06 Ekim 2009 00:00

Eşit haklar temelinde bir çözüm

Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, Yüzüncü Yıl İşçi Blokları Evrensel Kültür Merkezi tarafından düzenlenen “Demokratik Açılım ve Kürt Sorunu” panelinde, Yüzüncü Yıl emekçileri ile buluştu.

Paylaş

Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, Yüzüncü Yıl İşçi Blokları Evrensel Kültür Merkezi tarafından düzenlenen “Demokratik Açılım ve Kürt Sorunu” panelinde, Yüzüncü Yıl emekçileri ile buluştu.
Etkinliğe Yüzüncü Yıl Mahallesi sakinlerinin yanı sıra Emek Partisi Ankara İl Başkanı Selma Gürkan, Emek Partisi Ankara il yöneticileri ile Yüzüncü Yıl Mahallesi ve Çiğdem Mahallesi muhtarları da katıldı.
BÖYLE GİTMEYECEĞİNİ GÖRDÜLER
Kürt sorunu ve AKP hükümetinin Kürt açılımı konusunda partisinin değerlendirmelerini paylaşan Tüzel, Başbakan Erdoğan’ın, ‘Kürt Açılımı’nı partisinin bir cesareti olarak göstermeye çalıştığını, ancak asıl nedenin, Kürt sorunundaki yaklaşımın böyle gidemeyeceğini kendilerinin de fark etmelerinden kaynaklanan bir zorunluluk olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan’ın ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açıklamalarında sıkça Kürt açılımından, Kürtlerin yaşadığı sorunlardan, geçmişte yanlışlar yapıldığından bahsettiklerini hatırlatan Tüzel, açıklamalarda yine hükümetin “Tek devlet, tek millet, tek bayrak” gibi kırmızı çizgilerini ortaya koymasını eleştirdi.
Devletin bugüne kadar bilinçli olarak halkı, Kürtlere ve Kürtlerin siyasi temsilcilerine karşı düşmanlaştıracak bir dil kullandığını belirten Tüzel, bugün de açılımın arkasında olan Amerika, AKP gibi güçlerin soruna “Kürtlerin bir halk olmaktan kaynaklı taleplerini karşılamak” olarak bakmadığını söyledi.
AKP’nin sorunu daha çok liberal ve bireysel bir yaklaşımla ele aldığını, çözüm önerilerinin üniversitelerde kürsü açılması, herkesin kendi dili ile ilgili kurslara gidebilmesi, pişmanlık yasası ile PKK’lilerin yurda dönmesi gibi düzenlemelerle sınırlı kaldığını belirten Tüzel, Kürtlerin bir halk olarak Türklerle eşit dil, kültür ve siyasi haklarının tanınmasını içermeyen bir yaklaşımın çözüm olamıyacağını dile getirdi.
Tüzel, CHP ve MHP’nin tutumlarını ve AKP “Demokrasinin yanında yer alıyor, Kürtler için samimi olarak bir şeyler yapmaya çalışıyor, ama engelleniyor” izlenimi yaratılmasını eleştirdi.
EŞİT HAKLAR TEMELİNDE
AKP’nin, Kürtlerin siyasi temsilcilerini, emek ve demokrasi güçlerini, aydınları ve barış için uzun yıllardır mücadele edenleri bir kenara itip, anayasal düzenlemelerden kaçındığını, kendi bakış açısına uygun çözüm getirmeye çalıştığını ve bu konuda egemen güçler arasında bir uzlaşma olduğunu kaydeden EMEP Genel Başkanı, bu şekilde eşit haklar temelinde ve kalıcı bir çözümün mümkün olmadığını ifade etti.
‘EMEKÇİLER KATILMALI’
Türkiye’de Kürtlerin onca acıya rağmen bir arada yaşamayı istemesinin Türkiye için bir avantaj olduğuna dikkat çeken Tüzel, kendi kaderi için mücadeleye girişen bir halkın hangi sınırlar içerisinde ve nasıl yaşayacağına da kendisinin karar vermesi gerektiğini söyledi.
AKP’nin, Kürt sorununun bu şekilde çözülmesi için gücünün de isteğinin de olmadığını vurgulayan Tüzel, demokrasi ve barış mücadelesinin AKP’ye bırakılamayacağını söyledi. Demokrasi tartışmalarının sadece AKP ve onun siyasi tabanına bırakılmaması gerektiğinin altını çizen Tüzel, Kürt ve Türk emekçilerin tartışmalara katılması, örgütlenmesi, Kürt sorununun eşit haklar temelinde çözümü için örgütlü olarak çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi.
ÇÖZÜM İÇİN BİRLİKLER ÖNEMLİ
Kürt açılımı tartışmalarının nasıl sonuçlanacağı konusunda emekçilerin örgütlü müdahalesinin ve etkisinin belirleyici olacağını kaydeden Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, Kürt sorununun çözümü için oluşturulacak birlikteliklerin, emekçilerin parçalanmışlığının da önüne geçeceğini, sendikalarda, işyerlerindeki ve ülkedeki diğer sorunlara karşı da mücadele birliklerini güçlendireceğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

DTP’de Türk ve Ayna değişmedi

SONRAKİ HABER

Meclis’te tezkere günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...