06 Ekim 2009 00:00

İSDEMİR işçileri hakları için yürüdü

Mesai saatinin keyfi olarak 15 dakika uzatılmasına tepki gösteren yaklaşık 4 bin İSDEMİR işçisi yürüyüş yaptı.

Paylaş

Mesai saatinin keyfi olarak 15 dakika uzatılmasına tepki gösteren yaklaşık 4 bin İSDEMİR işçisi yürüyüş yaptı. Patron ve sendikanın ortak kararı sonrası beş aydır yüzde 35 daha az ücret aldıkları için maddi sıkıntıda olan İSDEMİR işçileri, en ufak bir haksızlığa toplu olarak tepki göstermeye başladı.
İSDEMİR’de tepki çeken olay şöyle gelişti; 8.30-16.30 vardiyasında çalışan yaklaşık üç bin işçi, vardiya çıkışında kartlarını basıp çalışma sahasından merkezi toplanma yerine otobüslerle hareket etmek istedi. İşçiler otobüslerin 15 dakika bekletileceği ve 16.45’te hareket etme talimatı verildiğini öğrendi. Hareket saatinin habersiz uzatılmasına tepki gösteren işçiler otobüslerden inerek. toplanma merkezine yürüyerek gitme kararı aldı.
SENDİKACILAR İŞÇİLERİ TARTAKLADI
İşçilerin yürüyüşe geçtiğini haber alan Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası Şube yöneticileri ve özel güvenlik görevlileri telaşla işçilerin önünü kesti. İşçiler, eyleme son vermedikleri takdirde işlerine son verilmekle tehdit edildiler. Sendika temsilcilerinin bu tavrı işçilerin öfkesini arttırdı ve işçiler toplu olarak “Kahrolsun sendika yönetimi”, “Bu yönetimi istemiyoruz” sloganlarını attılar.
Bunun üzerine sendika görevlileri olan Baştemsilci Tuncay Avcı ve Lokal Başkanı Nurettin Gürcan ön safta yürüyen işçilere saldırdı. Yaşanan arbedede bazı işçilerin giysileri yırtıldı. Sendika yetkililerinin yürüyüşü engelleyememesi üzerine Fabrika Genel Müdürü İsmail Akçakmak işçilere hitap etmek istediğini belirtti. İşçiler “Sendika yöneticilerini dinlemek istemiyoruz ama genel müdürümüzü dinleriz” derken Genel Müdür de “Arkadaşlar eylemi bırakın bu konu en kısa sürede çözülecek otobüsler de zamanında kalkacaktır” sözünü verdi. İşçiler bunun üzerine otobüslere binerek merkezi toplanma alanına hareket etti.
Aynı günün 16.30-00.30 arası çalışan ikinci vardiyadaki işçiler de, otobüslerin geç kalkış uygulamasının devam etmesi üzerine uygulamayı bir önceki vardiya gibi protesto etti. İşten çıkan bine yakın işçi, çelikhane ünitesinin önünde toplandı ve topluca yürüyerek uygulamanın kaldırılmasını istedi.
TEHDİTLER DEVAM EDİYOR
İşçilerin yaptığı eylem üzerine işyerinde baskılar devam ediyor. Sendikacılar kendilerince bu eyleme önderlik eden işçileri tespit etmeye çalışıyor. 08.00-16.30 vardiyasında çalışan ve toplu yürüyüş eylemine katılan 35-40 işçi, ünitelerinden tek tek aranarak genel müdür konferans salonuna çağrıldı. Sonrasında ise özel güvenlik tarafından toplantının iptal edildiği belirtilerek “İşinize dönün. İleride tekrar çağrılacaksınız” denilip işçilere göz dağı verilmek istendi.
ÜCRETLER YÜZDE 35 DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ
Bu yılın nisan ayında İSDEMİR’de yetkili olan Çelik-İş Sendikası işverenle birlikte krizi gerekçe göstererek “tadil sözleşmesi” üzerinde anlaşma sağlamış ve bu sözleşme nedeniyle mayıs ayından geçerli olarak çalışanların ücretleri yüzde 35 düşürülmüştü. İşçiler işten atılma korkusu nedeniyle bu hak gaspına sesini çıkaramamıştı. (İskenderun/EVRENSEL)
Turan Kazıcı - Ali Karataş
ÖNCEKİ HABER

Sorunlar günden güne büyüyor

SONRAKİ HABER

SAĞLICAK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...