07 Ekim 2009 00:00

BASIN TURU

Afganistan’da dün çıkan kanlı çatışmalarda dokuz NATO askerinin öldürülmesi, özellikle Afganistan’ın dış siyasetini öncelikleri arasına alan Başkan Barak Obama’yı ve onun Batılı ortaklarını çok zor bir duruma sokacak.

Paylaş

Afganistan’da Obama’yı zor günler bekliyor
Afganistan’da dün çıkan kanlı çatışmalarda dokuz NATO askerinin öldürülmesi, özellikle Afganistan’ın dış siyasetini öncelikleri arasına alan Başkan Barak Obama’yı ve onun Batılı ortaklarını çok zor bir duruma sokacak.
ABD ordusunun Afganistan’daki komutanı Stanley McChrystal, Afganistan’da yaşadıkları kan kaybını durdurabilmek ve Taliban güçlerine karşı üstünlük sağlayabilmek için yirmi bin askerin ek olarak Afganistan’a gönderilmesini talep etti. İşte bir yandan bu talep dolayısıyla, bir yandan da yüz binden fazla asker barındıran Afganistan’daki NATO kuvvetlerinde yaşanan asker kayıpları dolayısıyla, başkan Obama yönetimi, Afganistan’a yirmi bin askerin ek olarak gönderilme kararını mecburen alelacele alacaktır.
Başkan Obama, Afganistan’da ABD kuvvetlerinin çoğaltılması konusunda çekimser davranıyor; zira biliyor ki, Afganistan’da ABD ordu birimlerinin çoğaltılması demek, Irak’taki ABD ordu birimlerinin azaltılması anlamına gelir ki, bu durum, kesinlikle Irak’ta güvenliğin daha da bozulmasına yol açacaktır. Ayrıca, Irak’tan Afganistan’a asker transfer etmek suretiyle, Afganistan’da güvenliği sağlama seçeneğine dair çok büyük şüpheler de bulunuyor.
Öyle görünüyor ki bu konuda en önemli nokta şudur; Amerikan kamuoyu, ülkesinin Afganistan’da bir bataklığa saplandığına ve bu bataklıkta, kazanılması mümkün olmayan bir savaşa girdiğine inanıyor. Mesela son kamuoyu yoklamaları da gösteriyor ki, ABD halkının üçte ikisi bu savaşı onaylamıyor; bu üçte ikilik çoğunluk, Afganistan’daki savaşın ülkelerine bir kazanç sağlamayacağına ve ABD ordusunun da bu savaşı kazanamayacağına inanıyor.
Yakın bir geçmişte Britanyalı askeri uzmanlar, ‘Taliban’ın’ muharip kuvvetlerinin sağladığı gelişmelere dair uzun bir konuşma yaptılar; bu konuşmada, Afganistan’da ABD ordusunun, çok iyi bildiği bölgelerde dahi Taliban’la girdiği çatışmalarda, Taliban’ın, yeni teknikler geliştirmiş olarak çok mükemmel bir şekilde icra ettiği bir gerilla savaşıyla ABD ordusuna nasıl sürpriz yaptığını uzun uzadıya anlattılar.
Afganistan coğrafyası, sert ve engebeli bir coğrafya olduğu gibi, çok geniş bir bölgeye de yayılmıştır; öte yandan, bu coğrafyada şaşırtıcı bir şekilde icra edilen çok çetin bir gerilla savaşı da mevcuttur; işte bu sebeplerden dolayı, Afganistan’daki ABD ordusunda asker sayısını artırma kararı çıkarılırsa, -ki çok yakında çıkarılacağa benziyor- bu karar, ABD kuvvetlerinin Afganistan’daki vaziyetinde bir değişiklik sağlayamayacaktır; ancak sağlarsa dahi, bu değişiklik çok sınırlı bir mahiyette olacaktır. Mesela bir ay önce, konuya dair yaptığı açıklamada bir Taliban komutan, “Daha çok NATO askeri demek, onların daha çok kaybı demektir” demişti. Geçtiğimiz eylül ayı, ABD kuvvetleri açısından kanlı geçti; bütün göstergeler de gayet açıklıkla gösteriyor ki, yeni girdiğimiz ekim ayı, ABD kuvvetleri açısından daha da kanlı geçecektir.
Londra’da Arapça yayımlanan
Al-Quds Al-Arabi gazetesi, başyazı, 5 Ekim 2009,
Çeviren: Adnan Yılmaz
ÖNCEKİ HABER

DTP kongresine inceleme

SONRAKİ HABER

Özgür bir Afganistan için İsveç’te etkinlikler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...