03 Ekim 2009 00:00

Cenevre görüşmelerinde tansiyon düşüktü

İran’ın nükleer programı konusundaki müzakerelerin kesildiği 2008 Temmuz’undan bu yana İsviçre’nin Cenevre kentinde ilk kez bir araya gelen BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülke ve Almanya’dan taraflar...

Paylaş

İran’ın nükleer programı konusundaki müzakerelerin kesildiği 2008 Temmuz’undan bu yana İsviçre’nin Cenevre kentinde ilk kez bir araya gelen BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülke ve Almanya’dan taraflar, diyalogu sürdürme konusunda anlaştı.
İran, ilk görüşmeyi yapıcı olarak niteledi. İran Dışişleri Bakanı Manuçer Mutteki, görüşmelerin yapıcı bir havada geçtiğini söyledi ve karşı tarafın siyasi irade ve kararlılık sergilemesi umudunu dile getirdi. Mutteki, İran’ın görüşmeleri bir üst aşamaya taşımaya ve bir zirve çerçevesinde bir araya gelmeye hazır olduğunu belirtti ve İran’ın uranyum zenginleştirme hakkını sonuna kadar saklı tuttuğunu hatırlattı.
OBAMA: GÖRÜŞMELER YAPICI
ABD Başkanı Barack Obama, Cenevre’deki buluşmayı yapıcı olarak değerlendirdi. Görüşmelerin ardından bir açıklama yapan AB Dış İlişkiler Temsilcisi Javier Solana, diyalogu arttırma ve ekim ayı içerisinde tekrar bir araya gelme kararı aldıklarını duyurdu. Solana İranlı muhataplarının, Kum kenti yakınlarındaki yeni uranyum zenginleştirme tesisi konusunda BM ile tam bir işbirliği sergilemeye hazır olduklarını dile getirdiklerini söyledi.
BARDAİ İRAN YOLCUSU
Bu arada Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradei’nin İran’ı ziyaret edeceği bildirildi. İran Devlet televizyonu, El Baradei’nin yakın gelecekte Tahran’da temaslarda bulunacağını duyurdu. İranlı yetkililerin daveti üzerine gerçekleşecek ziyarette nükleer konularda görüşmelerde bulunulacak. Tahran yönetimi, yeni nükleer tesisleriyle ilgili 21 Eylül’de UAEK’ya bilgi vermiş ve kurum müfettişlerinin bu tesislerde denetlemelerde bulunabileceğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

SONRAKİ HABER

Yunanistan’da erken seçim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa