06 Ekim 2009 00:00

Yunanistan’da hükümet değişti

Yunanistan’da pazar günü yapılan milletvekili seçimleri hükümet değişikliği getirdi. İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi büyük oranda oy kaybederken ana muhalefetteki PASOK beklenenin de üstünde oy alarak tek başına hükümet kurmayı garantiledi.

Paylaş

Yunanistan’da pazar günü yapılan milletvekili seçimleri hükümet değişikliği getirdi. İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi büyük oranda oy kaybederken ana muhalefetteki PASOK beklenenin de üstünde oy alarak tek başına hükümet kurmayı garantiledi.
Seçimin resmi olmayan sonuçlarına göre, PASOK yüzde 43.9 oy alarak 300 kişilik meclise 160 milletvekili gönderecek. Yeni Demokrasi Partisi yüzde 33.3’le 93 milletvekili kazanırken Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 7.5 oy oranıyla 21 milletvekili, LAOS yüzde 5.6 ile 15 milletvekili ve SİNASPİSMOS yüzde 4.6 ile 13 milletvekili çıkarmış oldu.
KARAMANLİS İSTİFA ETTİ
İşçi emekçi karşıtı politikalar nedeniyle halkın büyük tepkisini toplayan Yeni Demokrasi Partisi Genel Başkanı Kostas Karamanlis seçimin ardından parti başkanlığından istifa ettiğini duyurdu.
Partinin bir ay içinde kongreye gideceği ve yeni genel başkanın seçileceği açıklanırken Eski Başbakanlardan Kostas Miçotakis’in kızı olan ve Karamanlis hükümetinde dışişleri bakanlığı yapan Dora Bakoyanni’nin başkanlık için en güçlü aday olduğu belirtiliyor. Ayrıca parti içinde bir çok milletvekili Karamanlis’i, erken seçime gitmekle hata yaptığı yönünde eleştiriyordu.
PASOK NE YAPACAK?
PASOK ise 1981 den sonra yüzde 43.9 oranında oy almayı başaramamıştı. Bu partinin bu ölçüde oy almasının nedeni ise Yeni Demokrasi Partisi’nin izlediği politikalara olan tepkiler.
PASOK, seçim sürecinde sağlık, eğitim ve ücretler konusunda bir dizi vaatlerde bulunarak halkta bir beklenti yaratmayı başardı. Örneğin 100 gün içinde işçi ve emekçiler yararına yasalar çıkartılacağı neredeyse seçimin temel sloganı durumuna getirilmişti. Ayrıca tüm seçim süreci boyunca sağ partiden kurtulmak için PASOK’a oy verilmesi gerektiği yönündeki söylemleri ön plana çıkararak diğer sol partilere oy veren seçmenleri de etkilemeyi başardı. Ancak PASOKun Yeni Demokrasi Partisi’nden çok farklı bir politika izlemeyeceği de bir diğer gerçek.
KKE’DE OY KAYBI
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise önceki seçimde aldığı yüzde 8.2’lik oy oranını koruyamadı ve yüzde 7.5 oranında oy aldı. KKE’nin 22 olan milletvekili sayısı da 21 oldu. Özellikle PASOK bu partinin tabanına yönelik açıklamalara ve propagandalara ağırlık vermişti. Hatta PASOK’un kadroları defalarca komünistlerin var olan tutumlarıyla Yeni Demokrasi Partisi’ni desteklediklerini dile getirdiler.
Seçimlerden kârlı çıkan bir diğer parti de milliyetçi, ırkçı, gerici ve faşist kesimlerin desteklediği LAOS partisi oldu. Bu parti oylarını yaklaşık olarak ikiye katladı ve 15 milletvekili çıkararak mecliste grup kurmayı başardı. Seçimden önce SİNASPİSMOS’un yüzde 3’lük barajı zor geçeceği söyleniyordu. Ancak bu parti yüzde 4.6 alarak 13 milletvekilliğini garantilemiş oldu.
SİNASPİSMOS partisi seçimlerden hemen önce yönetimde ciddi sorunlar yaşamıştı. Ayrıca basın ve gerici çevrelerin hedefi olmuş ve geçen yıl gündeme gelen gençlik hareketine aktif katılmakla ve hareketi savunmakla teröre destek verdiği yönünde suçlanmıştı.
TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER
Bu arada yeni hükümet dolayısıyla Türk–Yunan ilişkilerinde değişen bir şey olmayacağı kesin. Türkiye’ye ilişkin dış politikada hemen hemen tüm sermaye partileri hem fikir ve Türkiye’nin AB’ye giriş sürecini uyum yasalarına uyması kaydıyla destekliyorlar. Ayrıca Kıbrıs, Ege vb. sorunlarda devlet politikalarında değişiklik beklenmiyor.


YUNAN BASINI: PASOK NET BİR ZAFER KAZANDI
Genel seçimlerden Yorgo Papandreu'nun liderliğindeki PASOK'un net bir zaferle çıktığı yorumu yapan Yunan basını, Yeni Demokrasi Partisi Genel Başkanı Kostas Karamanlis'in de uğradığı hezimetin sorumluluğunu mertçe üstlendiğini yazdı.
YDP'nin 35 yıllık tarihinin en ağır yenilgisini aldığını belirten gazeteler, Karamanlis'in genel başkanlıktan çekilme kararının parti içinde liderlik yarışı başlatacağını kaydettiler. Yeni Başbakan Papandreu'nun küresel ekonomik krizi dikkate alarak hızla harekete geçmesi gerektiğini de vurgulayan Yunan basını, halkın cesur ve kararlı adımlar atılmasını istediğini belirtti.
Atina'da yayımlanan Katimerini gazetesi, "Papandreu'nun net zaferi" ve "Karamanlis'in istifası cesur karar" başlıklarını kullandığı haberinde, PASOK'un zaferinin Yunan siyasi yaşamında yeni bir sayfa açtığı yorumunu yaptı.
Ülkenin ciddi bir mali kriz yaşadığına dikkati çeken Katimerini, "Papandreu, yıllarca halının altına süpürülen sorunlara çözüm getirebilir. Karamanlis'in yaptığı hatalardan ders alarak, hemen bugün, seçim sistemi, siyasette şeffaflık ve siyasi partilerin finansmanı gibi konularda reformlara girişmeli" ifadesini kullandı.
"Papandreu hükümeti radikal değişiklikler için hazır" başlığını kullanan To Vima gazetesi, Papandreu'nun hızla harekete geçmesinin beklendiğini kaydederek, "Kabine bugün bile açıklanabilir" dedi.
Seyit Aldoğan
ÖNCEKİ HABER

Kapitalizmin daha fazla göçmen işçiye ihtiyacı var

SONRAKİ HABER

France Telecom’da intihar değişikliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...