06 Ekim 2009 00:00

2. Fındık Kurultayı Samsun’da yapıldı

Samsun Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından düzenlenen “2. Fındık Kurultayı” geçtiğimiz hafta sonu Devlet Su İşleri (DSİ) toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Paylaş

Samsun Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından düzenlenen “2. Fındık Kurultayı” geçtiğimiz hafta sonu Devlet Su İşleri (DSİ) toplantı salonunda gerçekleştirildi. Kurultaya Karadeniz Bölgesi ZMO ve TZOB başkanlarının yanı sıra ZMO Genel Başkanı Gökhan Günaydın, TZOB İkinci Başkanı Nejat Avcı, Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Onur ŞAHİN, Samsun Tarım İl Müdürü Kadir İspirli ve Tüm Köy Sen Genel Örgütlenme Uzmanı Satılmış Başkavak, ZMO Ordu, Giresun, Düzce, Kocaeli, Artvin, Sinop, Sakarya, Zonguldak, Bartın, Kastamonu il temsilcileri katılarak birer konuşma yaptı. Kurultay’da fındığın geleceği masaya yatırılarak fındık sorununa çözüm arandı.
Kurultay’ın açılış konuşmasını yapan Samsun ZMO Başkanı Prof. Dr. Zeki Acar, Çarşamba Ovası’nın Türkiye tarımında önemli bir yer tuttuğunu, ancak bu verimli tarım arazileri üzerinde Organize Tarım Sanayi kurulmak istendiğini anlattı. Dünyanın hiçbir yerinde maden sahasının üzerinde madeni işleyecek fabrikanın kurulmadığını belirten Acar, Tarım Enstitüsü ve tarım alanları üzerinde sanayi kurmanın hata olduğuna dikkat çekti.
HÜKÜMET ÜRETİCİYİ KORUMUYOR
Daha sonra konuşan ZMO Genel Başkanı Gökhan Günaydın ise, AB’nin kendi ülkelerinde tarım üretimini kısıtlama uygulamasından vazgeçtiğini, Türkiye’de ise tam aksi yönde bir uygulamanın varlığından söz etti. “Ülkemizi yönetenler fındıkta strateji diye üretimde lider olmaktan mı vazgeçmek istemektedirler?” diyen Günaydın, ülkemizde uygulanan serbest piyasa modelinin üreticiyi koruyucu önlemler alınarak uygulanmadığını aktardı. Hükümetin bir an önce fındık ekimini daraltan uygulamadan vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Günaydın, uygulanan tarım politikasının çarpıklığını yöneticilerinin basiretsizliğine yorumladı.
Samsun Tarım İl Müdürü Kadir İspirli ise, AKP Hükümeti’nin fındık stratejisini savunurken “Fazla üretimden dolayı bu taslak programı açıklandı. Konu taraflarca tartışıldıktan sonra gerçek şeklini alacak” dedi.
STRATEJİ BİRLİKLER YASASININ DEVAMI
Tüm Köy Sen Genel Örgütlenme Uzmanı Satılmış Başkavak, yeni olarak açıklanan stratejinin yeni olmadığını yıllar önce birlikler yasasının değiştirilmesi ile başladığını hatırlatarak, aradan geçen 3 yıl sonunda TMO’nun ve FİSKOBİRLİK’in devre dışı bırakıldığını söyledi. Böylece üreticinin tüccarın insafına bırakıldığını açıklayan Başkavak, artık üreticilerin tek çıkar yolunun bir araya gelerek, FİSKOBİRLİK’in devlet desteğine kavuşturulması için mücadele etmesi olduğunu söyledi.
Kurultay’ın sonunda açıklanan deklarasyonda, hükümetin açıkladığı fındık stratejisinin fındık sorununa çözüm getirmediğine, uluslararası tekellerin çıkarları doğrultusunda bir politika uygulandığına dikkat çekildi.
Ayrıca, fındık politikalarının üreticilerin ve ülkenin çıkarları gözetilerek yeniden oluşturulması gerekliliğinin yer aldığı deklarasyonda, fındık üreticilerinin üretimin her aşamasında desteklenmesi, fındığın sanayi ürünü olarak ülkemizde işlenmesini sağlayacak sanayinin kurulması gerektiği bildirildi. (Samsun/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

SES üyesi emekçilerden mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

Çay üreticileri serbest piyasa kurbanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa