07 Ekim 2009 00:00

BM Binasına saldırıyı Taliban üstlendi

Pakistan’ın başkenti İslamabad’daki Dünya Gıda Programı’nın bürolarının bulunduğu Bileşmiş Milletler (BM) binasına düzenlenen saldırının sorumluluğunu Taliban üstlendi.

Paylaş

Pakistan’ın başkenti İslamabad’daki Dünya Gıda Programı’nın bürolarının bulunduğu Bileşmiş Milletler (BM) binasına düzenlenen saldırının sorumluluğunu Taliban üstlendi. Taliban Sözcülerinden Azam Tarık, patlamanın arkasında grubun bulunduğunu ve başka saldırılar planladıklarını söyledi. Saldırıda 5 kişi hayatını kaybetmişti.
Pakistan İçişleri Bakanı Rahman Malik de Taliban’ın, saldırıyı, Liderleri Beytullah Mesud’un 5 Ağustos’ta bir insansız ABD uçağının saldırısında öldürülmesinin intikamını almak için düzenlediğini söyledi.
Pakistan’daki saldırıları değerlendire uzman siyaset bilimci A.H. Nayyar, ülkenin kuzeybatısında ordunun operasyonlarına karşı direnen Taliban militanlarının, güvenlik güçlerine azami kayıplar verebileceklerini kanıtlamak için, operasyonlara karşılık verirken ülkenin zayıf noktalarını vurabileceklerini söyledi.


İNGİLTERE EK ASKER GÖNDERMEYECEK Mİ?
İngiltere’nin eski Genelkurmay Başkanı Richard Dannatt, İngiltere Başbakanı Gordon Brown’un Afganistan’a daha fazla asker gönderme talebini reddettiğini söyledi. Afganistan’da askeri görevin daha da zorlaştığını söyleyen Dannatt, “2009’un başından beri askeri tavsiye giderek artıyor. Eğer ordu daha fazla askere ihtiyacı olduğunu söylüyorsa ve biz de bunu sağlayabiliyorsak, bundan sonra istenilen sayıda asker gönderilmelidir” dedi. Dannatt, Afganistan’a 2 bin İngiliz askerinin daha gönderilmesini talep ediyordu.
Dannatt’ın açıklaması, ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Afganistan’daki işgal güçlerinin sayısının artırılıp artırılmaması konusunda daha fazla zamana ihtiyaçları olduğu yönündeki açıklamasından sonra geldi. İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü, Afganistan seçimlerinden sonra hükümetin bu ülkedeki asker sayısının artırılması konusunu askeri tavsiyeler ve uluslararası tartışmalar ışığında tekrar değerlendirdiğini söyledi. Sözcü, “Yeni strateji, bütün ülkelerle imzalanan uluslararası koalisyona uygun olarak oluşturuldu. Yeni bir Afgan hükümeti, yolsuzlukla mücadeleye ve askerlerimizin yanına daha fazla Afgan askeri göndermeye hazır olacak” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Özgür bir Afganistan için İsveç’te etkinlikler

SONRAKİ HABER

Türkiye’yi bekleyen Afganistan batağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...