07 Ekim 2009 00:00

Özgür bir Afganistan için İsveç’te etkinlikler

İsveç’te İşçi Eğitim Merkezi (ABF), Afganistan’la Dayanışma Derneği ve Barış İçin Kadınlar gibi örgütlerin de aralarında bulunduğu dernek ve kuruluşlar işgale karşı Afganistan halkıyla dayanışmak amacıyla...

Paylaş

İsveç’te İşçi Eğitim Merkezi (ABF), Afganistan’la Dayanışma Derneği ve Barış İçin Kadınlar gibi örgütlerin de aralarında bulunduğu dernek ve kuruluşlar işgale karşı Afganistan halkıyla dayanışmak amacıyla 5 ila 10 Ekim tarihlerini “Afganistan Haftası” ilan ettiler.
Stockholm’un yanı sıra Göteborg, Lund, Karlskrona, Skellefteo ve Örebro illerinde hafta boyunca Afganistan’daki işgalin yol açtığı sorunları konu alan fotoğraf ve resim sergileri, film gösterimi, toplantılar ve paneller düzenleniyor.
Stockholm’deki etkinlikler 5 Ekim akşamı Stockholm merkezindeki ABF binasında İsveçli Sanatçılar Jan Fyrkholm, Robert Nyberg, Karin Sunvisson, Odd Uhrbom, Eva Wernlid’in hazırladıkları resim sergisinin açılışı ile başladı.
Serginin açılışını yapan Sosyal Demokrat İşçi Partili Eski Bakanlardan Maj Britt Teorin Birleşmiş Milletler değil Bush istediği için İsveç askerlerinin Afganistan’a gönderildiğini söyledi ve tüm yabancı güçlerin Afganistan’ı terk etmesini istedi.
Salı günü de savaşın siviller ve kadınlar üzerinde yarattığı tahribatları konu alan ABD’li Yönetmen Peter Greenwalds’ın “Afganistan’a bir başka bakış” adlı filmi gösterime girecek ve uzun yıllar Afganistan’da bulunan İsveçli ünlü Yazar Jan Myrdal Afganistan’daki gelişmeleri konu alan bir konferans verecek.
Oğlunu savaşta yitirdikten sonra Bush’un Teksas’taki çiftliğinin önüne gerçekleştirdiği eylemlerle tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken ve “Barış Annesi” olarak adlandırılan Cindy Sheehan mücadelesini ve yaşadıklarını İsveç kamuoyu ile paylaşacak.
Afganistan Haftası cumartesi günü ABD’de Vietnam savaşına karşı mücadeleyi başlatan Öğrenci Liderleri ve Eski Denatörlerden Tom Hayden, ABD’li Yazar ve Kadın Hakları Savunucusu Ann Jones, Afganistan’dan savaşa karşı mücadeleye katılan kadınların kurdukları örgütü temsilen Mahmooda, İsveçli Yazar Eva Moberg, Parlamento Eski Başkanı Thage G. Petersson ile Cindy Sheehan’ın katıldıkları seminerle sona erecek. Gösteriyi örgütleyen örgütler tüm yabancı güçlerin Afganistan’ı terk etmelerini talep ediyorlar. (Stockholm/EVRENSEL)
Murat Kuseyri
ÖNCEKİ HABER

BASIN TURU

SONRAKİ HABER

BM Binasına saldırıyı Taliban üstlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...