02 Ekim 2009 00:00

Koruma Kurulu çamura yattı!

İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 25 Eylül’de yaptığı toplantıda “Allianoi’de ortaya çıkarılan kültür varlıklarını korumak için en uygun yöntemin mille kaplamak olduğu...

Paylaş

İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 25 Eylül’de yaptığı toplantıda “Allianoi’de ortaya çıkarılan kültür varlıklarını korumak için en uygun yöntemin mille kaplamak olduğu, mille kaplandıktan sonra da Yortanlı Barajı’nda su tutulmasında bir sakınca olmayacağı” kararına vardı.
Allianoi Girişim Grubu, Koruma Bölge Kurulu kararını “Bu nasıl koruma anlayışı?” diye protesto ederken, kararın Danıştay’ın 23.06.2009 tarihli yürütmeyi durdurma kararına da aykırı olduğu değerlendirmesinde bulundu.
BU NASIL BİR KORUMA ANLAYIŞI?
1800 yıllık antik sağlık yurdu Allianoi’nin mille örtülmesi ve ardından baraj sularına gömülmesini öngören İzmir II. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 10.10.2007 tarihli kararı hakkında Danıştay, davalı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın savunmasını dahi almadan yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Danıştay’ın bu kararını hatırlatan Allianoi Girişim Grubu Sözcüsü Alime Mitap, bu “yürütmeyi durdurma kararı” ile Allianoi’nin oldubitti ile sulara gömülmesinin önüne geçildiğini, antik kenti yok edecek tüm işlem ve kararların hukuka aykırı olduğunun kesinleştiğini belirtti. Kamuoyunun bu gelişmenin ardından bilimsel kazıların tekrar başlamasını, kazı izni verilmesini beklediği bir süreçte Koruma Bölge Kurulu’nun antik kentin mille örtülmesi görüşünde ısrar ettiğini aktaran Mitap, kurulun, alanın mille kaplanmasına yönelik projeleri kendi onaylarından geçtikten sonra Allianoi’nin herhangi bir zarar görme olasılığının ortadan kalkacağını ileri sürdüğünü vurguladı. Bu kararı yargıya taşıyacaklarını dile getiren Mitap, “Böylesi hukuk tanımaz tavırları sürdürerek Allianoi’yi sular altında bırakmaya çalışanları hem hukuken hem de tarih önünde mahkum ettirmek için her türlü meşru yola başvuracağımızın bilinmesini istiyoruz. Soruyoruz: En uygun koruma yöntemi mille kaplamak ise dünyadaki bütün tarihi eserler mille mi kaplanmalı? Bu nasıl bir koruma anlayışıdır?” dedi. Allianoi’nin 1. derece SİT alanı olduğunun belirtildiği kurul raporunda, Yortanlı Barajı’nın su tutmasa bile antik kentin mille kapatılmasından söz ettiğine dikkat çeken Mitap, “Bu korumacılık(!) anlayışı sözün bittiği yerdir. Allianoi’nin çamura gömülmesine izin vermeyeceğiz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

170 işçi kapı önüne konuldu

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...