03 Ekim 2009 00:00

SSGSS’ye karşı mücadele sürmeli

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası’nın (SSGSS) yasalaşmasının ardından bir yıl geçti. Bu süre içinde sendikaların tüm itirazları da haklı çıktı.

Paylaş

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası’nın (SSGSS) yasalaşmasının ardından bir yıl geçti. Bu süre içinde sendikaların tüm itirazları da haklı çıktı. Muayene ücretleri artırıldı. sağlık ocakları paralı hale getirildi, ilaç almak zorlaştı, yüz binlerce kişi sağlık güvencesini yitirdi, hemen her kalemde para alınır hale geldi, emeklilik hayal oldu... Halktan toplanan vergilerden sağlığa ayrılan paralar, ilaç tekellerine ve özel hastane patronlarının cebine akıtıldı.
Tüm bu sıkıntılar daha da artırılabilir. Bir yıl önce iş bırakmalar, yürüyüşler ve eylemlerle SSGSS’ye karşı mücadele eden sendikalar yasanın çıktığı 1 Ekim’in yıl dönümünde yine alanlardaydı. Taksim’de yapılan yürüyüşte konuştuğumuz işçi ve emekçiler geçen bir yıl içinde yaşananların halkın yasanın kendileri için ne anlama geldiğini daha iyi anlamasına neden olduğunu söylediler. SSGSS yasalaşsa da mücadelenin sürmesi gerektiğini dile getiren emekçiler, şikayetçi olanların bir araya gelmesi halinde yasanın geri çekileceğini söylediler.
MİLLET ARTIK UYANDI
İşçi olan Cüneyt Çolak, üzerinden bir yıl geçen SSGSS nedeniyle artık, 65’e çıkartılan emekliliğin artık kendisi için ‘bir hayal’ olduğunu söyledi. “Gerçekten elimizde en kadar ufak bir hakkımız varsa onu da aldılar. İstihdam paketi altında elimizdeki son kırıntılar da alınacak. Hepimiz birer amele haline getiriliyoruz” diyen Çolak, mücadele ile haklarını geri alabileceklerini ifade etti.
Mevcut çalışma ve sağlık koşullarının zaten zor olduğunu söyleyen Sezgin Uzun, bu yasa ile insanların neredeyse doğmamış çocuklarını sigortalı etme derdine düştüğünü dile getirdi. Uzun, “Çocuklarını sigorta etmenin telaşına düşenlerin yarısının alanlarda mücadele ederek bu yasayı geri çekebileceğini” düşündüğünü belirtti.
Alişen Abalay da SSGSS’yi şöyle tarif etti: Parası olan tedavi oluyor. Parası olmayan da acılar içerisinde kıvranıyor. Yasa çıkarken özel hastanelerde de rahatlıkla muayene olabileceklerinin söylendiğini hatırlatan Abalay, “Muayene parasından yüzde 20 alıyorlar dediler. Bir filme, bir tahlile gönderiyorlar 500-600 milyon borçlu bırakıyorlar. Bu da asgari ücretlinin bir aylık maaşıdır. Millet artık uyandı. Buna karşı ses çıkarmaya devam edeceğiz” dedi.
BU MÜCADELEDE HERKES VAR
SSGSS ile ilgili ilk zamanlar yaratılmaya çalışılan imajın yok olduğunu ifade eden Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, “Bu yasanın çok geniş bir kesimi etkilediğini, tüm hakların inanılmaz derecede parasal noktaya geldiğini herkes açıkça gördü” dedi. Bundan sonra yürütülecek mücadelenin de daha etkili olabileceğine dikkat çeken Gülüm, herkesin bu yasanın değiştirilmesi gerektiğinde ortaklaştığını söyledi. Gülüm, Belediye-İş Sendikası ve Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu olarak da 18 Ekim’de Kadıköy’de SSGSS’nin birinci yılından hareketle bir miting ile eylemlerine devam edeceklerini duyurdu.
VAKİT VARKEN…
İstanbul Tabip Odası Genel Başkanı Özdemir Aktan, yasa çıkarken verilen sözlerin hiçbirinin tutulmadığını söyledi. “Katkı payları gittikçe artmaya başladı. İnsanların sağlığa erişimi de o kadar zorlaştı” diyen Aktan, parası olanın sağlık hizmeti aldığı, parası olmayanın sağlık hizmetlerinin yanına bile yaklaşamayacağı bir sisteme doğru gidildiğine dikkat çekti. Vakit yakınken bu yasanın geri çekilip, insanlara sağlık hakkının geri iade edilmesi gerektiğini vurgulayın Aktan, “Bu bir yıl içinde vaatler halk tarafından olumlu karşılanıyordu. Ama gelişmelerin böyle olmadığını herkes görüyor. Bundan sonra bu tür protestolar ve bu programı durduracak adımlar daha güçlü ve daha ses getirici olacaktır. Hiçbir hükümette bunun önünde duramayacaktır” dedi.
Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, SSGSS ile ilgili bu bir yılda ortaya çıkan sonuçların, bundan sonra neler olacağının ipuçlarını verdiğini söyledi. Aynı zamanda tüm hastanelerdeki sağlık çalışanlarının kazanılmış haklarını ortadan kaldıran yeni düzenlemelerin de yapıldığına dikkat çeken Çerkezoğlu, “Yani bugün AKP esas olarak hem bu ülkede yaşanan 70 milyon açısından sağlığı bütünüyle paralı hale getiriyor. Öte yandan kadrolu, taşeron işçisi, hekim, hemşire tüm sağlık çalışanlarını en kötü koşullarda çalışmaya mahkum eden düzenlemelere imza atıyor” dedi.
(İstanbul/EVRENSEL)


SSGSS MASALI SONA ERDİ
Genel Sağlık Sigortası’na karşı alanlara çıkan işçi ve emekçiler, hükümetin vaatlerinin yalan çıktığını belirterek mücadele çağrısında bulundular.
Yasanın yürürlüğe girişinin 1. yılı nedeniyle Antalya’da da eylem yapıldı. Güllük’te SES binası önünde toplanan emekçiler SGK önüne kadar sloganlarla yürüdüler. Çevrede bulunan binalarda camlara çıkan halk emekçilere destek verirken, polisin yürüyüşü engelleme girişimleri ise tepkiyle karşılandı. Ortak açıklamayı okuyan Ayhan Dolunay GSS’nin getirdiği olumsuzlukları sıraladı.
Sinop’ta ise emekçiler Uğur Mumcu Meydanı’nda toplandı. KESK üyeleri adına konuşan Kayhan Konukçu “Para babalarının isteklerini emir telakki eden AKP Hükümeti koca bir toplumun sağlık ve sosyal güvenlik hakkını gasbediyor, bizlerin ve çocuklarımızın geleceğini karartıyor” dedi. Konukçu herkese sağlık, güvenli gelecek için mücadelelerini yükselteceklerini söyledi.
Şırnak’ta ise Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Serdar Küni basın toplantısı düzenledi. Cizre Tabip Odası binasında yapılan açıklamaya Şırnak Tabip Odası Başkanı Dr. İsmail Vesek’in yanı sıra odaya bağlı doktorlar, KESK, DİSK ve TMMOB Cizre temsilcileri katıldı. Emekçiler Samsun’da da eylem yaptı.
(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
Sevim Kahraman
ÖNCEKİ HABER

Tıp fakülteleri huzursuz

SONRAKİ HABER

Grevin yasaklandığı İzbeton’da anlaşma sağlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...