05 Ekim 2009 00:00

AKP, Maltepe’de neden kaybetti?

Yerel seçimler sonrası, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Maltepe ve Kartal’da kaybetmemizin nedeni; kentsel dönüşüm planıdır” demişti. Doğru söze ne denir?

Paylaş

Yerel seçimler sonrası, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Maltepe ve Kartal’da kaybetmemizin nedeni; kentsel dönüşüm planıdır” demişti. Doğru söze ne denir?
Bunu o dönemin Maltepe Belediye Başkanı olan Fikri Köse’nin tavırlarını inceleyerek daha net anlayabiliriz.
Kentsel dönüşüm planı ilk duyulduğunda, Gülsuyu Mahallesi’nde, halk, devrimcilerin öncülüğünde planlara karşı mücadeleye başladı.
Önce planlara karşı binlerce imza ile itiraz edildi. Sonra yüzlerce kişilik salon toplantıları yapıldı. Maltepe Belediyesi önünde ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde yüzlerce kişinin katıldığı basın açıklamaları yapıldı. Planlara karşı onlarca dava açıldı.
Salon toplantılarına Başkan Fikri Köse her seferinde davet edildi. Fakat o, hiçbir toplantıya katılma cesareti gösteremedi.
Toplantılara katılıp halka açıklama yapmadı, üstüne üstlük “Bu toplantıları düzenleyenler üç beş çapulcu” diyerek, aklı sıra devrimcilerin gücünü küçümsedi.
Yine de ‘kentsel dönüşüme’ Gülsuyu Mahallesi’nden başlamayı göze alamadı. ‘Kentsel dönüşüme’ Başıbüyük Mahallesi’nden başlamayı daha uygun gördü. Elbette bunun nedenleri vardı.
Fikri Köse, başkan seçildiği seçimde oran olarak en yüksek oyu Başıbüyük Mahallesi’nde almıştı. Ayrıca Başıbüyük halkı, direniş, çatışma, mücadele kavramlarına pek alışık değildi. Fikri Köse’nin ‘kentsel dönüşüme’ Başıbüyük’ten başlamasının iki nedeni işte bunlardı. Birincisi Başıbüyük halkının çoğunluğu AKP seçmeniydi. İkincisi Başıbüyük halkının mücadele geleneği yoktu.
Gülsuyu Mahallesi’nde devrimcilerin gücünü küçümseyen Fikri Köse, yine hata yapıyor ve Başıbüyük’te de halkın gücünü hesaba katmıyordu. O küçümsediği Başıbüyük halkı son zamanlardaki en güçlü gecekondu direnişlerinden birini gerçekleştirdi ve adeta tarih yazdı.
Şimdi seçimi kaybettikten sonra Fikri Köse’ye sorsalar “Şimdi olsa yine binlerce polisi Başıbüyük halkının üzerine sürer misin?” diye, kesinlikle hayır diyecektir ama önderlik önceden görmektir. Fikri Köse önceden göremedi. Yaşayarak öğrendi.
Maltepe’de devrimcilerin ve halkın gücünü küçümseyerek bir sonuca varılamayacağını şimdi en iyi Fikri Köse ve AKP’liler biliyor. Bunu kendileri açısından çok acı bir tecrübe ile öğrendiler.
Halkın ve devrimcilerin gücünü küçümsemek de öğretici olabiliyormuş şekil 1’de görüldüğü gibi!
MEHMET KARA - Gazeteci
ÖNCEKİ HABER

Devletin kurumunda devletin yasalarıyla taşeron olmak...

SONRAKİ HABER

Üniversiteler açılıyor...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...