04 Ekim 2009 00:00

Bir haftası bile yetti!

Öğrencilerin feci şekilde dövülmesiyle gündeme gelen okul polisi uygulamasının kaynağı ABD. ADB’de bu uygulama siyahların gittiği okullarda yapılıyor.

Paylaş

Okul polisi uygulaması, eğitim-öğretim yılının ilk gününden itibaren Ankara’da başladı. Polislerin okullara girmesi için bahane edilen ‘güvenlik’, uygulamayla ihlal edildi. Ankara Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, “Bize bir ay verin” diyordu, ancak eğitimcilerin haklı çıkması için bir hafta yetti. Ankara’da Ayrancı Ticaret Meslek Lisesi’nde 9’uncu Sınıf Öğrencisi E.G, okul polisi tarafından feci şekilde dövüldü. İncesu Lisesi’nde görevli okul polisi öğretmenlere hakaret etti, okul dışında sigara içmelerini engelledi. Tuzluçayır Lisesi’nde ise rehber öğretmenin odası, polise tahsis edildi.
‘KAYGILARIMIZI İLETMİŞTİK’
Eğitim Sen Ankara 2 Nolu Şube, Ayrancı Ticaret Meslek Lisesi’nde E.G. adlı gencin dövülmesi ile gündeme gelen “okul polisi” uygulaması ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen Ankara Şube başkanlarının da katıldığı toplantıda konuşan 2 No’lu Şube Başkanı Tuğrul Culfa, okullarda polis görevlendirilmesine ilişkin Ankara Emniyeti ile imzalanan protokolün hemen ardından kaygılarını İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ilettiklerini anlattı.
ABD’DE SİYAHLARA UYGULANIYOR
Ankara Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan’ın kendilerinden uygulamayı denemek için bir ay istediğini belirten Culfa, daha bir hafta dolmadan okullarda sorunlar yaşanmaya başlandığının altını çizdi.
‘Şiddeti önlemek’ gerekçesiyle görevlendirilen polisin, okullarda adeta terör estirdiğini vurgulayan Culfa, okul polisi uygulamasının dünyada sadece ABD’de, siyahların yoğunlukta olduğu bölgelerde uygulandığına dikkat çekti.
REHBERLİK ODASI POLİSE EMANET
Culfa, 1000 öğrenciye bir rehber öğretmenin düştüğünü vurguladı. Tuzluçayır Lisesi’nde rehber öğretmenin odasının boşaltılarak polise tahsis edildiğini belirten Culfa, “Yakında bir protokol ile okul müdürleri de polisin emrine verilecek diye kaygılanıyoruz” dedi.
Okullarda öğretmenlerin çözmesi gereken sorunların tüm öğrencileri potansiyel suçlu olarak gören polis tarafından çözülmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Culfa, okulların polise değil, öğretmene ihtiyaç duyduğunu hatırlattı.
PROTOKOL İPTAL EDİLSİN
E.G. adlı öğrencinin dövülmesiyle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2 müfettiş görevlendirmesinin sorunu çözmeyeceğini belirten Culfa, “okul polisi” protokolünün iptal edilmesini ve sorumluların cezalandırılmasını istedi. Haziranda uzman ve akademisyenlerin de katıldığı Şiddetin Önlenmesine Yönelik Kurul toplantısında, Ankara Emniyet Müdürlüğü temsilcilerine “Bu sorun polisiye önlemlerle çözülemez” dediklerini aktaran Culfa, protokolün sürdürülmesi halinde velilerle birlikte eylem yapacaklarını duyurdu.


OKUL POLİSİ Mİ, ‘ROBOCOP’ MU?
Ayrancı Ticaret Meslek Lisesi’nde Öğrenci E.G.’nin boğazına sarılan polisin okul müdürüne söyledikleri akıllara “Robocop” filmini hatırlattı. 1987 tarihli ABD yapımı aksiyon filminde görevi sadece suçluyu yakalamak olan robot-polis “Robocop”, suçlu gördüğü herkesi önce “Ölü ya da diri benimle geliyorsun” dedikten sonra ‘etkisiz’ hale getiriyordu. E.G’yi tartaklayan Polis Mehmet A’nın okul müdürüne söyledikleri filmden alınmış bir repliğe benziyor. Mehmet A’nın olaydan sonra müdüre “Suçluyu yakalar, boğazını sıkarım” dediği öğrenildi.


OKUL + POLİS = SORUN
Okul polisi uygulaması yeni olsa da, uzun bir süredir Ankara dahil birçok ilde pilot uygulamalar hayata geçirildi. Uygulamalar ise hep sorun yarattı. Bunlardan en çarpıcı olanı, 2 yıl önce, yine Ankara’da, Seyranbağları semtinde yaşandı. Necla Kızılbağ Lisesi’nde görevlendirilen okul polisi kendini okulun ‘devletlu’su ilan etti. Öğrencilerin her hareketine müdahale eden polis, hızını alamayıp kızların etek boylarına bile karıştı. Birçok soruna neden olan uygulamadan daha sonra vazgeçildi.
Diğer bir ilginç olay da Ankara’nın Polatlı ilçesinde yaşandı. Bu sefer polis okulda bile görevli değildi. Polatlı Endüstri Meslek Lisesi’nde bir öğretmenin ayağına çarpan top üzerine çıkan tartışma, öğretmenle öğrenciler arasında karşılıklı hakarete dönüştü. Bunun üzerine öğretmenin polis memuru olan eşi okula geldi. Eşine hakaret ettiği iddia edilen öğrencinin ders gördüğü atölyeye giren polis, hem öğrenciyi, hem de araya girmek isteyen eğitimcileri tartakladı.
(Ankara/EVRENSEL)
Cem Gurbetoğlu
ÖNCEKİ HABER

Yürümemek için yürüdüler

SONRAKİ HABER

Adalet için 236. bekleyiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...