sosyal güvenlik hakkı gasp ediliyor. Bizlerin ve çocuklarımızın geleceği karartılıyor” dedi. Yasa sonrası iddia edilenin aksine, kayıt dışı çalışan sayısının daha da arttığını belirten Yılmaz, muayene ücretlerinin bir yılda yüzde 650 oranında arttığını, ameliyatlarda hasta katılım payının zorunlu hale getirildiğini, ilaç ödemelerinde hasta payının yükseltildiğini hatırlattı. Milyonlarca kişinin çocuklarıyla birlikte sağlık güvencesinden yoksun olduğunu belirten Yılmaz, “Aradan geçen bir yıllık süre, gerçeklerin ayan beyan ortaya çıkmasına yetti. Masal bitti” diye konuştu.
AZ HİZMET, ÇOK KATILIM PAYI
TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu da, seçim döneminde “sağlıktaki başarıları ile oy avcılığı yapan” hükümetin, şimdi sağlıktan kısıntıya gittiğini belirterek, vatandaşın artık daha az sağlık hizmeti alıp daha çok katılım payı ödeyeceğini söyledi. Bilaloğlu, “AKP, IMF, Dünya Bankası sağlığa zararlıdır. Başka bir sağlık sistemi, başka bir dünya mümkündür” dedi.
DİSK Genel Başkan Yardımcısı Ali Cancı da, sağlık hakkının gaspına karşı gösterilen bu birlikteliğin, Ankara’ya yürüyüşleri devam eden Kent AŞ işçileri için de gösterilmesi gerektiğini söyledi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

GERÇEK

SONRAKİ HABER

Öğretmenler kahvelerde GSS’yi anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...