5 Ekim 2009 00:00
Sokaktaki ressamlar ilgi bekliyor
Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesinin bahçesinde birkaç gündür hummalı bir çalışma devam ediyor. 28 Eylülde başlayan Ankara Resim Günlerinde çalışmalarını sürdüren genç ressamlar, Ankaralı sanatseverleri, çalışmalarını izlemeye ve sohbet etmeye bekliyorlar.
7 Ekime kadar devam edecek olan etkinlikte 20 genç sanatçı, kendilerine serbest tema seçtiler ve açık havada resim üretmeye başladılar. Ankara Resim Günleri sonucunda toplam 20 eserden 5i seçilerek Resim Heykel Müzesinde sergilenecek. Gazi Üniversitesi Resim Bölümü yüksek lisans öğrencisi Perihan Akay, 301. maddeyi konu alan bir resim yapıyor. Atölye hocalarının yönlendirmesiyle Ankara Resim Günlerine dahil olduğunu aktaran Akay, ifade özgürlüğünün gündemden düşmediği ülkenin ressamı olarak konusunu belirlediğini dile getiriyor. Halka açık bir mekanda, farklı üniversitelerden öğrencilerin birlikte resim yapmasının oldukça keyifli olduğunu bildiren Gazi Üniversitesi 4. sınıf öğrencisi Zeynep Gürler ise resminde kent temasını işliyor.
PAYLAŞIMA AÇIK ÜRETİM
Gazi Üniversitesi Resim Bölümü yüksek lisans öğrencisi Buket Püren Açıkalın da, insanların beğenilerine, tepkilerine her an açık olan bir mekanda resim yapmanın keyifli olduğunu kaydediyor. Eserine Bahçedeki Çalışma adını verdiğini söyleyen Açıkalın, bize verilen programda her gün saat 17.00de çalışmanın bitirilmesi gerektiği söyleniyor. O nedenle çalışma yalnızca belli saatler arasında yapılıyor diyor. Ressamların yalnız başlarına değil de, insanlarla birlikte ve onların yorumlarıyla resim yapmasının olumlu olduğunu dile getiren Açıkalın, burada yapılan resimlerin ressamlara kalmayacağını, paylaşıma açık olarak yapıldığını ekliyor.
HALK SANATLA
BULUŞMALI
Ankara sokaklarında sanatın neredeyse görünmez olduğunu belirten Gazi Üniversitesi Resim Bölümü yüksek lisans öğrencisi Erkan Ayık, resim galerilerinin kapandığı bir dönemde, halka açık bir resim etkinliği yapılmasının olumlu olduğunu söylüyor ve Ankaralı resimseverlerin kendilerini yalnız bırakmadığını bildiriyor. Yıllar önce TRT 2de Resim Sevinci isimli bir programda Bob Ross isimli bir resim işleyicisinin birçok farklı tekniklerde kısa zamanda resim yaptığını dile getiren Ayık, İnsanlar yıllarca bunu izlediler ve resmi yalnızca profesyonel, yetenekli insanların kısa sürede yaptıkları bir iş olarak algıladılar. Oysa böyle bir durum yok diyor.
Hacettepe Üniversitesi Resim Bölümü 3. sınıf öğrencisi Kazım Şimşek de sanatın üst sınıfların işiymiş gibi algılatıldığını kaydederek, bunun kırılması gerekiyor, halkın sanatla buluşturulması gerekiyor. Bence sosyal alanda kalkınma böyle olabilir diyor. (Ankara/EVRENSEL)
Derya Kaya / Şiar Can Şener
Evrensel'i Takip Et