06 Ekim 2009 00:00

Van’da OHAL uygulaması

Van’ın Gevaş (Westan) ilçesine bağlı Geliyê Karkarê bölgesinde bulunan Koçak Karakolu tarafından, köylere giden araçların sıkı bir denetim altına alındığı...

Paylaş

Van’ın Gevaş (Westan) ilçesine bağlı Geliyê Karkarê bölgesinde bulunan Koçak Karakolu tarafından, köylere giden araçların sıkı bir denetim altına alındığı ve OHAL döneminde olduğu gibi götürülen erzakların miktarı ile giden kişilerin kimlik bilgilerinin sorgulanarak, erzak miktarının kaydedildiği belirtildi.
Gün boyunca bölge köylerine gidip gelen araçlar, askerler tarafından sıkı denetim altına alınırken, her sabah Gevaş ve Van merkezine giden ve akşam köylere geri dönen köy minibüs ve araçlarının da sürekli durdurularak, didik didik arandığı bildirildi. Her kontrolde yolcuların kimlikleri de kontrolden geçirilirken, götürülen yiyecekler ile ilgili kapsamlı sorgulamaların yapıldığı ve yiyecek miktarlarının kayıt altına alındığı öğrenildi. Anaköy (Xurdisê) gibi sınır köylerine götürülen özellikle yağ, şeker ve un torbaları için, askerlerin kendilerini sorguya tuttuğunu ifade eden köylüler, askerlerin “Bunları nereye, götürüyorsunuz, siz kaç kişisiniz? Niye bu kadar çok götürüyorsunuz, misafirleriniz mi var?” gibi sorular sorduklarını iddia ederek, kimlik kontrolü ve üst aramaları için saatlerce arama noktasında bekletildiklerini söylediler.
Can güvenliği kaygısıyla ismini vermek istemeyen, uygulamanın 1990’lardaki köylere ‘gıda ambargosu’ dönemini hatırlattığını ifade eden bir köylü, “Son bir aydır sabah ve akşam üst aramaları ve araç aramaları sıklaştı. Araçlarımız günde iki kez aramadan geçiriliyor. Götürdüğümüz gıda maddeleri sorun oluyor. Gelen misafirler sorgulandıktan sonra bırakılıyor. Köylere gidiş geliş tamamen bir işkenceye dönüştü” dedi. (Van/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Tutuklu çocuk tedavi edilmiyor

SONRAKİ HABER

Ankara'da anayasa konferansı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...