6 Ekim 2009 00:00

Dertleri saygınlıkmış!


Beyoğlu’nda polisin ‘aile boyu dayak’ olayında, ancak bir yıl sonra adım atılabildi. Tabii gerekçe polislerin bir aileyi feci şekilde dövmesi değil. Gerekçe, ‘mesleğin saygınlığını sarsmak’. Polisler, aileyi darp ettiği için değil, mesleğin saygınlığını ve güven duygusunu sarstıkları için de disiplin cezası aldılar.
Olay 30 Ekim 2008 günü, Mehmet Şah Araş’ın ailesi ile birlikte bir taksiyle Kurtuluş’taki evlerine giderken yolu kapayan çöp kamyonunu yoldan uzaklaştırılması için polis ekiplerinden yardım istemesi ile başlamıştı. Ricada bulunduğu polis ise, ‘Sen kimsin? Bana görevimi mi söylüyorsun’ diyerek copla Mehmet Şah Araş’ı ve taksiden inen eşi ve oğullarını darp etmişti. Haberler üzerine harekete geçen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu hem İçişleri Bakanlığı’ndan bilgi istemiş hem de İstanbul’daki işkence ve kötü muamele iddialarını araştırarak rapor hazırlamıştı.
‘GÜVENİ SARSACAK EYLEM!’
Beyoğlu Başsavcılığı’nca 23 Mart 2009 tarihli tahkikatın devam etmesi nedeniyle adli yönden yapılacak bir başka işlem olmadığı belirten yazıda, polisin aileyi feci şekilde dövdüğünden hiç bahsedilmedi. Cezaya gerekçe ise şöyle belirtildi: Disiplin yönünden, polis memurları Engin Usta, Musa Tuncay, Eren Koska, Abdullah Gökçeli, Metin Karakaya ve Rıdvan Arpağ’ı, kendilerinden yardım isteyen Mehmet Şah Aras, eşi Aycan Aras ile çocukları Ahmet ve Serhad Aras’ı darp ve hakaret ettikleri kanaatine varıldığından ‘Hizmet içinde resmi sıfatının gerektirdiği saygınlığı ve güven duygusunu sarsacak eylem ve davranışlarda bulunmak suçundan dolayı haklarında 16 ay uzun süreli durdurma’ cezası gerektiği görüşüyle düzenlenen disiplin soruşturma raporu, yetkili disiplin kuruluna intikal ettirilmiştir.
SORUŞTURMALAR SONUÇSUZ
Türkiye’de polisin uyguladığı şiddet ya da yargısız infaz vakalarıyla ilgili soruşturmalar genellikle sonuçsuz kalıyor. Soruşturmaları yakından takip edenler ise adli soruşturmalardan nasibini alıyor. Son olarak İzmir’de ‘dur ihtarına uymadığı’ gerekçesiyle polis tarafından öldürülen Baran Tursun’la ilgili adli ve idari soruşturmalar kamuoyunda hayal kırıklığı yaşatmış, bu durumu protesto eden İHD yetkilileri hakkında soruşturma açılmıştı. Baran Tursun Polis Mağdurları Vakfı (BARANSAV) tarafından hazırlanan rapora göre, 2007 -2009 tarihleri arasında polis kurşunuyla ölen, yaralanan, sakat kalanların sayısı 63’e ulaştı. Bu ölümlerin bir kısmı basına hiç yansımazken, çoğu sorumlu polis hakkında caydırıcı işlemler yapılmadı. (İSTANBUL)

Evrensel'i Takip Et