03 Ekim 2009 00:00

Obama yeni strateji arıyor

ABD Başkanı Barack Obama, Washington’ın yeni Afganistan stratejisini belirlemek için üst düzey danışmanlarıyla değerlendirmelerini sürdürüyor.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, Washington’ın yeni Afganistan stratejisini belirlemek için üst düzey danışmanlarıyla değerlendirmelerini sürdürüyor. Ancak ABD Kongresi’ndeki Cumhuriyetçi kanat, Obama’ya Afganistan stratejisi konusundaki baskılarını artırdı. Cumhuriyetçiler, Obama’yı, Afganistan’da ne yapılacağı konusunda karar vermekte gecikmekle suçladı.
Başkanlık seçimlerini kaybeden Cumhuriyetçi lider John McCain, Afganistan’daki ABD komutanlarının ve diğer üst düzey askeri yetkililerin Afganistan sorununu tartışmak için15 Kasım’a kadar Kongre’de olmaları gerektiğini söyledi. McCain, “45 gün içinde, genç ABD’li kızlarımız ve erkeklerimizin yaşamlarından sorumlu tuttuğumuz liderleri Kongre’de görmek istiyoruz” dedi. Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerden John Boehner ise ABD’lilerin mümkün olan en kısa zamanda, en üst düzey askerlerden Afganistan’la ilgili neler olduğunu duymaya ihtiyaçları olduğunu söyledi.
ABD Savunma Bakanı Robert Gates ise baskıları açık bir dille geri çevirdi ve strateji kararı için zamanın uygun olmadığını söyledi. Gates, “Afganistan stratejisiyle ilgili Obama’nın bir karar vermesi bana ya da ordu komutanlarımıza göre şimdilik uygun değil” dedi. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Obama’nın üst düzey kurmaylarıyla yaptığı görüşmeyle ilgili, “Başkan, 17 farklı kişiden görüş aldı ve bence görüşmeler oldukça verimliydi” dedi. bir sonraki görüşme 7 Ekim’de yapılacak. ABD Merkez Komutanı David Petraeus ise önümüzdeki hafta Obama’yla Afganistan’a daha fazla asker gönderilip gönderilmeyeceği konusunda ikiden fazla görüşme yapılacağını beklediğini söyledi.
SEÇİMLERİN MEŞRULUĞU SORUNU
Obama yönetiminin uğraştığı başka bir sorunda 20 Ağustos’ta yapılan ve hâlâ sonuçları netlik kazanmayan Afganistan devlet başkanlığı seçimlerinin yasallığı ve seçime karıştırılan yolsuzluklar konusu.
David Petraeus, NBC’ye verdiği bir röportajda, Kabil’deki hükümetin yasal olarak görünmeye ihtiyacı olduğunu söyledi; “Karzai, yolsuzluğa karşı ciddi biçimde mücadele ettiğini söylemeli ve halkının gözünde meşruluğunu tekrar kazanmalı” diye konuştu.


1 İNGİLİZ 1 ABD ASKERİ ÖLDÜ
Afganistan’ın güneyinde bir İngiliz askeri, devriye görevi sırasında öldürüldü.
İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kraliyet Hava Kuvvetleri alayına bağlı askerin Helmand bölgesinde bir patlamada öldüğü kaydedildi.
Bu son kayıpla Afganistan’da işgalin başladığı 2001’den bu yana ölen İngiliz askerlerinin sayısı 219’a yükseldi. Ülkenin doğusunda ise düzen lenen RPG saldırısında bir ABD askerinin öldüğü bildirildi.
ABD Ordu Sözcüsü Yüzbaşı Elizabeth Mathias, ABD devriyesinin hedef alındığı saldırıda bazı askerlerin de yaralandığını kaydetti.


ABD’Lİ KOMUTAN: DİRENİŞ BÜYÜYOR
Afganistan’daki ABD ve NATO askerlerinin komutanı, ABD’li General Stanley McChrystal, Afganistan’daki isyanın büyüdüğünü ve buradaki askeri harekatın başarısının garanti edilemeyeceğini söyledi.
McChrystal, Londra’da katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada, Afganistan’daki durumu ciddi olarak niteleyerek, “Ne başarı ne de başarısızlık kesin olarak öngörülebilir” dedi.
General McChrystal daha önce, daha fazla asker gönderilmesini de içeren önemli bir strateji değişikliği olmazsa Afganistan’da büyük olasılıkla başarısız olunacağını söylemişti.
ABD’li savunma yetkililerine dayanarak, McChrystal’ın Afganistan’a 30-40 bin asker daha gönderilmesini beklediği yönünde haberler çıkmıştı. ABD’nin Afganistan’da halen 60 binden fazla askeri bulunuyor.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Yunanistan’da erken seçim

SONRAKİ HABER

Guantanamo’nun kapanması zorlaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa