06 Ekim 2009 00:00

Kapitalizmin daha fazla göçmen işçiye ihtiyacı var

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın hazırladığı İnsani Gelişme Raporu’na göre, ekonomideki iyileşme, göçmen işçilere tekrar ihtiyaç duyulduğunu gösterdi.

Paylaş

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın hazırladığı İnsani Gelişme Raporu’na göre, ekonomideki iyileşme, göçmen işçilere tekrar ihtiyaç duyulduğunu gösterdi.
Raporda, “Ekonomik krizden iyileşmeye doğru gitmede göçmen işçilerin tekrar dönmesine ihtiyaç var”denildi; göçmen işçiler üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasını, başka mesleklere geçmelerinin kolaylaştırılması istendi. Ayrıca zengin ülkelere korumacılıktan kaçınmaları, iş yasalarında esnemeler yapmaları ve yabancı düşmanlığını düzenlemelerini tavsiye edildi.
Rapora göre, yoksul ülkelerden gelen göçmen işçilerden sağlanan ekonomik kazanç bir ülkenin kendi işçisinin sağladığı kazançtan çok daha fazla. Zengin ülkelerin nüfus artışının yoksul ülkelerinkinden üç kat daha yavaş olduğuna dikkat çeken rapora göre, bu durum gelişmiş ülkelerdeki göçmen işçilerin iş gücü, önümüzdeki yıllarda yerli iş gücünü daha da küçültecek.
BÜROKRASİ KAÇAKLIĞI TEŞVİK EDİYOR
Resmi yöntemlerin getirdiği yüksek maliyetlerin kayıt dışı göçü teşvik ettiği belirtilen rapora göre, kimi ülkelerde işe alma ücretlerinin dört aylık maaşa eşit olması, başvuru işlem sürelerinin dört ayı bulması gibi bürokratik işlemlerin göçmenleri yurt dışına kaçak çıkmaya teşvik ettiği belirtildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İşgalciler yeni kayıplar verdi

SONRAKİ HABER

Yunanistan’da hükümet değişti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...