05 Ekim 2009 00:00

IMF defolup gitsin

IMF ve Dünya Bankası’nın Türkiye’de gerçekleştirdiği zirve ile buna bağlı yapılan bir dizi toplantı ve görüşmeler protesto edilmeye devam ediyor.

Paylaş

IMF ve Dünya Bankası’nın Türkiye’de gerçekleştirdiği zirve ile buna bağlı yapılan bir dizi toplantı ve görüşmeler protesto edilmeye devam ediyor. Ülkenin her yerinde yapılan ve yapılması planlanan eylemlerde de emekçiler, IMF ve Dünya Bankası’nın ülkemizi terk etmesini, hükümetin de bu kurumların belirlediği politikaları uygulamaktan vazgeçmesini istiyor.
IMF ile yapılan her anlaşmanın kendilerine zam ve düşük ücret olarak yansıdığına dikkat çeken işçi ve emekçiler, kriz döneminde IMF ve Dünya Bankası ile yapılacak her anlaşmanın işçi ve emekçiler için yeni bir yıkım anlamına geleceğini söylüyorlar.
Kıraç Sanayi Bölgesi’nde görüştüğümüz işçiler de IMF ve Dünya Bankası’nın Türkiye’den gitmesini istiyor. Kriz gerekçesi ile birçok haklarının kısıtlandığını söyleyen işçiler, “Eğer hükümet krizden çıkmak istiyorsa önce işçisine sahip çıksın” diyor.
IMF’NİN İŞÇİYE FAYDASI YOK
İşçi ücretlerinin IMF ile değil işçilere sorularak belirlenmesini isteyen Samet Kalıp işçisi Hakan Al, IMF ile yapılan bütün anlaşmaların iptal edilmesini istiyor. Al, “IMF’nin işçi kesimine faydası yok, ülkemizde olmasını istemiyoruz. IMF Türkiye’yi borçlandırıp kendisine bağımlı hale getirmek istiyor, başka bir amacı yoktur” dedi. IMF ile geçmişte yapılan anlaşmaların işçilerin haklarının elinden alınmasına neden olduğunu söyleyen Hakan Al, IMF ile anlaşma yapılacağına asgari ücretin artırılmasını istedi. Al sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de sermaye, TÜSİAD işçiyi eziyor, bir de IMF bize verdiği borç parayı nasıl kullanacağımızı kendisi belirliyor; yani sermaye ile birlik olup işçiyi eziyorlar. İşçi ücretleri düşük asgari ücretle geçim zor, böyle yapacaklarına ocak ayında işçi ücretlerine adam gibi zam yapsınlar.”
İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORLAR
Bugüne kadar IMF ile yapılan anlaşmaların hiçbir faydasını görmediklerini söyleyen kargo işçisi Nurettin Umur, IMF ile yapılan her anlaşmanın uşaklık anlamına geldiğini belirtti. Umur şunları ifade etti: “IMF uşağı olduk, Türkiye’de eskiden 1 kişi 5 kişiye bakıyordu, şimdi tam tersi oldu. Asgari ücreti bile IMF belirliyor. Biz zaten aldığımız maaşla geçinemiyoruz, asgari ücret en az 1000 TL olmalı. Bunu yapacaklarına IMF ‘İşçi ücretini düşür’ diyor düşürüyorlar. ‘Emekliye zam yapma’ diyor, yapmıyorlar.”
Asgari ücretle geçimini sürdürmeye çalışan bir başka işçi Fatma Duyar ise “IMF gelmesin asgari ücret artırılsın” diye başladığı sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben asgari ücretle çalışıyorum, evimizi zor geçindiriyoruz. Bir de IMF ile anlaşırlarsa vay halimize! IMF yerine hükümet ilk önce kendi halkını dinlesin, işçi ücretlerini IMF dedi diye düşüreceğine artırsın, biz de insan gibi yaşamak istiyoruz. Seçim zamanı kapımıza gelenler seçimden sonra yoklar. Oy zamanı bizi dinliyorlar şimdi de IMF’yi. Biz IMF yi istemiyoruz, sadece insanca yaşamak istiyoruz.”
HÜKÜMET İŞÇİYİ DİNLESİN
Hayrettin Ergüz de IMF’nin Türkiye’ye bir faydası olmayacağı görüşünde.
“IMF nin gelmesini istemiyoruz. Asgari ücretin artırılmasını istiyoruz. IMF’yi değil bizi dinlesinler. IMF ile daha önce de anlaşmalar yapıldı ama hep zararımız oldu” diyen Ergüz, IMF ile bağların toparılmasını istedi.
Süleyman Pehlivan Yılmaz ise “Türkiye’yi borçlandıran IMF, kurtaran IMF mi olacak? IMF ülkemizi terk etsin. Hükümet de işçisini düşünsün. Partonlar kriz var kriz var diyerek işçi çıkarıyor. Biz sürekli çalışıyoruz ama bir yandan da kriz var diyerek kapı önüne konuyoruz. Ücretlerimizi alamıyoruz. Hükümet IMF’nin peşine düşeceğine biraz da işçisinin sesine kulak versin. Hani fakirin yanında olacaktı bunlar? Biz aldığımız maaşla geçinemiyoruz ve asgari ücretin en az 800 TL olmasını istiyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

DİRENİŞÇİ İŞÇİLERLE KARTAL’DA ETKİNLİK YAPILDI
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Kartal’da IMF’ye karşı ortak etkinlik düzenledi. Kartal Meydanı’nda önceki gün saat 14.00’te başlayan etkinlik, saat 18.00’e kadar sürdü. Etkinliğe, Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan ve 10 aya yakın süredir direnişte olan Sinter Metal işçileri de “İşimizi İstiyoruz” pankartı ile kitlesel olarak katıldı. Siyasi partilerin de destek verdiği etkinlikte, Hava-İş Sendikası’nda örgütlenme mücadelesi veren Sabiha Gökçen Havaalanı işçileri de yer aldı. Havaalanı işçileri, 9 Ekim’de yapacakları kitlesel eyleme destek çağrısında bulundular.
Etkinlikte, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile Uluslararası Metal İşçileri Sendikası genel sekreterinin yanı sıra tersane ve Sinter Metal işçileri adına konuşmalar yapıldı. Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ise IMF ile ilgili bir sunum yaptı. İSTANBUL
Sinan Ceviz / Kadir Karayaka
ÖNCEKİ HABER

İlla ölmek mi lazım?

SONRAKİ HABER

Konuşma açılımı medyada tuttu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...